Istanbul 2005: Vägen till Istanbul

Bild till nyheten Istanbul 2005: Vägen till Istanbul
Liverpools väg till finalen 2005 är en saga bara den. Från ett gastkramande gruppspel där Steven Gerrard räddade de röda mot Olympiakos till en redan odödlig semifinal mot Chelsea, vi inleder den korta temaveckan här på liverpoolfc.nu med vägen till Istanbul.

Gruppspelet:
Liverpool, som kvalificerade sig till turneringen genom att besegra Österrikiska Grazer AK med totalt 2-1, lottades in i grupp A tillsammans med Olympiakos, Monaco och Deportivo La Corûna. En ganska human lottning på förhand ansåg nog de flesta Kopites. Efter en bra inledning mot Monaco hemma på Anfield där man vann med 2-0 (Baros och Cisse målskyttar) vände dock trenden för Liverpool. Inför den sista omgången hemma mot Olympiakos var de röda piskade att vinna.

Liverpool inledde matchen bäst, därför kom Rivaldos frisparksmål fram till 0-1 som en rejäl kalldusch för spelarna och publiken på Anfield. Liverpool skulle nu behöva göra tre mål för att gå vidare i turneringen. Florent Sinama Pongolle blev inbytt i halvtid och det var till stor del denne fransos som låg bakom vändningen genom sitt irrationella spel. 1-1 gjorde han själv i början på andra halvlek vilket inledde en massiv Liverpoolpress. Det dröjde ända fram till den 81:a minuten innan Liverpool lyckades ta ledningen genom Neil Mellor (ytterligare en avbytare). Mellor låg även bakom det avgörande 3-1 målet då han nickade bollen till Steven Gerrard som på halvvolley lyckades göra ett av sina absolut vackraste och viktigaste mål - Liverpool vidare till åttondelsfinal.

Åttondelsfinal: Liverpool FC - Bayer Leverkusen 6-2 (3-1, 3-1)
Liverpool blev lottade mot tyska Bayer Leverkusen. Första mötet hemma på Anfield slutade 3-1 efter en mycket fin prestation av Liverpool. Leverkusen hade reducerat Liverpools ledning på tilläggstid vilket gjorde att det ändå fanns viss spänning inför returen. Liverpool var dock obevekliga i denna åttondelsfinal och även på bortaplan lyckades de röda vinna med 3-1 och man var därmed vidare till kvartsfinal efter totalt 6-2.

Kvartsfinal: Liverpool FC - Juventus FC 2-1 (2-1, 0-0)
Kvartsfinal och för motståndet denna gång Juventus FC. Ett stjärnfyllt Turinlag med Del Piero, Nedved och en viss Zlatan Ibrahimovic i spetsen. Kvartsfinalen är mest ihågkommen för den topprestation som Liverpool stod för i den första halvleken hemma på Anfield. Liverpool skapade en uppsjö av chanser och Juventus, klart tagna av trycket från Anfield och Liverpools press hade inget att komma med. Matchens store lille artist var Luis Garcia som både assisterade till Sami Hyypiäs ledningsmål och sedan gjorde ett förstklassigt konststycke till mål själv då han från 30 meter smekte in 2-0 över Gianlugi Buffon. I andra halvlek lyckades Fabio Cannavaro reducera för gästerna vilket gjorde att Liverpool stod inför en tuff uppgift vid returmötet i Turin.

Returmötet i Turin blev en jämn match där Liverpool till stor del kontrollerade händelserna. Inget utav de båda lagen lyckades göra mål och därmed var Liverpool FC klart för semifinal i Champions League.

Semifinal: Liverpool FC - Chelsea FC 1-0 (0-0, 1-0)
Semifinal och nyrika Chelsea FC skulle stå för motståndet. Trots Liverpools imponerande slutspel var favorittrycket på Chelsea inför semifinalerna, något som tycktes passa Rafael Benitez och hans taktik. Det första mötet spelades på Stamford Bridge och Benitez hade planen klar för sig, hålla nollan för att sedan besegra de blåa hemma på Anfield. Taktiken lyckades i första mötet och inför returen på Anfield fanns nu alla möjligheter att nå den första Champions Leaguefinalen på 20 år.

Sällan har publiken på Anfield varit så högljudd som den där maj-kvällen 2005. Äldre supportrar ansåg tom. att det var en kväll värdig att jämföras med 70 och 80-talens “European nights”.  Matchen kommer för alltid bli sammankopplad med Luis Garcías “spökmål”. Ett mål som förmodligen gäckar Jose Mourinho fortfarande. Målet gjordes redan efter fyra minuter och gav Liverpool och Anfield en drömstart. Resterande del av matchen fick de röda, ivrigt påhejade av hemmapubliken, ägna sig åt försvarsspel. Chelsea, som hade vissa skadeproblem, hade dock inte den skärpa som behövdes för att bryta igenom Liverpools försvar och när domaren blåste av efter vad som kändes som den längsta tilläggstiden någonsin stod det klart att Liverpool FC den 25:e maj skulle spela Champions Leaguefinal på Ataturkstadion i Istanbul.