Klopp kan ändra spelsystem för Darwin

Bild till nyheten Klopp kan ändra spelsystem för Darwin
Efter att köpet av Darwin Nunez blev klart har många tänkt att han naturligt kommer att inta den centrala rollen av de tre där framme, men nu kommer rapporter om att Klopp kan komma att återgå till en formation som användes med framgång i Borussia Dortmund.

Rekordvärvningen Darwin Nunez kommer med största sannolikhet att inta rollen som centralforward i Liverpool. När många kanske tänkte att någon av Mohamed Salah, Luis Diaz och Diogo Jota skulle ta ytterpositionerna bredvid Núñez menar nu Simon Hughes att så inte nödvändigtvis behöver bli fallet. 

Hughes är en erkänd journalist som sedan länge har följt fotbollen på Merseyside och särskilt Liverpool FC. Han har sedan tidigare skrivit sju böcker om Liverpool och är numera journalist och skribent för The Athletic. 

Med hjälp av analytikern Mark Carey skriver och resonerar Hughes fram till att formationen 4-2-3-1 skulle kunna få ut det bästa ur Darwin. 

De menar att Roberto Firmino kan komma att användas som den offensiva mittfältaren eller släpande anfallaren i formationen, som har gått att se prov på vid inhopp i matcherna mot Wolverhampton och Real Madrid i ett försök att bryta ned lågt stående försvarsspel. 

Det ska fortfarande råda enighet på Kirkby om att Firmino har den bästa touchen av samtliga spelare och dessutom besitter en god förmåga att frigöra lagkamraterna genom sina löpningar i det öppna spelet. 

En annan som skulle kunna inta den släpande forwardsrollen är nyförvärvet Fabio Carvalho, som Hughes pekar på skulle kunna avlasta Firmino och på sikt ersätta 30-årige brasilianaren. Nunez styrka är att löpa in bakom backlinjen och då är det viktigt att ha kreativitet i de centrala positionerna på mittfältet, menar Hughes.

Kan bli mer oförutsägbara

 – Det hjälpte att Liverpool var enklare att läsa av än andra eftersom de har en väldigt tydlig identitet och vi kunde förbereda oss som vi gjorde. Vi visste vilken strategi vi skulle ha och inte ge dem yta att springa på bakom försvaret, löd kommentaren från Carlo Ancelotti efter Champions League finalen i slutet på maj.

Problemen som uppstod under den matchen, men också i tidigare matcher, kan tydliggöras med italienarens kommentarer och kanske också kan vara en indikation på varför en formationsförändring skulle kunna göra Liverpool mer oförutsägbara.

Statistiken visar att Liverpool är på plats fem i tabellen av Premier League-lag som skapar minst antal målchanser från centrala positioner. 

Analytikern Mark Carey menar på att här finns ett förbättringsområde. Bara Brighton, West Ham, Norwich och Everton var sämre under förra säsongen. 

Under sin tid som Liverpooltränare har Klopp använt sig utav en 4-3-3-uppställning från start vid 300 tillfällen, en 4-2-3-1-uppställning vid 35 tillfällen och en 4-4-2-uppställning vid 13 tillfällen. Nu kan alltså en 4-2-3-1-uppställning komma att bli mer användbart.

Källa: The Athletic

 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
Stöd våra sponsorer