Quantcast

Nästa match (Ligacupen)

Norwich klubbmärke Norwich (B)

tisdag 21 sep 20:45

Detta är Ibrahima Konate

Bild till nyheten

Liverpool har förstärkt truppen med Ibrahima Konate. 22-åringen är en mittback som är snabb, stark och trygg med bollen och som trots sin unga ålder hunnit samla på sig betydande erfarenhet från den europeiska toppfotbollen.

Igår bekräftade Liverpool köpet av Ibrahima Konate från RB Leipzig. I engelsk media har det rapporterats om en övergångssumma på £36M. 

Fransmannen inledde sitt liv inom fotbollen i Paris FC innan han som 14-åring lämnade för spel i Sochaux. Faktum är att han till en början spelade som anfallare, men det var när han tog klivet ned som mittback som han började imponera på allvar. 

Redan i Sochaux visade Konate prov på stor potential. När Jürgen Klopp kommenterade värvningen sa han att han beundrat mittbacken ända sedan tiden i just Sochaux. 

Som 18-åring tog mittbacken nästa steg i karriären då han skrev på för RB Leipzig. I den tyska klubben har han fortsatt sin utveckling och samlat på sig erfarenhet från både spel i Bundesliga och Champions League. Klopp tror att erfarenheten av att ha spelat för RB Leipzig är perfekt för spelaren med tanke på de spelmässiga likheterna mellan dem och Liverpool.

Totalt blev det 95 framträdanden i RB Leipzig innan Liverpool köpte loss honom. Det är en siffra som hade kunnat vara högre om det inte hade varit för en allvarlig skada som höll honom borta från spel under i princip en hel säsong. Det har funnits en oro bland supportrar att spelaren är skadebenägen med tanke på antalet matcher han missat, men faktum är att det är två skador som inneburit perioder av längre frånvaro snarare än småskador som återkommit.

The Athletic har skrivit en artikel där de djupdyker i Konates styrkor och förbättringsområden. Mittbacken är extremt bra i luftrummet och presterar på det området nästan lika bra som Virgil van Dijk enligt statistik som sajten tagit fram. Han besitter också en snabbhet som är väldigt viktig med tanke på sättet som Liverpool spelar med en högt stående backlinje. När det gäller duellspelet visar statistiken att han liknar Joe Gomez i spelstilen men presterar något bättre.

En av hans främsta styrkor ska vara tryggheten med boll och förmågan att driva fram med bollen från backlinjen, ett område där han utmärker sig jämfört med de mittbackar som redan finns i Liverpooltruppen. Han är högerfotad och trivs därmed bäst i den högra mittbackspositionen.

Förbättringsområden som identifierats är passningsspelet, där han allt för ofta slår bort bollar som innebär att laget tappar bollinnehavet. Han spelar hellre korta passningar än de längre bollarna in bakom motståndarens backlinje, som Van Dijk gärna gör, trots detta har han alltså problem precisionen i sitt passningsspel.

Konate har ännu inte gjort något framträdande i det franska A-landslaget, men i U21-landslaget spelar han en viktig roll och ska spela U21-EM innan han ansluter till Liverpool. 

Jürgen Klopp ser fram emot att få börja jobba tillsammans med den unge mittbacken:

– Jag är säker på att vi värvar en spelare som kan spela för oss omedelbart, men han är bara 22 år gammal och har mycket utrymme för förbättring med tanke på hans enorma potential. Jag vet att han är en person som är beredd att jobba hårt för att bli en ännu bättre spelare, sa tysken i samband med att värvningen presenterades.

– För mig är det här väldigt exalterande eftersom jag sett hur bra han är redan och jag ser fram emot att jobba tillsammans med honom när han ansluter till oss under försäsongen.

Källa: Thisisanfield.com, The Athletic, Transfermarkt

Bannerbild