Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

– Det är nästintill omöjligt

Bild till nyheten

Jürgen Klopp diskuterar Liverpools chanser att sluta topp fyra i Premier League och vad det skulle innebära om laget missar Champions League-spel nästa säsong.

Liverpools tunga vintermånader såg dem halka långt ned i Premier League-tabellen och nu står de inför en rejäl utmaning om de ska lyckas sluta topp fyra och säkra spel i Champions League nästa säsong på det sättet. 

Laget är dock vidare till kvartsfinal i årets upplaga av turneringen.

– Att gå vidare var viktigt för hela klubben, men särskilt för oss som lag, säger manager Jürgen Klopp i en intervju med Bild som återges av Sportwitness

– Matchen (mot RB Leipzig) speglade vår säsong på ett sätt - vi är inte ett dåligt lag, men vi har inte riktigt lyckats i de avgörande situationerna. Det kan göra enorm skillnad inom fotbollen.

– Motståndaren behöver ofta inte så många chanser mot oss eftersom att vi har gjort misstag, ibland helt galna sådana. Å andra sidan skapar vi mycket och är tvåa bakom Manchester City om man ser till "expected goals", men vi är långt bakom dem om man ser till de mål vi faktiskt har gjort. Det är ett problem vi haft hela säsongen.

Klopp ser det som väldigt osannolikt att "The Reds" löser en Champions League-plats via ligaspelet.

– Jag gillar att var optimistisk, men i ligan är det nästintill omöjligt att kvala in till Champions League i den situation vi befinner oss i. I Tottenham är Gareth Bale tillbaka och spelar igen, de är fortfarande med och slåss om det. City och United är långt före. Chelsea är på uppåtgående. Att nå Champions League-spel via ligan kommer att bli svårt, det vet vi. Man brukar heller inte vinna Champions League under en säsong med så stora skadeproblem som vi haft.

Om Liverpool skulle missa Champions League skulle det innebära en ekonomisk smäll, men om laget missar europaspel helt och hållet skulle de få mer tid att fokusera på ligan.

– Det skulle innebära en enorm ekonomisk förlust, men utöver det så skulle det inte hända så mycket, säger Klopp.

– Jag är väl medveten om att jag, i nästan samtliga klubbar i världen, skulle bli ifrågasatt med tanke på den situation vi befinner oss i. Det är helt normalt, det är så det fungerar. Jag skulle accepterade det omedelbart. Men det är annorlunda här i Liverpool.

– Våra ägare, sportchefer, även spelarna: ingen tvekar på någon. Vi har accepterat situationen och ska kämpa oss igenom detta.

– Även om något liknande aldrig hänt efter en ligatitel så blir vi den första att kämpa oss tillbaka, som en stor och framgångsrik klubb. Vi ska inte låta någonting störa oss, det är planen. I värsta fall blir det ingen Champions League-spel nästa säsong, kanske Europa League, men det är inte säkert. Om vi inte spelar internationellt överhuvudtaget så innebär det mer tid att vila. Det vore dåligt för alla andra lag. Träning är bra för oss. Om vi fick mer tid hade vi kunnat utnyttja det. 

– Vi skulle försöka att vända en dåligt situation till någonting bra.

Bannerbild