Quantcast

Nästa match (Premier League)

Norwich klubbmärke Norwich (B)

lördag 14 aug 16:00

Överens om förändring av VAR

Bild till nyheten

Premier League-klubbarna har kommit överens om en förändring gällande hur VAR-bedömningar av offside kommer att genomföras nästa säsong.

Sedan VAR:s intåg i Premier League har det otaliga gånger uppstått kontroversiella situationer i matcher där mål dömts bort då den offensiva spelaren, efter VAR-check, bedömts vara offside med minsta möjliga marginal, Liverpools Roberto Firmino fick exempelvis ett mål bortdömt för att hans armhåla var offside. 

Premier League jobbar för att få in ny teknik som likt målkameror ska kunna göra automatiska bedömningar och meddela domaren om det en spelare är offside, men den tekniken kommer endast att testas i bakgrunden av vissa matcher nästa säsong med förhoppningen om att införa den på allvar inom de kommande två åren.

För att komma tillrätta med offsideproblematiken nästa säsong har Premier League-klubbarna nu kommit överens om att införa tjockare linjer när domarna ska bedöma en offsidesituation, det skriver Martyn Ziegler i The Times.

Genom att använda tjockare offsidelinjer kommer felmarginalen bli större och de offensiva spelarna kommer därmed att få en fördel. Förhoppningen är att det nya arbetssättet ska eliminera problematiken med att en tåspets eller armhåla är offside. 

Att använda tjockare offsidelinjer är ingenting nytt, det har använts i UEFA:s klubblagsturneringar och även i nederländska Eredivisie. Premier League kommer även att anamma samma process som UEFA när det gäller TV-sändingarna, tittarna kommer inte längre att se när domarna ritar offsidelinjerna utan de kommer endast få ta del av beslutet.

Bannerbild