Axa Training Centre & The Academy

Axa Training Centre & The Academy

I november 2020 flyttade Liverpool in i ultramoderna Axa Training Centre i Kirkby som man delar med The Academy som huserat på samma plats sedan 1998.

Efter 60 år lämnade klubben alltså klassiska Melwood i stadsdelen West Derby, men sommaren 2023 köpte klubben tillbaka anläggningen för att bli hemvist för damlaget Liverpool Women. 

Den nya anläggningen i Kirkby är 9200 kvadratmeter stor och inkluderar bland annat tre fullstora planer, målvakts- och uppvärmningsytor, två ultramoderna gym, en sporthall, pooler och rehabiliteringsavdelningar av högsta klass.

Kostnad: £50M.

Kolla in klippet nedan så guidas du invändigt i det pampiga komplexet:

The Academy

1998 slog Liverpool Football Club upp dörrarna till en toppmodern fotbollsskola i stadsdelen Kirkby – The Academy.

Här utbildas och drillas spelare från 7-8 års ålder upp till 18-19 och här spelar även Liverpools U21-lag och juniorer en hel del av sina hemmamatcher. 

Klubbens ungdomsarbete är världsberömt och har fostrat toppspelare som Steven Gerrard, Robbie Fowler, Jamie Carragher, Steve McManaman och Michael Owen.

På akademin tränas ungefär 20 pojkar i varje åldersgrupp. Mellan 8 och 12-års ålder spelar de åttamanna-fotboll i 20 x 3 minuter. Det hjälper pojkarna att spela som försvarare eller anfallare i små grupper och är förstås inte lika fysiskt krävande som 11-manna.

Här finns fyra fullstora gräsplaner, varav en i plastgräs. Det finns också sju mindre planer och en inomhusarena vid dåligt väder.

Akademin rymmer också en aula utrustad med datorer där spelarna får sin skolundervisning. 

På väggarna hänger orden "Teknik", "Attityd", "Balans" och "Snabbhet". TABS är nyckelordet som predikas och inpräntas bland adepterna på The Academy.