Mané sköt Senegal till VM – Salah missar

Bild till nyheten Mané sköt Senegal till VM – Salah missar
Egypten vann första mötet mot Senegal med 1-0 och i returen var det Senegal som vann med samma siffror efter 90 minuter. En mållös förlängning följde och precis som vid Afrikanska Mästerskapen i vintras skulle duellen avgöras från straffpunkten. Och Sadio Mané klev återigen fram som hjälte.

I en match som mer liknade en lasershow i Senegal var det hemmanationen som vann med 1-0 efter ordinarie tid.

Eftersom att matchen i Egypten hade slutat med samma resultat för hemmalaget förra veckan var det helt lika efter kvällens 90 minuter och förlängning följde.

Väl där blev det mållöst och mötet mellan lagen kom återigen att avgöras från straffpunkten, precis som i Kamerun i vintras.

Kalidou Koulibaly inledde med att missa för Senegal innan Mohamed Salah, som aldrig fick skjuta sin straff i Afrikanska Mästerskapen, gick ut först för Egypten. Men även han missade med ett högt skott över.

Ytterligare var sin miss följde innan både lagen satte dit sina straffar i den tredje straffsparksrundan.

Senegal gick sedan upp till 2-1 i den fjärde rundan där Egypten missade sin tredje av fyra straffar.

Sadio Mané hade därmed chansen att skjuta Senegal till VM och precis som i finalen av Afrikanska Mästerskapen blev han nationens stora hjälte.

Liverpoolstjärnan tryckte bollen stenhårt i mitten av målet och Senegal kunde därmed fira att en VM-biljett är säkrad. För Egypten blir det inget VM 2022 och nästa chans till ett VM-slutspel för Salah blir därmed 2026, när han är 34 år.

Under straffläggningen stördes både straffskyttar och målvakten i Egypten konstant av gröna lasrar som lös i hundratal från läktarplats i Senegal. Något som sannerligen lär diskuteras framöver.