​Rapport: Drömmål och tre poäng

Bild till nyheten ​Rapport: Drömmål och tre poäng
Liverpool bjöd inte på en av sina bästa insatser när Porto gästade Anfield, men Thiagos drömträff gav The Reds ledningen och därefter blev det en trygg resa mot tre nya poäng i Champions Leagues gruppspel.

Det var en öppen inledning på matchen och gästande Porto var de som var först med att skapa en chans som nästan renderade i ett mål. Kostas Tsimikas slarvade bort bollen på sin vänsterkant vilket gav portugiserna chansen att svinga in ett inlägg i straffområdet, bollen träffade Joel Matip och styrdes tätt utanför Alissons vänstra stolpe.

Porto fick en jättechans bara några minuter senare när Ibrahima Konate trasslade till det på mittplanen vilket öppnade upp för en kontring. Dias och Otavia kom ensamma mot Alisson, bollförande Dias valde att spela rakt över till Otavia som dock inte fick till något riktigt avslut tack vare en vilt hemjobbande Tsimikas som med en glidtackling lyckades störa tillräckligt för att bollen inte skulle sitta i nät.

Gästerna var det bättre laget den första kvarten och kunde mycket väl ha varit i ledningen mot ett relativt slarvigt Liverpool.

Liverpool pressade högt som vanligt och i 24:e minuten fick Mohamed Salah en bra läge att sätta 1-0 efter att Sadio Mané fått en målvaktsrensning på sig, men bollen kom i så hög fart mot egyptiern så han lyckades inte få till mer än ett halvdant avslut som blev plockpotatis för Diogo Costa i Porto-målet. Omedelbart därefter tvingades gästerna till ett byte där rutinerade Pepe utgick och Fabio Cardoso ersatte.

I den 37:e minuten såg det ut som att matchens första mål kom, Thiago fick tid och yta på mittfältet och kunde lokalisera en Sadio Mané som löpte sig loss in i straffområdet och placerade in bollen mycket säkert vid den bortre stolpen, men efter en VAR-check stod det klart att målet dömdes bort för en mycket knapp offside.

Det blev inga mål i den första halvleken och Liverpools prestation var allt annat än perfekt, det var en hel del slarv både offensivt och defensivt.

Porto kom mycket nära att ta ledningen strax efter pausvilan när Uribe tilläts vända upp och skjuta i straffområdet, men avslutet gick tätt utanför.

Sedan kom äntligen matchens första mål - och det var Thiago Alcantara som gjorde det, och på vilket sätt han gjorde det! Bollen studsade ut till spanjoren efter en fast situation och han drog till med ett distinkt skott på halvvolley som likt en projektil letade sig in i nätmaskorna. 1-0!

Efter en dryg timmes spel satte Takumi Minamino bollen i nät efter att ett skott från Mané styrt på en försvarare, men japanen stod i offsideposition och målet dömdes bort. I samma veva valde Jürgen Klopp att göra två byten där Jordan Henderson och Andy Robertson äntrade planen medan målskytten Thiago och Tsimikas klev av.

När målnollan väl hade spräckts tog The Reds över matchen helt och i den 70:e matchminuten samspelade Salah med Henderson i en situation som slutade med att den förstnämnda placerade in 2-0. Målet innebär att han tangerar Roberto Firminos klubbrekord gällande antal mål (6) i gruppspelet i Champions League under en och samma säsong.

Omedelbart efter 2-0-målet bytte Klopp ut både Salah och Mané. Fabinho och Divock Origi ersatte.

Med kvarten kvar dribblade sig Origi fram och blev fälld av en försvarare. Domare Zwayer pekade på straffpunkten, men en granskning visade att fällningen skedde utanför straffområdet. Jordan Henderson klev fram och tog frisparken men skottet gick utanför.

När det återstod knappt tio minuter av matchen genomförde Klopp sitt femte och sista byte. James Milner gjorde comeback efter sin skadefrånvaro och fick ta emot Anfieldpublikens applåder när han ersatte Alex Oxlade-Chamberlain.

Porto hade ingenting att komma med under avslutningen och Liverpool kunde bara spela av matchen och inkassera tre nya poäng. De har nu en poängtotal på 15 i gruppspelet, vilket är deras bästa notering i Champions League-sammanhang.