Gästkrönika: Brassefötter och tysk mentalitet

Bild till nyheten Gästkrönika: Brassefötter och tysk mentalitet
Roberto Firmino har äntligen fått mig att sluta sakna Luis Suarez, skriver gästkrönikören Love Billqvist aka Passa Fowler.

Ända sedan Suarez lämnade oss sommaren 2014 har jag saknat honom väldigt mycket. Jag har hoppats på att han, efter att ha vunnit en massa med Barcelona, ska komma tillbaka till oss. 

Till klubben som älskar honom för att vinna vårt efterlängtade Premier League-guld. Även om han spelade med nr 7 på ryggen så är han en av de bästa ”nr 9” vi någonsin skådat i LFC.

Året efter han lämnade gjorde vi för många misslyckade värvningar (Balotelli och Lambert som 9:or någon?) och kraschade i både ligan och Champions League. 

Under tiden smällde Suarez in 22 mål och 20 assist för Barcelona och vann både spanska ligan och CL.

Säsongen efter plockade Brendan Rodgers in en ny ”nr 9-storvärvning" i Christian Benteke och Ian Ayre åkte till Brasiliens landslagssamling och kapade Roberto Firmino för 29M pund – en spännande offensiv mittfältare som gjort succé i tyska ligan.

Vi inledde säsongen med Benteke längst fram och Firmino fick sporadisk speltid som winger. Efter två månaders haveri tog våra ägare beslutet att sparka Rodgers och in kom allas våran Jürgen Klopp. 

Ömsesidig beundran

En Klopp som kände till Firmino mycket väl från Bundesliga, då de mötts vid nio tillfällen under Firminos fyra säsonger i Hoffenheim. I deras fyra sista möten hade Firmino nätat i två av dem och Klopp var en beundrare, något som var ömsesidigt.

"Den tyska mentaliteten är riktigt bra och det är något jag också har lite av. Jag talar tyska med honom [Klopp] men jag kan förstå mycket engelska redan eftersom jag studerar. Han är en utmärkt tränare. Han lyckades i Dortmund och har vunnit titlar i Bundesliga, vilket är mycket svårt. Han har alltid varit riktigt konkurrenskraftig i Champions League. Han har redan en stor effekt här. Jag tror att vi kan uppnå saker."

Ett annat citat jag uppmärksammat är kopplat till när Ian Ayre besökte brasilianska landslagslägret sommaren 2015. Den nye förbundskaptenen Dunga hade gett Firmino hans internationella debut och Firmino kände redan Coutinho lite genom landslaget när Liverpools intresse blev seriöst.

"Han [Coutinho] var väldigt ärlig mot mig. Han sa att vädret här – inte bara i Liverpool utan hela England – inte var så bra. Han sa att det regnar hela dagarna och nu kan jag se att det verkligen regnar mycket. Men han sa också att klubben är som en familj, att spelarna är väldigt trevliga och jag litade på hans ord. Jag ville verkligen komma.”

Med alla rykten som varit kring Coutinho den senaste månaden är detta ett citat jag tänkt mycket på. Både vad gäller citat kring ”familj" och väder.

Stack till Europa samtidigt

Medan Coutinho växte upp i huvudstaden Rio de Janeiro som en offensiv stjärna i storklubben Vasco da Gama, med en pappa arbetandes som arkitekt... så växte Firmino upp som en försvarsspelare för småklubben Clube de Regatas Brasil i den nordöstra strandstaden Maceió, med en pappa som var gatuförsäljare.

När Coutinho spelade i ungdomslandslagen från 14 års ålder och uppmärksammat blev värvad till Europa och Inter Milan som 16-åring... så spelade Firmino i de lägre ungdomsserierna och fick ensam åka tvärs genom landet för att provspela för Serie B-klubben Figueirense som 16-åring.

Medan Coutinho direkt lånades tillbaka till Vasco da Gama och fick kontinuerlig speltid i högstaligan under två år i åldern 16-18... så spelade Firmino ungdomsfotboll i Figueirense i 1,5 år och Serie B-fotboll i sex månader mellan åren 16-18.

Firmino är ett år äldre och spelade i åldern 18-19 upp Figueirense från Serie B till högstaligan innan han strax efter sin nittonde födelsedag lämnade för Hoffenheim. 

Duon lämnade alltså Brasilien samma år, Coutinho som 18-åring för det varma ialienska klimatet i juli 2010 och Firmino som 19-åring för den hårda tyska vintern i december 2010.

Medan Coutinho nu längtar till vädret i Barcelona springer Firmino mer än någonsin för familjen Liverpool FC.

Årets genombrott

Ju mer jag läst kring Firminos bakgrund så märker jag att han återkommer till sin ambition och beslutsamhet. När han reste från nordöstra Brasilien till landets södra delar för provspel i en serie B-klubb gjorde han det ensam, utan familjen. 

Efter ett lyckat provspel krigade han på i 1,5 år i ungdomslagen som ytterback, mittback, yttermittfältare och till slut offensiv mittfältare. När chansen kom i seniorlaget så tog han den! Och när chansen kom att bli proffs i Europa så tog han den utan att tveka.

"Jag var aldrig rädd. Jag var alltid mycket beslutsam. Jag visste att jag ville gå. Jag visste att det skulle vara svårt med vädret och språket och kulturen. Men jag gick som en "guerreiro" [en krigare] och överträffade utmaningen.” 

I Tyskland tog det Firmino tre månader att slå sig in i förstauppställningen, något som var långt före schemat. Sin tredje hela säsong 2013/14 i Bundesliga blev han framröstad till "Årets genombrott" efter 22 mål på 37 matcher i cup- och ligaspel.

När Klopp efter ca 1,5 månad i klubben gav Firmino chansen som central anfallare var det många som såg det som en nödlösning. Han var ingen 9:a. Men när han fick chansen den 21 november 2015 borta mot Manchester City som falsk nia, så tog han den! Han gjorde sitt första mål för klubben, en assist och sprang City sönder och samman när vi vann med 4-1.

Ingen var i närheten

Efter detta har Firmino fortsatt att imponera. Han är inte den där typiska anfallaren, då han är väldigt mångsidig med olika kvaliteter som - kontroll, teknik, intelligens, rörelse och vision. Och när skador har uppstått de två senaste säsongerna på andra offensiva spelare har Firmino fått flytta runt lite och inte alltid spelat som nr 9.

Men det har inte varit något tvivel att det är där Klopp vill ha honom. Första säsongen blev det 17 poäng i ligan, andra säsongen 19 poäng. 

Men det som kanske imponerar mest med Firmino, och det som gör honom till Jürgen Klopps kanske största favorit, är arbetskapaciteten.

Statistik från 21 april för säsongen 2016/17 visade på att Firmino hade skapat 68 chanser för sig själv och lagkamrater. Ingen i Liverpool var ens nära och endast en annan spelare kunde skryta med bättre statistik i hela Premier League.

Han hade 61 lyckade dribblingar, i Liverpool endast slagen av Sadio Mané. 

När vi lägger till 36 lyckade tacklingar, 20 ”interceptions", 13 rensningar och 3 blockerade skott - så är det sannerligen inga dåliga siffror för en nr 9. Totalt sett toppade Firmino statistiken för sprints, tacklingar, skapade chanser, antal passningar och löpt distans. I en statistik för alla anfallare i de stora europeiska ligorna.

Ovanpå detta vann han 57 luftdueller – en vinstprocent på 32%. En imponerande statistik för en anfallare, speciellt med tanke på att Firmino bara är 1,81 m lång.

Hämmar målskörden

En av få saker som var negativt med Firmino förra säsongen är hans 11 ligamål på 100 skott - endast 11 % i förvaltade avslut. Jämför man detta med andra lags centrala anfallare så satte Kane 26,3 % av sina skott, Lukaku 22,7 % och Costa 18 %.

En intressant statistik när det kommer till avslut är att yttern Coutinho faktiskt sköt fler skott (106) än anfallaren Firmino och hade ungefär samma konvertering – 13 ligamål. Medans Mané satte hela 22,8 % av sina 57 skott. Mané sköt alltså cirka hälften av skotten som Coutinho avfyrade, men de gjorde lika många mål. Wow Mané!

Ibland hittar Coutinho rätt med sina långskott, men han har en vana att kanske ta dem lite för ofta. Vilket i viss mån hämmar Firminos och övrigas målskörd. 

Kan bli skyttekung

Med Mohamed Salah på ena sidan om sig och Mané fortsatt på andra så kommer skotten utifrån bli färre och inspelen in till Firmino fler. "Bobby" kommer inte vara sen på att ge tillbaka och har redan samlat på sig 3 assist i inledningen av säsongen.

Höjer han bara sin avslutsprocent så är jag övertygad om att Firmino kommer göra en bit över 20 mål denna säsong. Vilket kommer ändra på tråkiga faktat att tröjnummer 9 i vår fina klubb endast mäktat med 17 ligamål sen Torres lämnade oss för 6,5 år sen.

Denna säsong har onekligen startat väldigt bra. Vårt mittfält ser riktigt starkt ut. Lallana kommer tillbaka från skada, Coutinho kanske stannar en säsong till i sin nya mittfältsroll och det ryktas om fler värvningar in och värvningar klara till nästa säsong.

Vår fronttrio har samlat ihop nio mål de första fem tävlingsmatcherna, jämnt fördelat med tre vardera. De har varit helt formidabla och gjort det svårt att välja en favorit. Men min är som ni kanske börjat förstå en viss nr 9.

Mannen som nu faktiskt fått nr 9 på ryggen. Brassen som gått från försvarare, offensiv mittfältare och falsk nia till att just nu vara allt det och lite till som vi alla kan drömma om från en riktig nr 9. 

Spelaren som har brasilianska fötter och tysk mentalitet. 

Roberto Firmino har äntligen fått mig att sluta sakna Luis Suarez.

Love Billqvist aka Passa Fowler


Inlagt av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer