Quantcast

Nästa match (Premier League)

Sheffield U klubbmärke Sheffield U (H)

lördag 24 okt 21:00

Det här är Diogo Jota

Bild till nyheten

Liverpools nya nummer 20 ansluter till klubben med över 100 matcher för Wolverhampton och erfarenhet från spel i det portugisiska landslaget i bagaget.

Diogo Jota föddes 1996 i Porto i Portugal och startade sin fotbollskarriär i den portugisiska klubben Pacos de Ferreira. Han spenderade två år i Liga Nos innan den spanska storklubben Atletico Madrid köpte loss honom.

14 mars 2016 kom Jota överens med Atletico Madrid om ett avtal som började gälla 1 juni samma år. Redan 26 augusti återvände han dock till sitt hemland för att spendera en säsong på lån hos FC Porto.

Efter låneuppehållet i Portugal väntade ytterligare ett utlån men denna gång var det Wolverhampton i England som var klubbadressen för Jota. I Wolves imponerade den offensive talangen vilket fick "ulvarna" att  sommaren 2018 punga ut €14M för att göra övergången permanent.

Med Jotas hjälp - bestående av bland annat 17 ligamål - tog sig Wolverhampton upp till den engelska fotbollens finrum i form av Premier League genom att vinna The Championship och under sin första säsong i högstaligan spelade han 33 matcher med en poängleverans på nio mål och fem målgivande passningar. Under samma säsong slog han till med ett hattrick och blev därmed blott den andre portugisiske spelaren att lyckas med bedriften i Premier League.

Förra säsongen noterades Jota för 34 ligaframträdanden, sju mål och en assist. 

Den 23-årige portugisen har även representerat sitt land i flera ungdomslandslag men även i seniorlandslaget. Från U19-nivå tog han steget genom U21 och U23 till seniorlaget där han bland annat var en del av segern i UEFA Nations League säsongen 2018/19.

Nästa steg i karriären blir alltså i den röda Liverpooltröjan efter att Jürgen Klopp och Co. beslutat att betala £45M till Wolverhampton. 

Tidigare sportchefen i Wolverhampton Kevin Thelwell, mannen som värvade Jota från Atletico Madrid till Wolves, tror att yttern kan visa sig vara en perfekt pusselbit i Klopps truppbygge.

– Han var endast 20 år gamma. Vi var på försäsong i Österrike när samtalet kom som klargjorde att det fanns en möjlighet att värva honom, säger Thelwell enligt Goal.

– Jag själv och ordföranden Jez Moxey flög till Spanien, satt oss ned med Atleticos president över en middag och löste en affär inom loppet av 24 timmar.

– Enligt mig så värvade vi en Premier League-spelare i Championship-miljö, men att få tag Diogo i en typ av "try-before-you-buy-deal" var helt perfekt. Det var en av de bästa affärerna vi någonsin gjorde.

– Han kan spela bakom anfallaren i en släpande roll, ute på kanten eller som en av tre anfallare i en centrerad anfallslinje. Man vill ha spelare som är multifunktionella, vilket gör honom intressant.

– Jag tror att han är perfekt för Liverpool. De spelar 4-3-3 och ibland 4-4-2 med två anfallare. Han passar perfekt för det.

– Han kommer att komma in med helt rätt mentalitet, han är ambitiös, och kommer verkligen att försöka att ta sig in i elvan så snabbt som möjligt. Men han är också realistisk och förstår vilken typ av kvalitet som spelarna i Liverpool besitter.

Innan Liverpool värvade Jota genomförde de en grundlig genomgång av spelaren. Bland annat pratade assisterande Pep Lijnders med flera kontakter i Portugal och möttes av fantastiska recensioner vad gäller spelarens karaktär och attityd.

– Han lever, äter och dricker fotboll. Man kunde se det under lockdown, antingen så jobbar han för att få spela fotboll, spelar fotboll och tränar på sina färdigheter eller så spelar han FIFA så att han kan lära sig ännu mer om fotboll. Han är galen i fotboll, konstaterar Thelwell.

– Det finns inga problem alls med honom. Han lever sitt liv på ett exemplariskt vis och är mycket mogen för sin ålder. 

– Det här är fantastiskt för honom - jag tror att han kommer att göra det mycket bra i Liverpool.

Källa: Wikipedia, Goal, transfermarkt

Bannerbild