Liverpool – Tottenham 4-2: Röd fotbollsshow på Anfield!

Bild till nyheten Liverpool – Tottenham 4-2: Röd fotbollsshow på Anfield!
Liverpool ser ut att ha hittat glädjen i sin fotboll igen. Med energi, kreativitet och skärpa i avsluten körde de över gästande Tottenham och fick, trots en svag avslutning på matchen, ta revansch för höstens kontroversiella förlust i London.

Det var ett Tottenham som med allt att spela för i kampen om den sista Champions League-platsen klev ut på ett soldränkt Anfield och inledde matchen allra bäst. De satte väldigt hög press och byggde upp lite offensivt tryck tidigt genom ett par fasta situationer.

Detta till trots var det Liverpool som skulle skapa matchens första riktiga farlighet – och den kom lite chansartat då Mohamed Salah kom loss ute till höger och svingade in ett inlägg med yttersidan, men bollen gick mot mål istället och Spurs-keepern Vicario räddades av ribban.

Det var starten på en fin period för Liverpool som strax därefter skapade en dubbelchans: Salah tvingade Vicario till en fin räddning som innebar en retur för Harvey Elliott, men skottet räddades på mållinjen av en vitklädd försvarsspelare.

En supertaggad Salah var involverad i allt som hände för Liverpool i matchinledningen och efter att ha träffat ribban och stolpen (i en offsidesituation) kunde han på sitt tredje försök ge sitt lag ledningen. Cody Gakpo stod för en fin aktion där han vek in från vänster och chippade in ett inlägg till Salah som nickade bollen i nät. 1-0!

Efter målet följde en fin Liverpoolperiod där laget tog ett kraftigt grepp om matchen samtidigt som Jürgen Klopp uppmärksammades med högljudd sång från läktarna. "I'm so glad that Jürgen is a Red" skanderade hemmapubliken.

Anfieldpubliken var i högform och sjöng verkligen fram sitt lag som forcerade fram i offensiven. Efter en dryg halvtimmes spel ropade de rödklädda på straff när Gakpo fälldes av Van de Ven, men domare Paul Tierney höll inte med och behöll sin visselpipa i handen.

Efter en stark start hade Tottenham plötsligt förtvivlat svårt att ta sig framåt i planen. Liverpool vann gång efter annan tillbaka bollen så fort de blivit av med den och om det var något mål som hängde i luften var det ett som skulle innebära utökad ledning snarare än en kvittering.

Med några få minuter kvar av halvleken vann Elliott bollen i offensivt straffområde vilket skulle rendera i en jättechans för Trent Alexander-Arnold som kunde lägga bollen till rätta för ett avslut: med "fel" fot lyckades han dock inte få bollen på mål.

Tottenham lyckades inte stå emot det enorma trycket. I halvlekens sista ordinarie minut skulle Liverpool få utdelning på nytt. Robertson spelade in bollen till Salah som tvingade Vicario till en fin reflexräddning, men vänsterbacken hade fortsatt framåt i full fart och var därmed först på returen och kunde göra ett mycket välförtjänt 2-0-mål.

Målet var i princip det sista som hände i halvleken och Liverpool kunde kliva in till pausvila nöjda med insatsen. Med lite mer flyt framför mål hade ledningen kunnat vara betydligt större.

Liverpool klev ut till den andra halvleken med lika mycket energi och kreativitet i spelet vilket gjorde att de skapade ett par halvchanser redan i de första minuterna.

I den 50:e minuten kom trean! Elliott vann ännu en gång bollen högt och hade gott om tid på sig för att vända upp och måtta ett perfekt inlägg till Gakpo som med en distinkt och välplacerad nick gjorde 3-0.

Liverpool bjöd på fotbollsshow i solskenet och när timmen precis var spelad bjöd Elliott på ett fantastiskt solonummer. Den unge engelsmannen fick bollen av Salah strax utanför straffområdet, passerade en försvarare innan han drog till med ett kanonskott rakt i det vänstra krysset. 4-0!

I den 64:e minuten gjorde Klopp ett dubbelbyte: Robertson och Endo ersattes av Joe Gomez och Stefan Bajcetic – den sistnämnde fick göra efterlängtad comeback från en skada som hållit honom borta från A-lagsspel sedan i slutet av september.

Efter 4-0-målet sjönk tempot ganska rejält i spelet och ett Liverpool som haft stora problem med att hålla nollan skulle tvingas konstatera att någon nolla denna gång heller. För den nionde raka matchen i ligaspelet släppte de in ett mål när Richarlison blev helt ensam i straffområdet och gjorde 4-1.

Direkt efter målet gjorde Klopp två byten: Darwin Nunez och Ryan Gravenberch kom in istället för Diaz och Mac Allister.

Kanske slappnade Liverpool av lite allt för mycket. I den 77:e minuten gjorde nämligen Heung-Min Son 4-2 efter att Tottenham ännu en gång tagit sig in i straffområdet utan några större bekymmer.

Det blev en märklig avslutning på matchen där ytorna öppnades åt båda håll. Salah fick en jättechans att sätta den sista spiken i kistan, men på något smått oförklarligt vis lyckades han sätta bollen utanför från nära håll.

Med sju minuter kvar av ordinarie tid fick Elliott ta emot Anfieldpublikens applåder då han lämnade plats för Dominik Szoboszlai.

Tiden rann iväg för gästerna men de vägrade att ge upp. Ytorna bakom den röda backlinjen var stora och Richarlison kom loss på nytt, men avslutet räddades fint av Alisson och en alert Gomez vann den efterföljande duellen precis framför mållinjen.

Tierney lade till sju minuter och det blev sju ganska jobbiga minuter för The Reds. De lyckades dock stå emot gästernas försök till ytterligare reducering och sett till hela matchen kunde de räkna hem tre välförtjänta poäng efter en insats som imponerande på flera sätt.

Liverpool – Tottenham 4-2 (2-0)

Målen: 1-0: (16) Salah (Gakpo), 2-0: (45) Robertson, 3-0: (50) Gakpo (Elliott), 4-0: (60) Elliott (Salah), 4-1: (73) Richarlison (Johnson), 4-2: (77) Son (Richarlison)

Domare: Paul Tierney

Skott: 25-11

Skott på mål: 13-6

Bollinnehav: 45%-55%

Passningar: 420-521

Passningsprecision: 83%-84%

Fouls: 14-11

Gula kort: 1-4