Quantcast

Nästa match (FA-cupen)

Man United klubbmärke Man Utd (B)

söndag 24 jan 18:00

50 år som "Voice of Anfield"

Bild till nyheten

George Sephton skickade lite chansartat iväg ett brev till Liverpool FC och bad om jobb. Nu, 50 år senare, är han känd som "The Voice of Anfield."

George Septhon hade varken erfarenhet inom radio eller av att göra utrop till stora publiker, men trots det så sökte han tjänsten som ansvarig för musik, information och ljud generellt på Anfield. Han fick jobbet och resten är historia.

Han berättar själv i en intervju med Liverpoolfc.com hur allt började. Han var på plats på Anfield och tyckte inte att den dåvarande ansvarige gjorde något bra jobb.

– Jag sa till min fru att den som var ansvarig var pinsam. Hon tittade på mig och sa "det är väl lätt för dig att säga, jag slår vad om att du inte hade gjort det bättre!" 

– Jag kan än idag inte sätta fingret på vad som vaknade till liv inom mig, men jag åkte hem och skrev till Peter Robinson (dåvarande verkställande direktör i klubben). Det var ett ganska långt och välskrivet brev där slutklämmen var ungefär "ge mig jobbet, jag kan göra det där!"

– Tydligen så hade de beslutat sig för att göra sig av med den andra killen och de funderade på vad de skulle göra härnäst. Precis då damp mitt brev ned på Peters skrivbord. Han kallade in mig till ett samtal.

– Han beslutade sig för att ge mig en provanställning och 50 år senare pågår den! Jag hoppas att jag kan få jobbet permanent en dag!

– Jag kom in på min första arbetsdag och gjorde i princip vad min föregångare hade gjort: styrde musiken, pratade lite då och då, presenterade lagen - sådana saker. Nu har jag varit på plats så länge att allt kommer naturligt, men mycket har förändrats med tiden. Idag är det inte jag som presenterar lagen längre, det är mycket kommersiellt och när musiken spelas har ändrats.

– Jag brukade spela "You'll Never Walk Alone" när jag hade presenterat lagen och efter den var färdigspelad så kom lagen ut. Rafa Benitez ändrade på det 2010 då han tyckte att det vore bättre att låten spelades efter att lagen kommit ut på planen, för att skrämma motståndarna. 

– Sedan Premier League startade så har vi nu en lista med musik som måste spelas i en viss ordning, följt av YNWA. Allt måste tajmas väldigt väl.

– När det är spel i Europa så får jag även då ett strikt schema. Lagen presenteras, YNWA spelas, sedan spelas utmarschmusiken och deras hymn. Saker och ting har verkligen förändrats. Jag får ett strikt schema inför varje match.

Under sina 50 år på plats på Anfield har Sephton bevittnat en rad mäktiga matcher. Det är dock tre stycken matcher som sticker ut lite extra.

– Saint-Etienne var något alldeles särskilt och man tänkte att det inte skulle toppas, men sedan kom semifinalen mot Chelsea 2005 som gjorde just det. Därefter kom Barcelona-matchen 2019 som slog allt. Det var som en dröm. 

– I underläge med 3-0 mot världens bästa lag. Jag tror att de flesta kom till matchen endast med förväntningar om att få se bra fotboll. 

Det de supportrar som var på plats faktiskt fick uppleva var en historisk vändning som innebar att Liverpool tog sig till finalen av Champions League. 

– Mitt lilla rum skakade! Det har det aldrig gjort tidigare. Jag har suttit på den sidan jag gör idag i 22 år och ibland blir det livat när folk stampar med fötterna, men den kvällen skakade hela rummet!

Liverpooltruppen och ledarstaben samlades efter slutsignalen och sjöng "You'll Never Walk Alone" tillsammans med spelarna.

– Jag kände att det var rätt låt att spela. Det var en sådan känslosam kväll och när jag spelade låten så ställde hela truppen upp inför The Kop och sjöng. 

– Jag har fått höra att det var ett genidrag att spela "Imagine", men det var det inte. Jag hade spelat alla låtar på listan! Jag tänkte då "OK, ni kan gå hem nu," men ingen rörde sig! Jag använder mig av en USB-sticka nu för tiden, men jag har kvar en hög av CD-skivor i rummet ifall det skulle strula med tekniken. Den kvällen så tänkte jag "vad gör jag nu?" och då såg jag den - John Lennons Greates Hits låg där och nästan stirrade på mig. "Imagine" var den första låten som spelades. Jag tänkte att det kanske inte var rätt låt för en fotbollsarena, men hela The Kop började sjunga och det hela blev en magisk stund.

Ursprungligen hade "Voice of Anfield" tankar på att lägga av efter 50 år, men med tanke på den underbara stämning som finns i klubben idag och det faktum att Anfield ska byggas ut ytterligare så har de tankarna försvunnit.

– Alla är glada, arenan är fantastisk, atmosfären är fantastisk. Jürgen har fått spelarna att spela för klubben och allt har fallit på plats. 

– Jag har sagt att jag skulle sluta efter 50 år, men nu hör jag att de ska bygga ut Anfield Road End och tänker att det vore underbart att få göra detta inför en arena med 63 000 åskådare.

Bannerbild