Quantcast

Nästa match (Champions League)

Ajax klubbmärke Ajax (H)

tisdag 01 dec 21:00

– Förluster åt upp mig inifrån

Bild till nyheten

Craig Bellamy berättar om hur han slitit med psykisk ohälsa under och efter karriären som spelare.

Craig Bellamy är, utöver sina prestationer som fotbollsspelare, känd för sina extrema vansinnesutbrott både på och utanför planen. Motståndare, domare och lagkamrater fick ofta rejäla utställningar av walesaren.

Den tidigare Liverpool-spelaren menar att det var hans otroliga driv som han fick utlopp för när han vrålade ilsket.

– Jag hamnade i bråk eftersom att jag hela tiden tänkte att det var en kamp mellan dig och mig, säger Bellamy till The Times.

– Det var det som gjorde att jag kunde spela på toppnivå, att jag alltid hade ett driv. Rädslan för att förlora var bara för stor. När jag spelade pingis som barn slogs jag med mina vänner om jag förlorade. Förlusterna åt upp mig inifrån.

Bellamy berättar om psykiska problem under karriärens gång, som bottnar i att han flyttade hemifrån tidigt. Redan vid 15 års ålder flyttade han från Cardiff för spel i Norwich.

– Jag har alltid tvingats hantera min depression. Den uppstod efter att jag flyttade hemifrån. Jag dolde min hemlängtan genom att träna och spela. Jag tränade extra varje eftermiddag.

Walesaren berättar om en rädsla att vara bland folk. Under en period i Newcastle gick han inte till frisören på fyra månader bara för att slippa träffa någon. Han berättar också om en nästintill outhärdlig nervositet inför matcher.

– Nervositeten inför matcherna var olidlig. Jag hade problem att äta och tvingades att ta sömntabletter. 

– Jag började skylla min låga självkänsla på alla i min omgivning, det var minsann deras fel att jag kände som jag gjorde. Det gjorde mig arg. Jag skulle visa dem.

– Jag tänkte att jag var bäst på arenan och om inte folk tyckte det inför matchen så skulle de tycka det efteråt. Men efter matcherna var jag totalt uttömd mentalt. Jag gav allt. Det enda jag kunde göra för att lämna huset på kvällarna var att dricka, det maskerade allting.

Det är först nyligen som Bellamy öppet börjat prata om sin depression.

– Väldigt få människor vet om detta, jag har aldrig pratat om det. Jag är ganska privat när det gäller vad jag gör, folk ser bara de sidor som jag låter dem se. Mitt privatliv är väldigt privat för mig, jag vill hålla det borta från fotbollen, sa han till Sky Sports tidigare i veckan. 

– Men under de senaste tre-fyra åren har jag haft diagnosen depression. Jag är deprimerad, det ska jag inte sticka under stol med.

– Jag har väldigt höga toppar men också djupa dalar. Jag har tagit medicin i tre år och detta är första gången som jag pratat om det.

Nu för tiden arbetar Bellamy som U21-tränare i Anderlecht. Han menar att erfarenhet av depression kan hjälpa honom i arbetet.

– Jag har möjligheten att förstå andra spelare som har problem med depression, konstaterar han.

Bannerbild