Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

​Fabinho: Vill skriva mer historia

Bild till nyheten

I en längre intervju med The Athletic pratar Fabinho bland annat om hur han hjälper Darwin Nunez, känslan att se Sadio Mané lämna och målen för den säsong som stundar.

Intervjun med James Pearce inleds med ett kort samtal om de glada nyheterna att Fabinho och Rebeca Tavares väntar sitt första barn i januari.

– Vi är väldigt glada. Det är härligt. Jag har fått höra från många att det kommer att bli en stor förändring i livet, säger Fabinho.

– Grabbarna säger åt mig att njuta av sömnen och tv-spelandet eftersom allt kommer att förändras när barnet kommer! De är väldigt glada för min skull. Jag vet att jag kan prata med dem om jag skulle behöva råd. Bobby har tre barn, Alisson likaså, så jag vet att jag kan be dem om råd.

– Det blir en ny utmaning för mig och Rebeca. En liten scouser. Jag hoppas att de andra i min familj kommer kunna förstå honom när han pratar!

Försäsongen är nu i full gång och det defensiva mittfältsankaret återvände till truppen full av energi efter att ha spenderat delar av semestern i Campinas, en stad i sydöstra Brasilien där hans fotbollsresa tog sin början.

– Det var första gången vi alla samlades som en familj igen sedan pandemin. Jag ville verkligen träffa min mamma och mina systrar. Jag ringde alla mina vänner också så att vi kunde träffas, det var väldigt speciellt. Senast vi sågs på det sättet var för tre år sedan.

– Det var känslosamt eftersom några närstående gick bort på grund av Covid. En av mina äldre släktingar bor lite längre bort och jag hade inte varit i hennes stad på 12 år så vi spenderade lite tid där också. En annan släkting, man kunde se känslorna i hennes ögon, så det var väldigt härligt att spendera lite tid tillsammans.

– Under andra delen av semestern så åkte vi tillbaka till Europa och var i Italien och Spanien innan vi återvände till Liverpool. Jag skrev lite till några av spelarna eftersom jag saknade dem. Det har varit så härligt att träffa dem igen under försäsongen. Jag känner mig verkligen som en del av en familj här i Liverpool. Liverpool känns som hemma nu.

Paraden underlättade CL-besvikelsen

Den fantastiska säsongen 2021/22 avslutades med besvikelser både i Premier League och Champions League. Fabinho menar att han var väldigt nere efter förlusten mot Real Madrid, men supportrarnas glädje och stöd på Liverpools gator dagen efter var till stor hjälp för att få perspektiv på vad spelarna uträttat.

– Efter finalen kände jag att jag inte ville ha någon parad. Jag var sårad efter förlusten. Känslan var att vi gått miste om någonting stort. Men när vi kom tillbaka till Liverpool och paraden startade så förändrades humöret direkt. Jag insåg att det var det bästa som kunde hänt oss, säger Fabinho.

– Det hjälpte oss att inse och uppskatta allt trots besvikelserna, vi såg att vi hade gjort väldigt många människor glada under säsongen.

– Jag var inte förvånad när jag såg hur många som kom, Liverpools supportrar är galna! Stödet de visade den dagen var fantastiskt. Det visade vad klubben betyder för dem. Trots att vi förlorat i Paris så var de glada. Det var en fin stund tillsammans med dem.

– Det är inte varje säsong man vinner två titlar. Ju mer jag tänkte på det desto mer kunde jag uppskatta säsongen i stort. Vi var nära både i Premier League och Champions League.

Fan-favoriten Rebeca

Under de senaste fyra åren har Fabinhos fru Rebeca tagit klubben och dess supportrar till sig och interagerar ofta med dem på Twitter.

– Jag har hört om det, säger Fabinho med ett leende.

– Jag är inte inne på Twitter så mycket, det är inte min grej, men jag hör ibland att hon har postat något inlägg. Jag säger alltid: "Rebeca, tänk på vad du lägger ut!"

– Som sagt så ser jag inte allt, men supportrar verkar uppskatta henne vilket är bra. Hon älskar att komma till matcherna och ibland diskuterar vi vad som hänt när vi kommer hem. Ibland frågar jag henne vad hon tyckte om matchen men hon säger alltid att jag spelade bra!

– Ibland kan jag se på henne att jag kanske inte spelade så bra, hon känner mig så väl. Hon vet när jag är arg och inte vill prata om matchen, det har hon full respekt för.

Agerar mentor för nyförvärv

När Fabinho kom till Liverpool 2018 hade han begränsade engelskakunskaper (nu pratar han flytande) vilket gjorde anpassningen till den nya omgivningen tuff. Dessutom behövde han tid på sig för att anpassa sig till det fysiska och taktiska spelet under Jürgen Klopp.

Han fick ett specialanpassat styrketräningsschema och portugistalande Pep Lijnders överöste honom med videoklipp att analysera. Det hårda arbetet har lönat sig och idag är han en självklar del av Klopps startelva. Att själv ha haft svårigheter under den första tiden som röd har gjort att Fabinho känner ett ansvar att hjälpa de som nu ansluter till truppen.

– Det är väldigt annorlunda för mig nu men det var tufft i början att anpassa sig. Därför försöker jag alltid att hjälpa de nya spelarna så mycket som möjligt. Som Darwin till exempel, han pratar inte så bra engelska så jag försöker att hjälpa honom genom att förklara saker på träning.

– När jag först kom till Liverpool var Firmino och (Alberto) Moreno viktiga för mig, de hjälpte mig att komma in i laget. Jag försöker stötta de nya spelarna på samma sätt.

Försökte övertala Mané att stanna

Tidigare under sommaren fick Fabinho se en mångårig lagkamrat i form av Sadio Mané lämna klubben för spel i Bayern München.

– I slutet av förra säsongen så pratade jag mycket med Sadio. Han berättade om situationen och att han kanske skulle lämna. Jag försökte övertala honom: "Kom igen Sadio, stanna här. Du kan vinna Premier League och Champions League här, lämna inte." Men jag tror att han hade bestämt sig redan. Det måste man respektera.

– Sadio hade en fin tid i Liverpool. Han spelade här i sex år och vann allt man kan vinna. Han beslutade sig för att lämna i jakt på en ny utmaning. Det är OK.

– Efter paraden tog vi farväl av honom eftersom vi visste att han troligtvis skulle lämna. Jag höll hoppet uppe om att han skulle stanna in i det sista. Att tappa Sadio är en stor förlust. Han var en av våra bästa spelare, men vi kan inte förändra någonting nu. Vi måste hantera det. Nu måste andra spelare kliva fram.

En av spelarna som har i uppgift att fylla tomrummet efter Mané är Darwin Nunez.

– Darwin kanske behöver lite tid på sig för att anpassa sig, vi får se, men en spelare som honom kan verkligen förändra ett lag, säger Fabinho om sin nya lagkamrat.

– Han är en äkta nummer 9-spelare. Han är en målskytt. Han gjorde mål mot oss i båda matcherna i Champions League. Vi vet hur duktig han är. Även om Sadio lämnat så tror jag att vi kan utmana om allt. Laget är väldigt starkt.

– Under lång tid har vi spelat med Sadio till vänster. Nu har vi Luis (Diaz) på den kanten och vi såg hur bra han spelade under andra halvan av förra säsongen. Luis kommer att bli ännu viktigare framöver.

Glad att Salah förlängde

Sadio Mané må ha lämnat, men lagets största stjärna, Mohamed Salah, skrev nyligen på en efterlängtad kontraktsförlängning som innebär att han stannar i ytterligare tre år.

– Det var väldigt viktigt för oss, särskilt efter att Sadio lämnade. Vi visste att Mo behövde stanna och fortsätta spela med oss, säger Fabinho.

– Jag är glad för hans skull. Jag tycker att han verkar gladare än innan. Under de senaste fem åren har han kanske varit lagets bästa spelare, han har verkligen visat hur viktig han är för klubben.

– Han är redan en legendar i klubben. Med det här nya kontraktet kan han bli den bästa spelaren i historien. Jag ska försöka att hjälpa honom dit.

Drömmer om VM-framgångar

Säsongen som väntar är en unik sådan med tanke på att klubblagsfotbollen tar en paus i början av vintern för att ge utrymme för VM som spelas i Qatar. Fabinho väljer att se positivt på den udda tidpunkten för mästerskapet.

– För oss spelare är det nog rätt bra att VM spelas i november och december. Under den tiden på året är vi i bästa möjliga form. Ett av mina stora mål för säsongen är att spela VM och försöka att vinna det med mitt land. Det har gått 20 år sedan Brasilien vann sist, folket längtar efter en sjätte titel.

– Jag är fokuserad till max att göra en bra säsong med Liverpool, men jag skulle ljuga om jag säger att jag inte tänker på VM också.

Hoppas på fler röda titlar

Intervjun avslutas med en diskussion om vad som väntar på klubblagsnivå den kommande säsongen. Blir det en ny titelstrid mellan Liverpool och Manchester City eller kan någon annan klubb blanda sig i?

– City är självklart favoriter, det är tufft att slåss mot dem om Premier League-titeln. Man kan göra en av sina bästa säsonger som vi gjorde, ta fler än 90 poäng, utan att vinna titeln. Vi vet att vi måste vara nästintill perfekta om vi ska vinna.

– City köper alltid nya spelare, de förstärker hela tiden. De har plockat in (Erling) Haaland nu. Jag tror att det blir en bra fight med dem, men det finns fler lag. Tottenham har köpt några bra spelare, Arsenal har värvat Gabriel Jesus. Chelsea har förstärkt. Alla har förstärkt med målet att slå City. Ligan kommer att hålla en väldigt hög nivå.

Fabinho har vunnit alla man kan vinna under sina år i Liverpool, men han hungrar fortfarande efter mer.

– Det är minnena som inspirerar en. Att vinna Champions League var en av de bästa dagarna i livet. Vi minns också Premier League-titeln och att vi inte kunde fira den fullt ut med supportrarna. Det ger oss extra motivation att vinna igen.

– Paraden i år var fantastiskt. Vi vill ha en parad varje år. Vi vill fortsätta att ge tillbaka till supportrarna eftersom de gör fantastiska saker för klubben. Målet är att bli bättre hela tiden och fortsätta vinna titlar. Det är så man skriver in sig i klubbens historieböcker, avslutar brassen.

Bannerbild