Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

Mané sköt hem titeln till Senegal!

Bild till nyheten

Det krävdes straffläggning för att få fram en vinnare i finalen av de Afrikanska mästerskapen mellan Senegal och Egypten. Väl där drog Senegal det längsta strået och Sadio Mané satte avgörandet som säkrade landets första titel någonsin.

Det blev som väntat en stentuff batalj mellan Senegal och Egypten när en vinnare av de Afrikanska mästerskapen skulle koras.

Senegal fick en jättechans att ta ledningen tidigt när de tilldömdes en straffspark efter klumpigt agerande av egyptiska försvarsspelaren Abdelmonem. Liverpools superstjärna Sadio Mané klev fram och sköt, men Gabaski räddade. 

Därefter utspelade sig en match präglad av fysisk kamp och ett vilt försvarande egyptiskt lag. De bägge lagen lyckades hålla tätt i 90 minuter och en förlängning väntade. 

Slitna efter en intensiv turnering var det inget av lagen som orkade samla ihop till någon rejäl offensiv anstormning, när de 30 förlängningsminuterna var spelade var det fortsatt 0-0 och det blev ett avgörande via straffsparksläggning.

Mané tog revansch efter missen

Efter fyra straffomgångar stod det 3-2 till Senegal och Mané klev, trots missen under ordinarie tid, fram för att skjuta lagets femte straff. Den gången gjorde han inga misstag, en välplacerad straff som susade in i Gabaskis högra hörn innebar att anfallaren skjutit hem titeln till sitt land. Mohamed Salah var Egyptens femte straffskytt och hann därför inte skjuta någon straff.

Ett vilt firande utbröt bland de senegalesiska spelarna som vunnit turneringen för första gången i landets historia. Mané såg mitt i firandet till att söka upp klubbkompisen Salah, som av uppenbara skäl var förkrossad, för att trösta honom.

I samband med prisutdelningen fick Mané även ta emot priset som turneringens allra bästa spelare efter sina tre mål och två målgivande passningar på vägen mot guldet. 

Bannerbild