Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

Krönika: Statistiken talar emot CL

Bild till nyheten

Medlemmen med nicket "Näsa" (vill inte skylta med sitt riktiga namn då han jobbar som journalist på en större tidning) tror inte att Liverpool klarar att fixa en Champions League-plats.
Det finns det statistik på...

Med en tredjedel av matcherna kvar i Premier League ligger Liverpool nio poäng bakom fjärdeplatsen. Både Steven Gerrard och Daniel Sturridge har nyligen gått ut och deklarerat att en Champions League-plats finns inom räckhåll. Tyvärr talar både logik och historia emot dem.

Under de senaste fem åren har det krävts i snitt 71 poäng för att ta den fjärde och sista Champions League-platsen. Liverpool skulle alltså nästan behöva fördubbla sin poängskörd på 36 poäng för att komma upp i den slutsumman. För att förtydliga det svåra läget så är det bara 39 poäng kvar att spela för.

På bilden nedan visar den blå ytan hur en Champions League-takt på 71 poäng ser ut fördelat över säsongen. Den röda ytan visar Liverpools poängutveckling från de hittills spelade matcherna.

Bildtext: Champions League-fart och Liverpools poängutveckling hittills under 2012/2013.

För att komma ikapp de tidigare årens ”CL-fart” skulle Liverpool behöva vinna 10 raka matcher.

 

Bildtext: Det krävs tio raka segrar för att komma upp i de fem senaste säsongernas "CL-fart".

Vissa kanske vill hävda att årets säsong är jämnare än tidigare, och att det således inte kommer att krävas så mycket som 71 poäng för Champions League-spel. Något som talar emot det är att Tottenham ligger mindre än två poäng bakom ”CL-fart” just nu.

Dessutom är det inte bara Tottenham som ska fångas in. Att ta in nio poäng på ett lag är ingen omöjlighet, det går fort när ett lag kommer i en svacka, men att tre lag ska tappa fem, sex och nio poäng är en statistiskt mycket vansklig uppgift.

 Någon vill kanske hävda att Liverpool har ett lättare schema, och dessutom möter både Tottenham och Everton på hemmaplan, och det säger jag inte emot. Men trots det kommer det att krävas en otroligt stark avslutning för att ens blanda sig i striden om fjärdeplatsen. Med Liverpools poängform hittills under säsongen slutar laget på 55 poäng. Om vi tar med i beräkningen att Liverpool har varit starka mot lag nedanför sig i tabellen, som de kommer att möta i tio av tretton matcher, så kan vi med säsongens form räkna med totalt 57 poäng. Långt ifrån de närmare 70 som kan komma att behövas.

 Vad som än händer så måste Liverpool vinna matcherna mot Tottenham och Everton för att direkt minska gapet. Om man gör det så gissar jag att det krävs minst 24 poäng på de återstående 11 matcherna. Det betyder exempelvis sju segrar, tre kryss och bara en förlust. En mycket stark svit som Liverpool inte har varit i närheten av på flera år.

 För att avsluta detta statistiska spekulerande med något positivt så ligger laget bättre till än förra säsongen i motsvarande matcher. Det finns mycket goda chanser att göra en bättre säsong än den senaste och därigenom bevisa att laget är på väg framåt.

Så även om det inte blir någon topp 4-placering i år så kan vi börja gjuta mod i nästa års Champions League-drömmar.

 

Bildtext: Årets poängskörd har varit bättre än förra årets i motsvarande matcher.

YNWA/Näsa

Bannerbild