Tvingas stanna – för sjätte transferfönstret i rad

Bild till nyheten Tvingas stanna – för sjätte transferfönstret i rad

I de senaste fem transferfönstren har Nat Phillips ryktats bort från klubben. Virgil van Dijks senaste skada ser ut att stoppa ännu en flytt för den tålmodige mittbacken.


Så sent som 2016 var den klubblöse Nathaniel Phillips på vippen att flytta till USA där han hade säkrat ett stipendium för fyra års studier på University of North Carolina.

Han hade till och med presenterats som nyförvärv för collegelaget Charlotte 49ers när chansen dök upp att skriva på för Liverpools reservlag. 

Sedan dess har han liksom aldrig lyckats ta sig från Anfield, trots att det varit snuddande nära under de senaste fem transferfönstren. 

Och det ser inte ut att bli någon flytt i detta fönster heller på grund av Virgil van Dijks senaste lårskada, som vi ännu inte riktigt vet omfånget av. 

Det är inte utan att man lider lite med Nat, som tränar tålmodigt och väntar på enstaka ströchanser i A-laget, eftersom han är det femte valet efter Virgil, Konaté, Matip och Gomez.

Efter senaste inhoppet i ligacupmötet mot Man City före jul snackar fansen fortfarande om den där monsterbrytningen på Erling Håland. 

Utlån och A-lagsdebut

Egentligen var det först 2019, då Jürgen Klopp hjälpte honom att få ett låneuppehåll i Bundesliga-klubben Vbf Stuttgart, som Nat insåg att han trots allt kunde ha en framtid som professionell fotbollspelare.

Han skötte sina saker så bra att han till och med blev hemkallad för en oväntad A-lagsdebut i januari 2020 i FA-cupderbyt mot Everton då Dejan Lovren och Joel Matip gick skadade, innan han skickades tillbaka till Tyskland igen. The Reds vann dessutom sedan Curtis Jones gjort matchens enda mål. 

Senare samma sommar ryktades han vara på väg till någon klubb i Championship, men allt rann ut i sanden på grund av nya skador i truppen. 

Under "Den Stora Mittbackskrisen" vårvintern 2021 köpte Klopp in Ben Davies från Preston och lånade Ozan Kabak från Schalke 04, men lösningen fanns redan innanför väggarna då han komponerade samman Nat med unge Rhys Williams som mittlås och på något mirakulöst sätt lyckades Liverpool resa sig från en katastrofal formdipp och krångla sig fram till tredjeplatsen i Premier League. 

Klubbarna stod på kö

Phillips fick sitt genombrott och blev samtidigt något av en kultspelare bland fansen med sin resoluta spelstil och stenhårda tacklingar. I nickduellerna hade han ingen överman och knoppade in sitt första och hittills enda mål i bortasegern mot Burnley i maj (bild ovan).

Nu stod plötsligt klubbarna på kö: Bournemouth, Fulham, Brighton, Newcastle, Celtic och några utländska klubbar sades vara intresserade, men avskräcktes av lappen på runt £12M. Men på grund av osäkerheten kring Virgil van Dijks och Joe Gomez långtidsskador fick Nat order om att stanna.

Med en duns var han tillbaka på bänken, om ens det. Den hösten blev det bara en start och två inhopp innan Bournemouth klev in och erbjöd ett låneuppehåll i januarifönstret 2022.

Succén på sydkusten lät inte vänta på sig och Nats kraftfulla försvarsspel var en starkt bidragande orsak till att "The Cherries" lyckades ta sig tillbaka till Premier League (bild nedan).

Värderas till £15M

Hela den gångna sommaren cirkulerade nya transferrykten. Nykomlingarna Fulham och Bournemouth sades vara beredda att betala runt £15M för 25-åringens tjänster, men så i början av augusti drabbades Ibrahima Konaté av en knäskada och planerna gick i kras.

Fram till jul har det endast blivit fyra matcher, två från start och två inhopp, och när vi nu skriver januari 2023 är det högst troligt att Nat Phillips kommer att tvingas vänta ytterligare ett halvår på en övergång efter nyheten om Virgil van Dijks skada. 

Kontraktet gäller visserligen i ytterligare 2,5 år men innan dess vågar vi nog garantera att Nat har hittat en ny klubbadress där han äntligen får den speltid han förtjänar.

Eller finns det en framtid på Anfield, trots allt?  

Nat Phillips

2019/2020 – 1 match 

2020/2021 – 20 matcher, 1 mål, 1 assist

2021/2022 – 3 matcher 

2022/2023 – 4 matcher 

Totalt: 28/1/1


10 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer