Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

Nästan klara för Europa

Bild till nyheten

Trots att 10 omgångar återstår av Premier League är det så gott som redan klart att Liverpool spelar i Europa nästa säsong.

Eftersom Manchester United vann Ligacupen och en av kvartetten Chelsea, Arsenal, Man City och Tottenham kommer att ta hem FA-cupen är det bara Leicester – om de lyckas gå hela vägen vinna Champions League – som kan förhindra att sjundeplatsen i Premier League får delta i Europa League 2017/18.

När 10 serieomgångar har Liverpool hela 15 poäng ner till West Bromwich på åttonde plats och det skulle alltså till en total kollaps (peppar, peppar...) för att Liverpool inte ska hamna bland de sju främsta i ligan.

Premier League är garanterade fyra platser i Champions League, medan lag nr 5 i utgångspunkten får spela Europa League. De övriga två EL-platserna går till vinnaren av Ligacupen (Man U) och vinnare av FA-cupen (Chelsea, Arsenal, Tottenham eller Man C).

På grund av att alla FA-cupsemifinalisterna och vinnaren av Ligacupen finns bland de sex främsta i Premier League så kommer sista platsen i Europa League att tillfalla det lag som slutar på sjunde plats. I skrivande stund är det Everton, som har sju poäng ner till åttan West Bromwich.

Laget som som hamnar på sjunde plats kommer in i den tredje kvalrundan i Europa League som spelas 27 juli och 3 augusti.

Play off-omgången i EL spelas 17 och 24 augusti medan gruppspelet startar den 14 september.

Play off-rundan i Champions League spelas 15 eller 16 augusti med retur 22 och 23 augusti. Gruppspelet i CL drar igång den 12 och 13 september.

Det enda som kan förhindra möjligheten för att sjuan i Premier League får spela i Europa League är Leciester City.

Om "Foxes" skulle gå hela vägen och vinna Champions League får England fem lag i turneringen nästa säsong, då Leicester får en chans att försvara titeln.

Eftersom England kan ha sju platser i Europacuperna blir det i så fall femman och sexan som får spela Europa League.

Rörigt och osannolikt? You bet. Men så ligger det till.

Källa: Liverpool.no

Bannerbild