Quantcast

Nästa match ()

 klubbmärke ()

– Förtjänar allt och lite till

Bild till nyheten

I eftermiddag kliver Liverpool ut på Wembley för tredje gången den här säsongen och med chansen att vinna årets andra titel. För oss fans är säsongen redan en jackpot där vi fått uppleva en resa vi bara kunnat drömma om. Men det här laget förtjänar att deras namn också för evigt ingraveras i de stora pokalerna.

Liverpool är framme vid sin första FA-cupfinal sedan 2012 och har chansen att vinna den anrika cupen för första gången sedan 2006.

När pokalen lyftes på Millennium Stadium i Cardiff för 16 år sedan var det efter en final som fullständigt signerades Steven Gerrard och där mer eller mindre övriga spelare får ursäkta och bara konstatera att de ställde upp som fantastiska statister. När vi sedan fick chansen sex år senare då startade Jay Spearing på mittfältet mot just Chelsea.

Det har alltså varit högt och lågt som representerat Liverpool framme i dessa finaler och det ska verkligen inte kastas någon skit på en spelare som Jay Spearing – men det kan vara värt att sätta i relation till att vi nu är lite nervösa över att Fabinho saknas, medan vi ändå kan ställa upp med Jordan Henderson, Naby Keita och Thiago från start.

Liverpool anno 2022 är det bästa jag upplevt. Det är nog det bästa som just du också upplevt. För helt ärligt är det inte fel att diskutera om detta inte är det bästa laget vi någonsin haft.

Klopp är den första tränaren som lett ett engelskt lag till Ligacupfinal, FA-cupfinal och Champions League-final under en och samma säsong. När säsongen summeras kommer vi att ha spelat samtliga 63 av 63 matcher. När det är lördag den 14 maj har vi förlorat tre matcher på hela säsongen. Och mot Inter gjorde vi det samtidigt som vi ändå gick vidare.

Med marginella medel har vi återigen pushat City hela vägen in i kaklet och med två matcher kvar har vi goda möjligheter att nå över 90 poäng i Premier League ännu en gång. För tredje gången på fyra säsonger.

Om det inte vore för Manchester City (och om ”om inte fanns” och så vidare, men kom igen!) så hade det här Liverpool-laget redan haft en hel massa ytterligare Premier League-titlar. Hade Jürgen Klopp inte behövt bygga om och upp sitt Liverpool-lag från grunden när han kom hade han kanske också haft en trupp som redan tidigare hade kunnat orka utmana i de inhemska cuperna.

Att Klopp tagit oss med storm, att Liverpool blivit bättre än någonsin och att alla vi här kommer att skryta med att vi var där och upplevde resan har vi redan konstaterat. Men när åren går och vi inte längre finns där för att berätta om de galna kvällarna och de fantastiska prestationerna önskar jag också att man kan förstå vidden av Klopps Liverpool-tid genom en titt på alla titlar man vann.

Carabao Cup, Premier League, Champions League, Super Cupen och VM för Klubblag är redan på plats. Kommer FA-cupen hem har Klopp vunnit allt man kan vinna. Och sen är det bara att gasa för att addera ännu mer.

Både Klopp och detta Liverpool-lag förtjänar att ha avtryck i kolumnerna bland de största titlarna när våra barnbarns barn också sitter och bläddrar i historieböckerna.

Förutom James Milner har ingen i dagens trupp vunnit FA-cupen. Om några timmar hoppas jag att alla har det. Inte för att det avgör vad vi fått ut av den här säsongen, men för att spelarna är så satans förtjänta av det. Ibland kan titlarna vara för oss fans. Men ikväll känner jag bara att det är för dem. För spelarna och tränarna. De förtjänar så otroligt mycket för allt de gett oss.

Säsongens två ligamöten med Chelsea har slutat 1-1 och 2-2. På Wembley i Carabao Cup krävdes det att Thomas Tuchel visade fingertoppskänsla och bytte i straffspecialisten Kepa Arrizabalaga. Att det kommer bli tätt och jämnt idag är vi helt enkelt förvarnade inför.

Men samtidigt har vi även FA-cupsemin att blicka tillbaka på. När vi kopplade bort alla bromsar och installerade en extra gaspedal istället. När Manchester City knappt hann börja spela kortpassningsspel innan det stod 2-0 och Sadio Mané hade forcerat både sig själv och bollen rakt in i nät. Jag hoppas vi vågar titta på den insatsen och tänka att vi nog kan göra det där igen.

Även om Fabinho saknas kommer det att vara en helt fenomenal Liverpool-elva som kliver ut på Wembley idag med vad jag tror är Alisson; Trent, Konaté, Virgil, Robertson; Hendo, Keita, Thiago; Salah, Mané och Luis Diaz. Varje namn man skriver ner är en spelare med så mycket kompetens att vardera av dem kan vara den som avgör allt.

Det här laget har gett oss så jävla mycket och oavsett resultat ikväll kommer de ge oss ännu en vecka av dramatisk titeljakt och därefter en Champions League-final innan säsongen är slut. Men för deras skull hopps jag att Jordan Henderson får stå och trippa på tårna uppe på Wembleys läktare idag. För att de förtjänar allt och lite till!

Bannerbild