Quantcast

Nästa match (Träningsmatch)

Bologna klubbmärke Bologna (B)

torsdag 05 aug 16:00

Liverpool tappar sin plats på världsarvslista

Bild till nyheten

Liverpool har tappat sin status som världsarv. FN-organet Unesco har tagit bort staden från listan över världens världsarv.

I 17 års tid har staden Liverpool haft en plats på FN-organet Unescos lista över världsarv.

Under onsdagen blev det klart att staden blir borttagen från listan efter en omröstning i Kina. Anledningen till detta är att staden inte tagit hand om sina världsarvslistade viktorianska hamnmiljöer. I stället för att värna sitt världsarv har man byggt nya hus och rivit gamla, rapporterar flera medier bland andra The Guardian.

Dessutom tros det Evertons nya arenabygge, värt £500 miljoner, ha spelat en roll. 

Det är tredje gången i historien som en stad stryks från listan och Unescos beslut har gjort borgmästare Steve Rotheram irriterad.

– Platser som Liverpool bör inte ställas inför valet mellan att bibehålla en världsarvsstatus eller väcka liv i områden som glömts bort – och de många arbeten och möjligheter som följer med det, säger han.

Även den brittiska regeringen säger sig vara "extremt besviken" över beslutet.

Liverpool var en av 1 100 kultur- och naturmiljöer på världsarvslistan. För att få en plats på listan ska miljöerna betraktas som särskilt enastående, skyddsvärda och med särskild betydelse för hela mänskligheten.

Källa: TT, The Guardian

Bannerbild