Fem år med Sadio Mané

Bild till nyheten Fem år med Sadio Mané
Sadio Mané har varit Liverpoolspelare i fem år. Jürgen Klopps assisterande tränare Peter Krawietz berättar om hur de upptäckte anfallaren och hans utveckling under åren.

Redan för sju och ett halvt år sedan fick Jürgen Klopp och Peter Krawietz upp ögonen för Sadio Mané som då tillhörde RB Salzburg.

– Jag minns första gången jag såg honom på video. Det var en träningsmatch under vintern mellan RB Salzburg och Bayern München. Jag tror att Salzburg vann matchen med 3- eller 4-0 och Sadio gjorde mål, vi tänkte verkligen "wow, vad är detta?", säger Krawietz till Liverpoolfc.com.

– Det var därför han var intressant för oss redan när vi var i Borussia Dortmund. Jag tror att Jürgen känner att ett av hans största misstag som manager var att inte värva honom till Dortmund! Men efter den tiden hade vi honom hela tiden i bakhuvudet, vi visste hur otrolig kan kunde komma att bli.

– Vi följde hans utveckling i Southampton och redan då presterade han på en högre nivå i form av Premier League och i slutändan var det en no-brainer att värva honom till vår trupp. Det var ett av våra bästa beslut, skulle jag nog säga.

Värvningen av Sadio Mané slutfördes 28 juni 2016 och sedan dess har anfallaren levererat 97 mål på 218 framträdanden och därmed varit en nyckelspelare i lagets framgångar de senaste åren.

När Mané kom till Liverpool bidrog han med en nu dimension i anfallet.

– Verkligen, det var vårt första intryck och efter att ha sett de senaste fem åren vilken otrolig spelare Sadio är, så visade det sig att vi hade rätt. Vi blev faktiskt lite förvånade över hur bra hans utveckling har gått i Liverpool, säger Krawietz.

– Vi var väldigt, väldigt exalterade över denna spelare på grund av att hans kvaliteter är unika. Sadio är en spelare med alla möjliga verktyg i offensiven - hans förmåga att ta sig förbi en mot en, hans snabbhet, vänster eller höger, hans avslut. Hans förmåga att göra mål på huvudet är också helt otrolig, att hoppa så högt som han gör, det har jag aldrig sett tidigare. Han är inte den längsta spelaren, men han är en av de starkaste i luften. 

– Han är också en duktig spelare i försvarssituationer och han lär sig väldigt, väldigt snabbt. 

– Detta gör honom till en ovärderlig spelare. Att hitta en spelare med alla dessa egenskaper händer inte ofta. Kombinationen av styrka, uthållighet, snabbhet, teknik, att han kan spela på bägge kanter eller centralt, han kan göra i princip allting. Lägg därtill hans attityd, det är otroligt.

Krawietz menar att Manés taktiska förmåga går lite under radarn tack vare hans teknik och fysisk.

– Ja, det brukar vara så. Hur ska jag säga det? Som tränare så bortser man ibland från statistiken eftersom det för att vara en viktig spelare för laget krävs mycket arbete som inte går att mäta med statistik. Positionering, attityd och sådant, det finns inga siffror där man kan mäta detta, men man ser och känner det när man ser honom spela.

– Vi alla vet att Sadio vill göra mål också, men han bidrar med så mycket annat för oss. För att lyfta fram ett exempel: i vår 4-0-seger mot Barcelona i Champions League så gjorde Sadio inte mål, men för oss i tränarstaben står det klart att Sadio var planens bästa spelare. Det gick inte att stoppa honom den dagen. Han försvarade allt och med sitt dribblande med bollen var han som att ha två spelare. Han var överallt!

– Vi kände det, alla på arenan såg det. I statistikböckerna tar mål mycket plats och han gjorde inte mål i matchen, men alla som såg den matchen vet att det var en av de bästa insatserna från en offensiv spelare. Det är lite av problemet med statistik och alla olika priser. Alla tittar på de som gör mål, men som jag sa så finns det inte samma möjligheter att mäta en bra insats utöver passningar, mål och liknande. När det gäller allt det andra, som inte går att mäta i siffror på samma sätt, är det något vi verkligen känner att Sadio bidrar med väldigt mycket och det är därför vi uppskattar honom så mycket.

– Han är en ledare som jobbar hårt med fantastisk attityd. Han har utvecklats och blivit en mer erfaren spelare som varit en av våra viktigaste spelare när vi vunnit våra titlar. Han har nästan alltid varit tillgänglig för spel, han har spelat så många matcher och bidrar med en särskild energi till laget. 

– Han är en spelare som man vet kommer att ta sig förbi sin spelare, även om han inte lyckas på första eller andra försöket, det är otroligt svårt att försvara sig mot honom, det är anledningen till att han är en nyckelspelare för oss. Jag kan inte sätta ord på hur mycket han betyder för vårt lag.

Under de senaste åren har Mané utvecklat ett framgångsrikt samarbete med Andy Robertson på vänsterkanten.

– Vår vänstersida är verkligen, "wow!" De är helt fantastiska och självklart hjälper det att spela många matcher tillsammans. Kombinationen Robbo och Sadio, de är snabba, redo att försvara, de kan slå inlägg och skapa chanser, säger Krawietz.

– I vårt spel pratar vi om triangeln. Det är inte endast den duon, vi har alltid en mittfältare på vänstersidan och dessa tre spelare samarbetar. Detsamma gäller på högerkanten. Oavsett vad som händer på planen så vet vi att den här triangeln med Robbo, Sadio och en av mittfältarna är ett vapen för oss.

– De har utvecklat ett bra samarbete och dessa två spelare hjälper varandra, de kombinerar, de anfaller. Det är fantastiskt.

Trots att Krawietz och Klopp hade imponerats av Mané innan han kom till Liverpool så hade de inte förväntat sig att värvningen skulle falla riktigt så bra ut som den faktiskt har gjort.

– Han har utvecklats till en typ av tyst ledare. Man kan se en eld brinna inom honom ute på planen och många motståndare försöker provocera honom. Under åren har han lärt sig att hålla sig lugn samtidigt som han har kvar elden inom sig och viljan att prestera. Det är en utveckling som gjort att han idag är en av de tre bästa spelarna på sin position. 

– Man kan aldrig veta vad som kommer att hända med en spelare, men han var beredd att lyssna och lära för att utvecklas. Han har tagit enorma kliv och är idag en av de bästa spelarna när det gäller attityd och kärlek till sporten. Han är verkligen en förebild.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer