Quantcast

Nästa match (Träningsmatch)

Bologna klubbmärke Bologna (B)

torsdag 05 aug 16:00

– De måste köpa en ny anfallare

Bild till nyheten

The Athletics James Pearce belyser Roberto Firminos svaga form och påpekar att Liverpool måste köpa in en ny anfallare, antingen för mer konkurrens eller som faktisk ersättare till brassen.

Liverpools säsong är på väg att köras i botten efter fyra raka förluster i ligaspelet. Laget är sexa i Premier League med fem poäng upp till de så viktiga Champions League-platserna.

Laget har haft enorma skadeproblem under säsongens gång och har för tillfället de tre rutinerade mittbackarna de inledde säsongen med, samt deras två vikarier i form av Jordan Henderson och Fabinho, otillgängliga på grund av skada. 

Många hävdar dock att det måste gå att kräva mer av dem som faktiskt är ute på planen, även om truppen är skadedrabbad. The Athletics James Pearce menar att en spelare som underpresterat är Roberto Firmino.

"Vi måste prata om Roberto Firmino. Det är inte meningen att göra brasilianaren till syndabock och ansvarig för allt som gått snett för Liverpool den här säsongen. Det är en kollektiv dipp som återigen blev tydlig på Anfield i lördags,"  inleder Pearce.

"Problemen för Klopp går djupare än de spelare som han för tillfället inte har tillgängliga - inte minst i anfallet. Liverpool såg otroligt tandlösa ut mot Everton och Firminos form är oroande."

"Han har levererat stunder av briljans den här säsongen. Assisterna till Mohamed Salah mot Manchester United och Leicester, målen hemma och borta mot Tottenham och insatsen i krossen mot Crystal Palace i december. Men avtrycket från Liverpools nummer 9 har minskat och en svag målskörd på sex mål på 35 matcher i alla turneringar denna säsong kan inte ignoreras. Han har gjort endast ett mål på de senaste 14 matcherna."

Pearce konstaterade att Firmino aldrig gjort mål mot Everton och att anfallaren definitivt inte var nära att bryta den trenden i lördags.

"När halvlekens bästa chans var ett faktum beslutade han sig för att ta en extra touch, något som tillät Michael Keane att täcka skottet. I andra halvlek sköt han ett skott som knappt nådde fram till Jordan Pickford samt ett skott som flög rakt ut till The Kop."

Firminos målskörd har stadigt minskat sedan han gjorde 27 mål säsongen 2017/18. Under de två senaste säsongerna har han levererat 16 respektive 12 mål. 

"När Firminos målproduktion har ifrågasatts under åren har han försvarats med eftertryck. Både Klopp och The Kop älskar honom eftersom att han är en osjälvisk lagspelare med ett enormt leende. Hans inflytande i matcherna har alltid understrukits - att han pressar och skapar ytor åt andra. Klopp konstaterade tidigare denna säsong att Bobby spelar 12 instrument i lagets orkester."

"Men lagets motor hackar. Han hade endast 54 bollberöringar mot Everton, lägst av samtliga utespelare i Liverpool som gjorde 90 minuter. Han vann endast åtta av 14 dueller, han vann tillbaka bollen fyra gånger men tappade den vid nio tillfällen."

"Firminos plats i laget diskuterades kraftigt under hösten efter Diogo Jotas insatser. De diskussionerna kommer snart att dra igång igen då portugisen närmar sig comeback. Avsaknaden av kliniska avslut har varit tydlig i Jotas frånvaro."

Pearce menar att Liverpool kommer behöva agera på transfermarknaden då anfallaren Divock Origi satt på bänken ända in i slutskedet av matchen i lördags trots Firminos bleka insats.

"Det var talande att Divock Origi blev sittandes på bänken så länge trots att Firmino hade problem."

"Belgiska anfallaren kommer alltid att bli ihågkommen för sina ikoniska ögonblick, men hans Liverpoolkarriär går mot sitt slut. Sedan den fantastiska kvällen i Madrid 2019 har han gjort sju mål på 58 framträdanden (20 starter) och på de senaste sju månaderna har han endast gjort mål mot Lincoln City."

"Origi måste säljas i sommar och Liverpool måste köpa en anfallare. De har Jota, men han är ingen central anfallare. De behöver någon som kan löpa in bakom och utmana i straffområdet när det svingas in inlägg. De behöver en injektion av kvalitet och snabbhet centralt. De behöver en målskytt. De är i behov av att ägarna visar ambition och stöttar managern på transfermarknaden."

"Klopp har redan byggt ett otroligt Liverpoollag, men om mer framgång ska följa måste han börja fundera på att bygga en andra upplaga. En av hans största utmaningar kommer att vara att inse när tiden är inne för att flytta på någon av sina nuvarande spelare då hans bästa tid är förbi."

"Roberto Firmino är en Anfield-legendar, men han har tappat i styrka. Oavsett om det är för att ersätta honom eller för att ge honom utrymme till vila till och från så måste Liverpool köpa en ny nummer 9."

Bannerbild