Pep medger att FSG övervägde att ge honom jobbet

Bild till nyheten Pep medger att FSG övervägde att ge honom jobbet
Pepijn Lijnders fortsätter karriären som manager för RB Salzburg, men erkänner att ägarna Fenway Sports Group verkligen övervägde att låta honom ersätta Jürgen Klopp.

Det var länge en allmän uppfattning att den 41-årige nederländaren Lijnders sågs som en stark kandidat att ta över den dag Jürgen Klopp valde att lämna Anfield, vilket egentligen var planerat att ske först sommaren 2026. 

Därför kom det som en stor överraskning att Lijnders namn inte ens tycktes figurera på listan över tänkbara ersättare sedan Klopp meddelat sin sensationella avgång den 26 januari.

Efter en vårvinter med starka rykten kring Xabi Alonso och Ruben Amorim blev det till slut Arne Slot som fick rollen. 

Men i en intervju med The Ahtletic medger Lijnders att han "verkligen övervägdes" för jobbet av Liverpools ägare. Han minns samtalet med FSG-presidenten Mike Gordon i början av februari: "Pep, vi har verkligen diskuterat dig, men jag tycker att det är rättvist mot dig att vi inte sätter in dig direkt efter Jürgen". 

Lijnders säger också att Klopp själv vid ett flertal tillfällen frågade om ägarna hade för avsikt att ge honom uppdraget.

Pepijn Lijnders Assistant coach of Liverpool FC reacts during the warm up prior to the UEFA Europa League 2023/24 Quarter-Final second leg match...

Kände att laget behöver något nytt

– Jürgen frågade mig om det några gånger de senaste åren. Säsongen innan fick jag frågan och två gånger den här säsongen, men varje gång svarade jag "nej".

– Den första anledningen var att jag verkligen kände att det här var ett projekt för "oss". Jürgen ledde det och jag kände att vi verkligen borde avsluta det här projektet tillsammans. För det andra har jag varit i Liverpool i nästan tio år.

– Jag kände mig redo för en ny utmaning: nya människor, min egen stab, mina egna spelare. Jag gav allt jag hade till den här spelargruppen och jag tror att laget skulle fortsätta på samma sätt om jag stannade här.

– Jag känner att laget också behöver något nytt. Men jag visste aldrig till 100 procent vad mitt svar skulle bli om Mike Gordon ringde mig. Du säger "nej, nej, nej, men sedan..." 

Pep har tidigare haft ett kort inhopp som manager för NEC Nijmegen våren 2018, men han fick sparken redan efter en halv säsong då han misslyckades att rädda kontraktet i Eredivisie. Omedelbart därefter återvände han till Liverpool som Klopps närmaste man. 

Nu drar  han till Salzburg med kompisen Vitor Matos, med mer erfarenhet och tydligare principer om hur han vill att hans lag ska spela fotboll.

I Österrike kommer han att ta över en klubb i ett hälsosamt tillstånd och en utvecklingsbar trupp, men samtidigt ett lag som just slutade tvåa i ligan (efter Sturm Graz med utlånade Viteszlav Jaros mellan stolparna) efter att ha vunnit titeln i tio år på raken.

Källa: Thisisanfield.com

* * * * * * * * * * * * 

Måndag 3/6 släpper vi medlemspaketen för 2024/25. Be ready!

🚩

Säkra sajtens överlevnad!
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer