Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

Sex engelska klubbar i CL 2024?

Bild till nyheten

UEFA planerar drastiska förändringar av Champions League.

UEFA:s tv-avtal går ut år 2024 och de europeiska storklubbarna, med Real Madrid och Juventus i spetsen, pushar för att det ska bli fler europeiska matcher så att intäkterna ökar, det skriver Telegraph.

Det har länge talats om en potentiell superliga med de allra största klubbarna, men för att hålla dessa klubbar nöjda i Champions League så planerar UEFA för stora förändringar av den prestigefyllda turneringen.

Förslaget som UEFA arbetar med för tillfället är en så kallad "Swiss-modell" där 36 klubbar spelar Champions League från och med 2024. Dessa klubbar ska enligt denna modell spela tio matcher var i ett gruppspel och sedan sammanställs resultatet i en tabell där lagen rankas från plats ett till 36.

Därefter blir det slutspel. De åtta bäst placerade klubbarna går direkt till åttondelsfinal medan de på plats nio till 24 spelar play off om en plats i slutspelet.

En sådan här modell skulle innebära att de lag som går till final i Champions League kommer att spela 19 matcher jämfört med 13 som det är idag.

I diskussionerna om den här nya modellen har även ett nytt sätt att kvalificera sig till turneringen kommit på tal. UEFA vill att topp fyra-lagen i Premier League kvalar in som tidigare, men det ska även finnas plats för ytterligare två engelska lag. 

Om ett lag med tillräckligt hög UEFA-koefficient slutar utanför topp fyra, men på någon av de efterföljande tre platserna, alltså 5-7, så kvalar de ändå in till Champions League på grund av sina tidigare prestationer. Till exempel: om Liverpool slutar femma i Premier League så boostas de upp från en Europa League-plats till Champions League-plats på grund av sin höga UEFA-koefficient.

Det här innebär att det potentiellt kan spela sex Premier League-lag i Champions League från och med 2024. 

Enligt Telegraph har Premier League-klubbarna under denna vecka fått förslaget om en uppdaterad Champions League-turnering presenterade för sig. Klubbarna ska ha diskuterat förslaget men ännu inte fattat ett beslut i frågan. De kommer att fortsätta diskutera ämnet och återkoppla till UEFA med feedback framöver.

Bannerbild