Supportrar vittnade i senaten

Bild till nyheten Supportrar vittnade i senaten
Förhören i den franska senaten fortsätter för att kartlägga vad som egentligen hände under kvällen för Champions League-finalen där ett fullständigt kaos bröt ut på Stade de France. Och nu har även supportrar varit på plats i Paris för att göra sina röster hörda.

Representanter från både Liverpool Disabled Supporters Association och Spirit of Shankly, Ted Morris och Joe Blott, har vittnat i franska senaten om det totala kaoset som rådde inför, under och efter Champions League-finalen mot Real Madrid för en dryg månad sedan. 

Redan innan de hördes gjorde förhörsledaren det klart för alla lyssnande att "de engelska fansen på inga sätt låg bakom de scener som utspelades runt Stade de France". Detta efter att både Inrikesminister Darmanin och UEFA:s evenemangsansvarige, Martin Kanner, tidigare försökt få det att framstå så. 

Morris och Blott hade även stöd på plats i Paris av Ronan Evain och Pierre Bathélemy från "Football Supporters Europe" och de gav en redogörelse på 90 minuter om hur kaoset bara blev värre och värre runt arenan. Och de var noga med att peka ut alla lögner som sagts av poliser och myndigheter efteråt. 

– Jag vill aldrig återvända till Paris igen, inledde Morris med att konstatera.

– Och det är beklagligt hur mycket det har ljugits från myndigheter om vad som hände den där kvällen. 

– Jag fick meddelanden av människor i vår organisation (Disabled Supporters Association reds anm) som hade blivit tårgasade och som på riktigt upplevde det som att deras liv var i fara. Det enda som hindrade ett totalt kaos och hemska konsekvenser var hur övriga Liverpoolsupportrar såg efter varandra. 

– Det fanns ingen i position av makt som kom ut till våra medlemmars hjälp, strök Morris under.

För Blott, som representerar Spirit of Shankly, var det uppenbart att den franska polisen hade förberett sig på ett "huligankrig" medan Liverpoolfansen bara var där för att njuta av fotbollsmatchen. 

– Liverpoolfansen har varit överallt i Europa under säsongen. Inga arrester. Inga risksupportrar. Det har inte ens varit ett enda omhändertagande eller en enda supportar som kastats ut från en arena. 

– Det fanns massvis med bevis på att det var skötsamma supportrar som kommit till Paris. Men polisen verkade ha en bild av supportrar med rötter i 80-talets huligansim. 

– De hade förberett sig på att 'krig' mot grupperingar som inte ens existerar. Och när inga huliganer dök upp verkade de ut all sin aggression på familjer, barn och alla andra helt vanliga supportar, fortsatte han. 

Efteråt tackades de både representanterna av förhörsledaren för sina tydliga utläggningar om förloppen och upplevelserna på plats. 

– Ni har hjälpt oss otroligt mycket i utredningen genom era berättelser och allt jag kan säga är att det ni upplevde är helt oacceptabelt, strök Francois-Noel Buffet under när allt var klart för dagen. 


1 kommentarer

 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
Stöd våra sponsorer