Quantcast

Nästa match (Ligacupen)

Arsenal klubbmärke Arsenal (B)

torsdag 20 jan 20:45

– Snälla, kör över dem

Bild till nyheten

15 matcher i Premier League har redan skjutits upp på grund av covid, skador och andra bortfall. Än fler i Championship och de lägre divisionerna. Men det var såklart först när Liverpool drabbades som det blev rejält liv i luckan.

Låt mig börja med att poängtera ett par saker direkt. Speciellt om den neutrale supportern hittar hit. Jag tycker det är två otroliga ofog som Premier League sysslar med och de har öppnat en ask av Pandora som vi nog aldrig riktigt vet när de kommer kunna stänga. Lite som med det reaktiva restriktionssamhället generellt runt om i världen.

Dels anser jag att det måste få ett slut på denna dagliga testning. Vi pratar de kanske bäst tränade människorna i hela världen som vi dagligen testar för att säkerställa att det inte är förkylda. En kan ju tycka att spelare som eventuellt känner av symtom är de som, precis som vanligt, helt enkelt stannar hemma och därmed inte är tillgängliga för nästa match? Men varför ska vi aktivt leta efter spelare som inte ska få spela? Det är ett resursslöseri av sällan skådat slag.

Pandoras ask

Dessutom öppnade Premier League som sagt Pandoras ask när de första gången använde uttrycket ”covid and injuries” när de gav Norwich rätten att skjuta upp en av sina matcher i december. Tidigare var det ju bara covidfall (trodde vi alla åtminstone) som låg till grund för eventuella matchflyttar. Och om det nu kunde vara en mix, hur såg den mixen ut? Det enda som fanns kommunicerat var att ett lag skulle ha 13 spelare, varav en målvakt, tillgängliga ur de 25 registrerade spelarna i truppen. Men kunde plötsligt 12 saknas av skador och andra anledningar? Och ett enda covidfall därmed vara droppen som fick bägaren att rinna över?

Jag har hela tiden varit väldigt kritisk till hur Premier League dels behandlat frågan men än mer hur man kommunicerat kring den. Och initialt också med vilka tidsframförhållningar man gjort det utifrån. Som när Aston Villa-fansen redan var på läktarna och fick reda på att matchen mot Burnley aldrig skulle bli av. Parodi, minst sagt.

Men i regel har det varit ganska tyst kring hela den fars som varit Premier League under de senaste veckorna. Har vi inte blivit immuna mot viruset än så verkar vi åtminstone blivit immuna mot att ledande organ tar lite beslut på uppstuds och vänder upp och ner på världen – as we know it – oavsett vilka belägg de påstås ha för att ta besluten de tar. Så man har kanske bara gett upp helt enkelt?

Fuskarna från Merseyside

Så vi kanske egentligen bara ska vara glada att Liverpool till slut drabbades, för då jävlar lyftes frågan i alla fall. Här kom ju fuskarna från Merseyside. Vaccinkämpen Jürgen Klopp som plötsligt anordnat superspridarevent för att göra sina spelare sjuka och kunna skjuta upp matcher i väntan på att Mohamed Salah kom hem igen. Ja, det var nästan så konspiratoriskt det inleddes när de första uppgifterna om ett utbrott av covid på träningsanläggningen i Kirkby kom ut.

När Liverpool tvingades stänga ner anläggningen hördes Arsenal-supportrar ropa att ”man väl kan träna någon annanstans för fan”, som att det var själva anläggningen (kanske en bänk i omklädningsrummet, eller en ribba på ett mål?) som smittade. Det var ganska parodiskt att sitta och följa flödet de där första 48 timmarna.

Personligen har jag åsikten att det enklaste rakt genom alla turneringar hade varit att spela alla matcher utifrån de förutsättningar som finns och med de spelare du har att tillgå. Däremot så anser jag nog att alla lag bör få skjuta upp en match om de på grund av smittskyddsläkares initiativ tvingat gruppen att avsluta gemensam träning. Med tanke på den belastning som elitfotboll på denna nivå innebär – och hur vi redan kör slut på spelarna för att TV-degen ska in – kan vi inte kräva att spelare ska komma rakt från motionscyklar i sina egna vardagsrum till att spela cup-semifinaler några dagar senare. Där måste det gå en gräns.

Mattegenier på Twitter

Helvetet brakade såklart ut än mer när Klopp under söndagen lät meddela att flera test var så kallat ”falskt positiva”. Några mattegenier på Twitter, som alla har ett ägg som profilbild och namn som ”JohnnyX73i5871j”, räknade ut att chansen för detta var lika liten som att man skulle vinna miljardvinsten på Eurojackpot.

Högst troligt fanns där såklart inte 13 korrekt utförda tester med falska positiva, men något har ju gått käpp rätt fel vid testningen och dubbeltestningen hos ett oberoende laboratorium. Men igen, ska vi fortsätta med att dagligen testa spelarna lär det varken vara första (Manchester United råkade ut för samma sak under försäsongen) eller sista gången som detta sker.

Summa summarum så var det Premier League och EFL (de lyder till samma regelverk som Premier League i just detta fall angående tillgängliga spelare) som satte ramverket för inom vilket ett lag behöver spela sin match eller få den uppskjuten. Liverpool gav dessutom, genom flytten, bort möjligheten att avsluta på hemmaplan.

Hade de velat vara påstridiga och enbart sett till sin sportsliga möjlighet framöver hade man säkert kunnat ta det så långt så att man begärt att kvällens match skulle skiftas till London och returen stannat på Anfield till nästa vecka. Man istället för att kasta fans, med biljettköp, tåg-, flyg- och hotellbokningar, i skiten så begärde man inte detta. Och det var också för att åtminstone i så god tid som möjligt undvika en repris av Aston Villa-Burnley som man bad om bekräftelse från EFL redan dagen innan match. Något som såklart borde vara standard i det minsta.

Vi är laget som berör

Men uppenbart är att Liverpool är laget som berör ute i stugorna. Mer eller mindre varenda lag i ligan har redan behövt begära uppskjutna matcher av samma – och lika luddiga – anledningar. Vi behöver ju inte ens börja med ett lag som Leicester som hunnit ha ett utbrott, kommit tillbaka och spelat, sen skickade halva laget på ett fullsatt Dart-VM i London och nu återigen bad om en uppskjuten match. Fler smittade? Kanske. Men också Iheanacho och Ndidi på AFCON, så uppenbarligen är det en godkänd anledning för alla andra.

De mest upprörda Arsenal-supportrarna trodde inledningsvis att vi skulle försöka flytta semifinalen så långt i kalendern så att både Mané och Salah skulle hinna hem. Det betydde såklart att de inte ens hade tittat i lagens spelscheman för att förstå att det inte skulle vara möjligt. Finalen spelas i slutet av februari och rimligen är det en bra idé om semifinalerna har spelats innan dess. Dessutom fanns där hela tiden en perfekt lucka i nästa vecka för returen, så man har ju svårt att egentligen se en bättre lösning på den uppkomna situationen än den Liverpool presenterat – och där Arsenal rentav blivit vinnare på den.

Men precis som när Mikel Arteta började gnälla på sidlinjen och väcka känslor till liv på Anfield senast känner åtminstone jag att den lilla twitterklicken av Arsenal-fans där ute gett mig samma blodad tand inför kvällens match. När Arteta väckte den sovande björnen senast slutade det med att Liverpool växlade upp och smällde dit både 1-, 2-, 3- och 4-0. Jag hoppas att Arsenalfansen beteende på sociala medier är bränsle nog för att Anfield ska brinna ikväll igen. Så låt oss gå ut och fullständigt pulverisera dem.

Skulle det sen inte räcka så får vi väl be Mohamed Salah om två läggmatcher borta i AFCON, en snabb taxiresa till flygplatsen efter sista gruppspelsmatchen den 19 januari och så hämtar vi honom på Heathrow innan returen mot Arsenal den 20:e. Allt enligt Klopps plan från allra första början, såklart.

Nej, ge mig full fart ikväll, så sätter vi sikte mot Wembley!

Bannerbild