Salahs siffror innan och efter AFCON

Bild till nyheten Salahs siffror innan och efter AFCON
Efter matchen mot Tottenham i lördags var det många som menade att Mohamed Salah inte står att kännas igen. Beslutsfattandet och den sista touchen är inte riktigt där. Men finns där förklaringar? Och hur ser egentligen siffrorna ut?

Mohamed Salah har spelat mer eller mindre varenda minut han varit tillgänglig för klubb- och landslag under säsongen och totalt har det blivit hela 5.106 minuter över 60 matcher sedan säsongen drog igång i augusti. 

Han har dessutom behövt tackla den mental påfrestningen att se sitt Egypten först förlora mot Senegal i ett straffavgörande i de Afrikanska Mästerskapen och sedan uppleva en deja vu av samma scenario några månader senare när ett straffavgörande även såg till så att Egypten missar vinterns VM-slutspel i Qatar.

Samtidigt som detta skett på planen har även hans kontraktssituation (går ut nästa sommar) skapat stora rubriker och hans frispråkige agent har inte alltid gjort situationen enklare. 

Det är dock ändå en Mohamed Salah som så sent som förra veckan kröntes till Årets Spelare av journalisterna i England och över hela säsongen har det blivit hela 32 mål och 19 assist för klubb- och landslag. 

Men bör man vara orolig över formen?

Tittar vi på Salahs siffror (för Liverpool) innan vinterns Afrikanska Mästerskap hade Salah:

Matcher: 26 (2.252 minuter)
Mål: 23
Mål per match: 0.88
Assist: 9
Assist per match: 0.35

Och tittar vi på siffrorna (för Liverpool) efter de Afrikanska Mästerskapen är det:

Matcher: 21 (1.503 minuter)
Mål: 7
Mål per match: 0.33
Assist: 6
Assist per match: 0.28

Att Mohamed Salah alltså gör färre antal mål är ganska uppenbart. Samtidigt fortsätter han att producera på ungefär samma nivå när det kommer till att spela fram sina medspelare. 

Satt upp ribban på orimlig nivå?

Det ska samtidigt konstateras att om han hållit samma snitt som innan Afrikanska Mästerskapen (0.88 mål per match) skulle en ligasäsong på 38 matcher ha landat på över 33 mål. Något ingen spelare någonsin lyckats med i Premier League-historien. 

Salahs tre senaste assist har också lett till att ge 1-0 mot Everton, ge oss ett 2-0-övertag i hemmamatchen mot Villarreal och inleda vändningen mot Villarreal i Spanien, där han la upp bollen för Fabinho. 

Av Liverpools 9 senaste "Klara målchanser" är det Salah som skapat 4 av dem till medspelare. Men ingen chans har skapats åt honom. 

Luis Diaz ankomst

Samtidigt som Salahs produktion dippat har Liverpool ändå fått ny fart offensivt i och med Luis Diaz ankomst. Och vem säger att detta inte var planen från början? Klopp visste att både Salah och Mané skulle spela rekordmånga minuter under säsongen och att formdipparna skulle komma. 

Luis Diaz har gjort 6 mål så här långt och varit en fenomenal injektion i laget. Colombianen kräver också mycket boll ute på sin kant och samtidigt har en Thiago allt oftare använts till vänster på innermittfältet vilket föranlett att mer och mer uppspel gått där. 

Summa summarum har Liverpool sedan de Afrikanska Mästerskapen vunnit samtliga ligamatcher förutom helgens kryss mot Spurs och toppmötet mot City. The Reds har dessutom vunnit Carabao Cup och tagit sig till final i både Champions League och FA-cupen. 

 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
 • Annons
Stöd våra sponsorer