Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

Nya CL-formatet kritiseras

Bild till nyheten

I det nya Champions League-formatet kommer två platser att gå till lag baserat på historiska prestationer, något som UEFA kritiseras för.

Mitt i allt kaos kring den ny Super League har UEFA bekräftat ett nytt format för Champions League som börjar gälla säsongen 2024/25.

Turneringen kommer att utökas från 32 till 36 lag och gruppspelet som det ser ut idag byts ut mot en stor liga där varje lag kommer att spela totalt tio matcher, fem på hemmaplan och fem på bortaplan. Därefter väntar slutspel.

En annan aspekt som är ny är att två platser i turneringen kommer att gå till de två lag med högst UEFA-koefficient som inte lyckas kvala in till turneringen genom prestationer från föregående säsong.

Telegraph skriver att UEFA kritiseras från flera håll för detta då många menar att de två platserna borde gå till ligavinnare i någon mindre liga istället för till större klubbar baserat på prestationer från flera år tillbaka.

Crystal Palace-ordföranden Steve Parish är en av de som uttrycker sitt missnöje.

– UEFA måste börja att ta vara på fotbollen. Lag som Ajax eller Legia Warszawa ska inte behöva spela kvalspel på somrarna efter att ha vunnit ligan bara för att lag som Arsenal eller Tottenham ska favoriseras. Dessa klubbar kan inte hoppa förbi Aston Villa eller Leicester i kön och komma med i Champions League bara för att det är bättre för TV-intäkterna.

– Detta är en fantastisk dag för fotbollen (de engelska klubbarna har lämnat Super League), men låt oss inte stanna här. Storklubbarna ska inte få behålla de fördelar som de haft tidigare. Fotbollssupportrar vill vinna, men de vill göra det på ett rättvist sätt.

Källa: Liverpool.no

Bannerbild