Nästa match (Premier League)

Watford klubbmärke Watford (B)

lördag 29 feb 18:30

– Får nypa mig själv i armen

Bild till nyheten


Igår var det den åttonde oktober. Numera en av de viktigaste dagarna i den moderna Liverpoolhistorien. Nämligen dagen och datumet då Jürgen Klopp under 2015 kritade på för klubben och kom att skaka om vår värld. Så det må vara en dag för sent, men den här texten är min present till Jürgen. Och ett stort jävla tack för allt.

Efter att Jürgen Klopp presenterats som manager för Liverpool Football Club skrev jag i en text på den här sidan, exakt på dagen för fyra år sedan, att tysken var den största värvningen Liverpool gjort i modern tid. Om jag egentligen var så säker på min sak just då? Nje. Om det trots allt var vad jag kände att jag och vi alla behövde för att på något sätt överhuvudtaget stå ut? Ja, lite så var det nog.

Stora, starka Liverpool seglade upp som en sol och ner som en pannkaka under en sejour med Brendan Rodgers som sannerligen bjöd på både högt och lågt. När han nu själv nästan på årsdagen från sin uppsägning kom tillbaka till Anfield var det fint att få applådera honom. Men när han stod där nere på innerplan, sida vid sida med Jürgen Klopp, var det verkligen samma wow-upplevelse som när man ser före- och efter bilder på renoverade hus. Eller kanske tandrader, för att prata Liverpoolspråk.

När vi nu står här fyra år senare kan vi dock konstatera att så verkligen blev fallet. Jürgen Klopp är den överlägset viktigaste värvningen Liverpool Football Club har gjort i modern tid. Och han reser i raketfart upp i hierarkin även bland männen som fundamentalt har förändrat Liverpool som klubb genom dess 127-åriga existens.

Jag lovar er att ni redan nu kan bereda er på att berätta historierna om Jürgen Klopp för era barn och barnbarn, likt vi själva fått höra allt om Shankly och Paisley.

Redan efter ett år med Klopp vid rodret skrev jag ytterligare några rader här på sajten. Vi kan därmed åtminstone konstatera att ni fått stå ut med mig en del.

”I min värld är det ligatiteln Liverpool ska sikta mot och jag är övertygad om att Jürgen Klopp är mannen som kommer få fler än mig att tänka så. Och jag är övertygad om att Jürgen Klopp är mannen som en dag får oss att fira den tillsammans.”

Tre år senare är vi kanske där.

Tre år senare vet jag ärligt talat inte om jag bryr mig lika mycket. För det känns helt ärligt som att jag redan vunnit.

Jürgen Klopp har lett oss till två raka Champions League-finaler, till vår sjätte Europeiska Mästartitel, en Premier League-säsong med 97 poäng och en streak som just nu lyder till 17 raka vinster och 101 poäng på en rullande 38-matchersperiod i världens tuffaste fotbollsliga. Han har gjort att vi glömt hur det känns att förlora på Anfield och när LFC TV firade årsdagen av Klopps utnämning med att lista hans ”Tio största matcher” kom 5-2-segern, i en Champions League-semifinal (!), mot Roma på nionde plats. Förstår ni vad gubben har ställt till med?

En utklassning. I en Champions League-semifinal. PÅ NIONDE PLATS?

Jag har fått gråta tårar på Anfield när vi inte nått hela vägen fram till ett ligaguld och jag har sen fått gråta ännu mer när vi säkrade en Champions League-triumf i Madrid. Vi alla har fått stå tillsammans och sjunga sånger om ett Liverpool som är tillbaka, som tagit över hela Europa och som aldrig någonsin kommer att sluta. Men tyvärr finns där ju alltid ett slut. Fråga bara en Manchester United-supporter. Om du kan hitta en idag.

Eran med Jürgen Klopp kommer inte att vara för evigt. Han har två säsonger kvar på kontraktet efter denna och det är i dagsläget omöjligt att veta om det blir fler därefter. Att han älskar Liverpool det vet vi. Men vi vet också att han är en människa som älskar sitt liv. Och att leva.

Jürgen Klopp är inte en man som svävar ovan molnen. Han är en av oss. När jag fick äran att möta honom i Boston i somras var det med exakt det där leendet som vi alla personifierar honom med. Mannen från den tyska landsbygden är en öldrickande och passionerad livsnjutare – som råkar vara bäst i världen på att coacha fotbollslag.

Det är vår plikt att faktiskt stanna upp och njuta just nu. Ni kan titta på tabellen från när Klopp tog över om ni vill det. Ni kan titta på truppen om ni vill det. Ni hade antagligen kunnat titta på en spegelbild av er själva från när ni satt och tittade på ett Liverpool före Jürgen Klopp med. Ni kan omöjligt vara samma personer som ni är idag.

Transformationen är ett faktum. Liverpool är exakt där vi ska vara och vi är där utan inpumpade pengar från oligarker eller slavdrivare. Vi är där vi är för att en man från Glatten valde att omfamna vår klubb för fyra år sedan.

Jag får konstatera att mitt kärleksbrev kanske spretar. Det är känslor som inte är lätta att förklara när man faktiskt ska sätta ord på vad Klopp betytt för Liverpool, oss alla och en personligen de senaste åren. Upplevelserna han bidragit till. Dagarna, kvällarna man fått till följd av Liverpools sensationella fotboll.

Det har verkligen funnits stunder då man behövt nypa sig i armen för att förstå om det varit på riktigt längs hela vägen. Frågar du Messi sitter han nog fortfarande och nyper sig själv.

Mitt bokslut kring Jürgen Klopp kommer aldrig att påverkas av huruvida vi vinner mer eller inte. Insatsen han gjort är redan större än det någon annan åstadkommit i modern tid. Han har lagt om fundamentet för hela Liverpool Football Club och vi har nu en grogrund både internt, ute i fotbolls-Europa och bland fans världen över för att befästa oss i den absoluta toppen för flera år framöver.

Men vinner vi ligan i maj. Då kommer det inte räcka med ett nyp i armen, då får ni göra som Thomas Stenström sjunger och slå mig hårt i ansiktet så att jag känner att jag lever.

Tack, Jürgen Norbert Klopp. Tack för att du är vår!

Bannerbild