Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

måndag 15 aug 21:00

Allt du behöver veta om Diaz

Bild till nyheten

När Luis Diaz inledde sin karriär var han så tanig och klen att han fick smeknamnet "nudeln". Han lät sig dock inte stoppas av den undermåliga fysiken: nu, 25 år gammal, lämnar han Porto för Liverpool med en status som portugisiska ligans absolut bästa spelare.

Luis Diaz föddes 13 januari 1997 i den colombianska staden Barrancas. Hans fotbollskarriär tog fart 2015 när han imponerade på scouterna som följde Copa America de Pueblos Indigenas, Copa America för urinvånare. Diaz deltog tack vare sina rötter i Wayuu-befolkningen. 

Efter turneringen fick han chansen att provspela för Atletico Junior där han imponerade och skrev kontrakt. Han lånades omedelbart ut till Barranquilla FC som spelade i den inhemska andraligan. Enligt The Athletic var han vid den tiden extremt tanig och undernärd, han fick ett tränings- och kostschema med målet att gå upp 10 kilo.

– De flesta colombianska spelarna kommer från fattiga förhållanden och Diaz är inget undantag. Han föddes i en av de fattigaste delarna i landet. La Guarija, där barn dör av svält och tillgången till rent vatten är begränsad. Luis var så tanig som ung att han fick smeknamnet "fideo" (nudeln), säger journalisten Juan Sierra som följer den colombianska fotbollen nära.

Sakta men säkert byggde Diaz upp sin kropp och kunde göra seniordebut i april 2016. Han spenderade två säsonger i Barranquilla innan han tog plats i Junior. Den vindsnabbe yttern gjorde 20 mål på 80 matcher i högstaligan.

Han imponerade även i landslagssammanhang på U20-nivå och gjorde sin första seniorlandskamp mot Argentina i september 2018. Totalt har det blivit 31 landskamper och sju mål. I sommarens Copa America tog han hem guldskon tillsammans med Lionel Messi efter fyra fullträffar. 

Utvecklingskurvan pekar spikrakt uppåt

2019 värvades Diaz till Porto där han gjorde 41 mål på 125 matcher.

– Hans utveckling är intressant. Han var väldigt bra förra säsongen, men denna säsong... jag kan knappt minnas en spelare som utvecklats så mycket, säger World Soccer Magazines Portugal-korrespondent Tom Kundert till The Athletic.

– Han var fantastisk i Copa America också vilket har stärkt hans självförtroende. 

Mot Brasilien gjorde Diaz ett mål som nominerades till Puskas-priset 2021.

Denna säsong blev det 16 mål för Porto varav 10 gjordes med högerfoten, tre med vänstern och tre på huvudet.

– Han viker in mycket från kanten men kan även löpa ned mot kortlinjen och leverera inlägg, säger Kundert.

– I en match mot Sporting Lissabon, vid underläge 0-1, tog Diaz bollen på vänsterkanten, vek in mot straffområdet och skruvade in ett underbart vackert skott i borte krysset. Han har gjort så vid upprepade tillfällen.

– Han kan även använda vänsterfoten. För några veckor sedan, när Porto låg under med 2-0 mot Estoril, var han fantastisk och de vann tillslut med 3-2. Många tidningar skrev att det som kommer att avgöra kampen om ligatiteln mellan Porto och Sporting var Diaz. Han har avgjort så många matcher på egen hand.

– Han gjorde en assist i den matchen som liknade målet mot Sporting, men istället för att vika in klev han förbi två eller tre försvarare och spelade in bollen. 

– Han verkar vara superprofessionell och ödmjuk. Det finns fina bilder från i somras där han efter Copa America reste hem till sin hemstad och spelade en match i sandaler. Stora och rejäla försvarsspelare försökte stoppa honom men han dansade bara förbi dem. Han har fortfarande starka kopplingar till sin rötter.

Kundert tror inte att Diaz kommer att ha några problem med fysiken i den engelska fotbollen.

– Han ser lite tunn ut men han går in i dueller och har gjort en del nickmål också. Han använder kroppen på ett bra sätt så jag tror att han kommer att klara sig bra i Premier League.

– Det finns en liten missuppfattning om att spelare i Portugal är nätta och tekniska, men Porto möter högklassigt motstånd i de europeiska turneringarna och han ser ut att känna sig som hemma på den nivån. Det är bara att titta på målet mot Manchester City i Champions League förra säsongen. En fantastisk dribblingsräd som avslutas med ett distinkt skott i hörnet.

– Han har utan tvekan varit den bästa spelaren i Portugal denna säsong. Hade det inte varit för de ekonomiska problemen hade Porto inte ens övervägt att sälja honom.

Liverpool har följt honom länge

Enligt The Athletic har Liverpool haft ögonen på Diaz utveckling ända sedan tiden i Junior. Prestationerna under sommarens Copa America fick klubben att följa honom ännu närmre. 

Genom en mängd scoutrapporter och insamling av information om hans karaktär byggde Liverpool upp en bred informationsbas som låg till grund för beslutet att värva Diaz. Bra inställning i kombination med hög målproduktion från sin kantposition anses han vara en perfekt match för Anfield-klubben. Dessutom har han åldern på sin sida, då han är nyligen 25 år fyllda har han stor utvecklingspotential innan han når sin peak.

– Jag kan inte vara lyckligare än vad jag är nu, konstaterade Jürgen Klopp i samband med att värvningen presenterades. 

– Jag har alltid trott på principen att en spelare du värvar i januari ska också vara en spelare du hade velat värva till sommaren. Och så är verkligen fallet med Luis. Det är en fantastisk spelare som vi velat ha till klubben väldigt längre. 

Agerade blixtsnabbt för att slå Tottenham

Grundtanken var att Diaz skulle värvas i sommar, men när Tottenham inledde förhandlingar med Porto, som blev långt gångna, agerade Liverpools ledning omedelbart. De kontaktade spelarens representanter för att meddela att de var intresserade och då hade enligt uppgifter Diaz en enda tanke i huvudet: han ville till Liverpool.

Julian Ward, som efter säsongen kommer att ersätta Michael Edwards som sportchef i klubben, hade mycket ansvar för genomförandet av affären. Han förhandlade till sig en deal på £37,5M plus £12,5M i add ons. En betydligt lägre summa än de £66M som hade krävts för att aktivera en befintlig utköpsklausul.

– Jag vill tacka ägare och sportslig ledning för hur snabbt de agerade när vi såg den är chansen att få affären klar redan nu, berömde Klopp när det stod klart att Diaz var värvad.

– Luis är en spelare som kommer att hjälpa oss både nu och i framtiden. Han är spelaren vi verkligen ville ha och nu har vi honom här. Så jag är verkligen lycklig.

Bannerbild