Quantcast

Nästa match (Träningsmatch)

Bologna klubbmärke Bologna (B)

torsdag 05 aug 16:00

Välkomna VAR-ändringar väntas

Bild till nyheten

Premier League-klubbarna var så imponerade över hur bra VAR fungerade under EM att man vill införa samma upplägg i England.

Under EM:s 51 matcher gjordes 270 VAR-checkar. Bara 18 av dessa, 6,5 procent, slutade med ändrat domslut.

Att jämföras med den gångna säsongens Premier League då det utfördes hela 2029 VAR-bedömningar och 129 fick ändrade domslut.

Nu vill klubbarna ha samma upplägg som det var under EM.

Det är värt att notera att IFAB (International Football Association Board) redan i mars gjorde några ändringar kring domsluten, bland annat skärptes regeln för hands.

Förre domaren Mike Riley kommer att presentera de nya riktlinjerna för ligans domare under deras försäsongsträff i augusti.

Tjockare linjer

Alla som gillar fotboll kommer nog att fröjda sig över att det äntligen blir slut på "armhåle-offside" och andra marginella beslut.

I flera andra ligor, exempelvis Eredivisie i Nederländerna, har en linje på tio centimeter använts. 

Fördel för anfallande lag

Detta är något som de flesta associerar till offside och fotboll. Tvivlar man vid ett beslut ska anfallande lag få fördel.

Vad tittarna får se

Troligen förändras organisationen kring avgörandeprocessen, vilket innebär att bilderna när linjerna kalibreras inte längre kommer att visas ut. I stället kommer man att visa upp ett tydligt foto av situationen.

Kollar vidare på hands

Förändringarna som introducerades i mars fortsätter. Detta gäller främst vad som definieras som "oavsiktlig hands". Hands är en av de saker som har skapat mest missnöje och frustration med VAR.

Fler VAR-domare

Systemet i Premier League har bestått av tre personer; en VAR-domare, en assisterande och en reprisoperatör. Under EM hade man en egen VAR-domare som granskade var sitt straffområde. Dessutom var det fler assistenter och operatörer.

Fler personer och resurser ska ha medfört till att det togs snabba beslut under EM, något som tittarna också jublade över. 

Problemet för Premier League är att det i EM endast spelades 51 matcher, medan ligan i så fall måste ta kostnaden för 380.

Egen VAR-domare

Kommande säsong blir den förste med en egen VAR-domare. Lee Mason, som slutade förra säsongen, kommer att jobba med att förbättra videobedömningar. Han skulle egentligen ha dömt Liverpools möte mot Sheffield United i februari, men petades efter att ha varit involverad i en komisk domarprocess med VAR omgången innan.

Källa: The Athletic, liverpool.no

Bannerbild