De flesta av Achterbergs adepter har lyckats bli nr 1

Bild till nyheten De flesta av Achterbergs adepter har lyckats bli nr 1
Efter att ha drillat ett 30-tal målvakter under 15 år fortsätter John Achterberg tränarkarriären under Steven Gerrard i Al Ettifaq. Och samtidigt lämnar han efter sig den bästa keepergruppen i klubbens historia.

Ärligt talat har den 52-årige nederländaren, som själv hade en skaplig karriär i Tranmere Rovers, ingen riktig koll på exakt hur många målvakter han har coachat sedan han anställdes under Rafael Benitez tid 2009.

Desto viktigare är att han fortfarande har kontakt med samtliga. 

– De hör alla av sig då och då eller så textar jag dem, säger Achterberg till Liverpoolfc.com som räknat ut att det åtminstone handlar om ett 30-tal.

– Det finns ingen som jag inte snackar med. Till och med de som var med under tiden i Tranmere skickar meddelanden som galningar. 

– Jag har alltid behandlat dem lika, jag vill inte att tredjekeepern ska känna sig mindre viktig än förstekeepern eftersom vi behöver dem allihop. Om någon är skadad så behöver du nästa.

Den unika relationen som skapas mellan målvakter och deras specialiserade coach är också orsaken till att de oftast får en fin och långvarig kontakt under karriären – och även när den är över.

– Den enda gånger som jag låter dem vara är dagen före match eftersom managern vill att de ska ingå i den taktiska träningen. Men när jag är ensam tränar jag nummer 2, 3, 4 och 5 separat två timmar innan. Sedan kan jag fokusera på nummer 1 och 2 inför match.

Stolt över att alla fått en karriär

Brad Jones, Alexander Doni, First Team Goalkeeping coach John Achterberg and Pepe Reina of Liverpool celebrate with the cup in the dressing room...

* Achterberg firar Ligacupsegern 2012 med Brad Jones, Alexander Doni och Pepe Reina.

När han nu blickar tillbaka på en fantastisk tränarkarriär fylls han av stolthet.

– Det är en stor tillfredsställelse att se att (Peter) Gulasci har fått en fin karriär. Kamil Grabara gör det bra ifrån sig. Shamal (George) spelar i skotska Premiership, Ryan Fulton spelar också i Skottland, Andy Firth i Wales. Yusuf Mersin spelade i Turkiet och liknande.

– (Dean) Bouzanis flyttade hem till Australien, men kom tillbaka och spelar nu för Reading. Martin Hansen flyttade till Holland och sedan tillbaka till Danmark, där han fortfarande spelar.

– (Pepe) Reina var otrolig i sin distribution och hans spelförståelse likaså. Det visar också vilken karriär han haft – han spelar fortfarande – med Bayern München, Napoli, Aston Villa och Villarreal sedan han lämnade oss.

– (Alexander) Doni var bara här ett år, men du kunde se vilken bra målvakt han var. Brad Jones hade en fin karriär, även om han hade en tuff period med sin sjuke son, och gick iväg på lån, kom tillbaka, gick från att vara nummer 3 till 2 och spelade sedan för Feyenoord och NEC innan han avslutade i Saudiarabien under några år. 

– De har alla fått en bra karriär och det har alltid varit min plan: att se till att de får chansen och ge dem förutsättningarna för att lyckas.

Starkare målvaktstrupp är någonsin

Achterberg menar att Liverpool aldrig har stått starkare på målvaktsfronten.

– Jag tycker att vi har den bästa keeperuppsättningen som Liverpool någonsin har haft. Ali (Alisson Becker) är förmodligen bäst i världen och det (Caoimhin) Kelleher har visat upp är på samma nivå.

– Kelleher är overklig. När han skrev på var han 16 år, han var smidig men inte särskilt bra teknisk. Han var inte lång heller, så vi tog en liten chansning. Utvecklingen av den grabben har varit helt otrolig. 

Achterberg har heller aldrig tvekat att plocka upp unga målvakter från akademin när han känt att tiden varit inne. 

– Marcelo (Pitaluga) har varit utlånad, Vitezslav Jaros har gjort det riktigt bra. Harvey (Davies) var bara U9 när vi värvade honom och har tränat med A-laget och även spelat i några vänskapsmatcher. 

En sak är säker: John Achterberg kommer att fortsätta att följa och texta sina adepter – även om det sker från Mellanöstern.


Måndag 3/6 släpper vi medlemspaketen för 2024/25. Be ready!

🚩

Säkra sajtens överlevnad!
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer