Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

Dam-derby ikväll – lär känna laget

Bild till nyheten

​Liverpools damlag gjorde comeback i Women’s Super League förra helgen och det gjordes med buller och brak. Efter två straffmål från Katie Stengel vände man 0-1 till 2-1 mot de regerande mästarinnorna Chelsea och nu hoppas laget på mer – med uppföljning redan i derbyt mot Everton ikväll. Här kan du lära känna Liverpool Women lite bättre.

Det som idag är Liverpool FC Women har sina rötter tillbaka till 1989 då Newton LFC grundades av den förre engelske landslagsspelaren Liz Deighan. Laget kom sedan att bli Knowsley United WFC två år senare innan klubben under 1994 till slut länkade upp officiellt med Liverpool FC och blev Liverpool Ladies FC.

Redan under de första två åren som Liverpool Ladies nådde klubben FA-cupfinalerna både 1995 och 1996. Men dessvärre blev det nederlag i båda. Klubben var dock under sina första tio år en konstant i toppen av den engelska damfotbollen innan man under början av 00-talet blev ett jojo-lag upp och ner mellan den högsta och näst högsta divisionen.

Reformeringen av den absolut elitfotbollen på damsidan i England kom 2011 då FA Women’s Super League grundades och Liverpool var en av klubbarna som fanns med i den första upplagan.

Matt Beard och de tidiga titlarna

Efter en svag start även i den nyetablerade ”Superligan” fick tränaren Robbie Jonson kicken och in kom istället Matt Beard från Chelsea. Beard inventerade truppen och konstaterade tidigt att den inte riktigt till för konkurrensen som krävdes i den absoluta toppen och med snabba investeringar bytte han ut hela tio spelare i truppen. Det nya truppbygget gav snabbt resultat och redan 2013 bröt man Arsenals streak på nio raka titlar i högsta divisionen och 2014 lyckades man även försvara sin titel.

Ett drygt år senare lämnade Matt Beard för äventyr i USA och de kommande sex år skulle komma att bli både tunga och turbulenta. Laget kom aldrig upp i samma nivå igen och uteblivna satsningar, samtidigt som konkurrenter som Manchester United, Manchester City och Chelsea snarare la in en högre växel, gjorde att Liverpool snabbt tappade mark i toppen.

Säsongen 2019-2020, samtidigt som herrarna firade att 30 års väntan på en ligatitel var över, kunde damlaget istället konstatera att man faktiskt degraderats från högstaligan för första gången sedan klubben var med och startade den, nio år tidigare.

I skymundan till herrarnas framgångar var kritiken här stor mot ägarna och dess skötsel av det damlag som sedan 2018 dessutom helt och till fullo hade inkluderats i samma verksamhet som herrlaget genom det slutgiltiga namnbytet till Liverpool FC Women.

Under 20-21 hoppades Liverpool kunna studsa rakt tillbaka till WSL men en tredjeplats i The Women’s Championship räckte föga. För att ge det en reell chans till 21-22 anställde man istället ett bekant ansikte – Matt Beard.


Katie Stengel (tvåmålsskytt mot Chelsea) och Matt Beard

Succétränaren som löste två ligatitlar ett dryg decennium tidigare hämtades tillbaka till Merseyside och efter en imponerande säsong i andraligan stod det under vårkanten 2022 ganska tidigt klart att platsen tillbaka i fotbollens finrum var ett faktum. Med unga talanger som Missy Bo Kearns och Taylor Hinds på framfart och med lugnet och tryggheten från rutinerade spelare som Niamh Fahey och Rachel Furness flög laget igenom andraligan och slutade till sist hela 11 poäng föra London City Lionesses på andra plats.

Berömmet till 44-årige Matt Beard kan troligen aldrig bli tillräckligt och flera spelare pratar i dagens Liverpool om en ledare som är den bästa de någonsin kommit i kontakt med. Med sina titlar från 2013 och 2014 med Liverpool samt hans erfarenhet från Chelsea, West Ham och med ett USA-äventyr i Boston hålls han också extremt högt av kollegor i branschen.

Chelseas Emma Hayes, som kanske hålls högst av alla, var bara en av många som såklart också hyllade Beard extra mycket efter premiären i söndags.

Liverpools lag av idag består fortsatt av en härlig mix av ungdomlig entusiasm och rutinerade spelare som varit med och upplevt både framgång och motgång med The Reds. Dessutom har man försökt att addera spets på sommarens transfermarknad.

The Scouser In Our Team

Två av talangerna som sticker ut har vi redan nämnt och det är Missy Bo Kearns och Taylor Hinds. Taylor Hinds är en 23-åring som är extremt funktionell och kan ta ansvar i såväl en backlinje som på mittfältet. Hon plockades upp av Arsenal från Northampton redan när hon var 18 år och har sedan via Everton tagit sig till Liverpool dit hon kom 2020. Hinds har spelat för England på både U17- och U19-nivå tidigare och var även med i den senaste U23-truppen förra månaden.

Detsamma gäller för Missy Bo som dessutom får ses lite som damernas Trent Alexander-Arnold och ”The Scouser In Our Team”. Spelar inte Missy Bo själv kan ni antagligen se henne posta på sociala medier hur hon följer herrlaget istället som den supporter hon är och förutom de stående besöken på Anfield åker hon land och rike (och Europa) runt för att se Jürgen Klopps gäng parallellt med sin egen karriär.


Missy Bo Kearns

I takt med fortsatta egna framgångar lär dock tiden för det bli mindre och med Missy Bo’s känsliga fötter finns här en mittfältare som mycket väl kan komma att ligga bakom en hel del mål. Kearns har fram till idag redan gjort 4 mål på 4 U23-landskamper för England och kan med en bra säsong i högstaligan mycket väl även dra blickarna till sig från Sarina Wiegman, som är förbundskapten för The Lionesses.

För att balansera den ungdomliga frejdigheten med trygghet och rutin sticker både Niamh Fahey och Rachel Furness ut i det andra spektrat. Furness var den enda Liverpoolspelaren som var med vid sommarens EM, där hon representerade Nordirland, och både hon och Fahey är två av de absolut mest rutinerade spelarna i truppen.

Båda är just nu 34 år gamla och medan Fahey har representerat både Arsenal och Chelsea tidigare har Furness bland annat sejourer i Reading och Tottenham på meritlistan de senare åren. Furness är dessutom den meste målskytten för Nordirland på både herr- och damsidan medan Fahey under året passerade 100 landskamper för Irland. Så här har vi två ledstjärnor att luta oss mot om det börjar blåsa.

Värvningarna

Inför säsongen har Liverpool såklart också förstärkt laget men det ska sägas att Matt Beard varit tydlig med att han har stor tro till samma gäng som förde Liverpool upp genom andradivisionen. Till seniortruppen märks framförallt tre värvningar där man först hämtade finska Emma Koivisto från Brighton innan även Gilly Flaherty och Shanice van de Sanden anslöt.

Både Koivisto och Flaherty spelade i WSL förra säsongen med Brighton respektive West Ham och i Flahertys fall hade hon även Matt Beard som tränare när just Hammers tog sig hela vägen till FA-cupfinal 2019. Och i samband med flytten till Merseyside underströk Flaherty att det var just chansen att jobba med ”världens bästa tränare” som lockade henne igen.

Om Koivisto och Flaherty tillhör den grupp av spelare som också ska bidra med trygghet och stabilitet har vi snarare att göra med en joker i Shanice van de Sanden. Holländskan har en enorm högstanivå och var en viktig del av det holländska landslag som bland annat vann EM-guld 2017 och som sedan slog ut Sverige i VM-semifinal 2019. Hon har spelat för både Lyon och Wolfsburg de senaste åren, vilka är två av de absolut bästa lagen i världen, och hos de franska mästarinnorna blev det dessutom hela tre Champions League-triumfer.


Shanice van de Sanden

De senaste säsongerna har dock varit skadefyllda och mer turbulenta och hon fick dessutom en del rubriker i somras då hon rasade mot att hon petades ur EM-truppen för Holland. I ett mästerskap där de orangeklädda dock aldrig kom upp i nivån de hade hoppats på.

Med flytten till Liverpool hoppas 29-åringen få ett nytt lyft i karriären och faktum är att hon faktiskt kommer ”hem” till trygghet då hon även spelade för The Reds under säsongen 16-17, innan hon gick vidare till Lyon.

Avslutningsvis måste vi såklart presentera tvåmålsskytten från i söndags, amerikanskan Katie Stengel – men även hennes anfallskollega Leanne Kiernan.

Stengel anslöt till The Reds i januari 2022 och bidrog med sina mål under våren till att Liverpool joggade hem titeln i The Women’s Championship. Hon är en stark och bra boxspelare som nyper till när chansen ges. Precis som med Gilly Flaherty hade Stengel haft Matt Beard som tränare tidigare, i Boston Breakers, och det är bara ännu ett bevis på hur mycket Beard fokuserar på att bygga laget utifrån en personkemi han vet ska fungera.

Den bästa målskytten av alla för Liverpool under förra säsongen var dock irländskan Leanne Kiernan och både Matt Beard och laget håller nog tummarna just nu för att hennes skada mot Chelsea inte är så allvarlig som den såg ut. Tyvärr fick hon lämna planen efter dryga timmen och när det nu visar sig att hon dessvärre missar ett antal månader kan det komma att blotta anfallsstyrkan som lite väl tunn. Men Shanice van de Sanden, som inte var 100% fit for fight mot Chelsea, lär i så fall troligen användas bredvid Stengel i offensiven.

Totalt spelar 12 lag i årets upplaga av Women’s Super League och endast jumbon skickas ner i seriesystemet. Även om Liverpool är nykomlingar finns där en tro på att laget ska undvika den absoluta botten där snarare Leicester och Reading förväntas göra upp. Reading är för övrigt det enda laget i WSL som inte också har ett herrlag i högsta serien. Annars är det ”de stora” som vi nu återfinner även på dam med Chelsea, Man City, Arsenal, Man Utd, Aston Villa, Tottenham, West Ham, Brighton, Liverpool, Leicester och Everton som övriga elva lag.

Efter den fina premiärsegern mot Chelsea var Liverpool själva också tydliga med att de nu inser att de ”kan slå vilket lag som helst” och även om de såklart inte – utåt sett åtminstone – kommer tala om att kampera i den absoluta toppen hörde man mellan raderna att det här laget inte kommer att se sig som förlora på förhand i en enda match.

Spelare att hålla koll på i andra lag:

Sam Kerr, Chelsea:

Chelsea anfallsvapen ses av många som hela världens bästa spelare. Representerar Australien som står som värdar tillsammans med Nya Zeeland för VM nästa sommar och hoppas såklart komma flygande in i hemmamästerskapet med en fantastisk WSL-säsong i ryggen. Skyttedrottning och utsedd till ligans bästa spelare i fjol.

Vivanne Miedema, Arsenal:

Den 26-åriga Arsenal-anfallaren har redan gjort över 100 landskamper för Holland, vunnit EM, spelat VM-final och gjort över 300 (!) klubblagsmål under 10 säsonger för Heerenveen, Bayern München och nu The Gunners. Normalt en spjutspets men som Jonas Eidevall skolat om och istället ligger hon nu precis bakom Stina Blackstenius i ”nummer 10”-rollen. Något som mycket väl kan göra att Stina Blackstenius istället utmanar om titeln som skyttedrottning.

Lauren Hemp, Manchester City:

The next big thing, om ni frågar fansen i den ljusblå delen av Manchester. Extremt snabb och bolltrygg ytter som pulveriserar backar utifrån sin vänsterkant. Nyss fyllda 22 år men var en av ligans absolut bästa spelare redan förra säsongen och startade dessutom alla matcher för England vid sommarens EM. City som lag har dock tappat många viktiga spelare och ska man upp och slåss i toppen även denna säsongen vilar mycket på Hemps axlar.

Ella Toone och Alessia Russo, Manchester United:

Två 23-åringar som gjorde succé vid sommarens EM-slutspel där de från bänken kom in och avgjorde flera matcher med viktiga mål. Alessia Russo gjorde antagligen hela EM:s måste omtalade när hon klackade in en tunnel på stackars Hedvig Lindahl och för ett United som nu hoppas bättra på fjärdeplatsen från i fjol handlar mycket om att Toone och Russo bibehåller sommarformen. Med anfallsstjärnan Ellen White pensionerad från landslaget väntar nu också för Russo att axla ”nummer 9”-tröjan hos landslaget med. Och med VM bara ett år bort hoppas Russo såklart ösa in mål direkt.

Rachel Daly, Aston Villa:

Kanske lite mer för finsmakarna men här har vi något så unikt som en spelare som spelar landslagsfotboll för England som vänsterback (startade alla matcher i EM) men som för klubblaget är anfallare. Kom tillbaka till engelsk fotboll i somras efter en tid i USA och inledde i premiären mot City med att sätta dit två mål och assistera till ett. För ett Aston Villa som gjorde 13 mål under hela fjolårssäsongen kan det vara guld värt med hennes avslutsfot kommande säsong.

Svenskor att hålla koll på i ligan:

Arsenal:

Lina Hurtig
Stina Blackstenius
Jonas Eidevall (tränare)

Brighton:

Emma Kullberg
Julia Zigiotti Olme

Chelsea:

Zecira Musovic
Magdalena Eriksson
Johanna Rytting-Kaneryd

Everton:

Hanna Bennison
Nathalie Björn

Manchester City:

Filippa Angeldahl

Kvällens derby mot Everton, som spelas på Anfield, har avspark 19.45. Matchen sänds på Viaplay. 

Bannerbild