Quantcast

Nästa match (Träningsmatch)

Bologna klubbmärke Bologna (B)

torsdag 05 aug 16:00

Detta har inte hänt sedan 1990

Bild till nyheten

Skottland kliver idag in i EM. Andy Robertson blir den första skotska Liverpoolspelare att spela i ett stort mästerskap på över 30 år.

Skottland tog sig genom play off-segern mot Serbien till sitt första EM sedan 1996. Idag premiärspelar de mot Tjeckien och leds av lagkapten Andy Robertson, som åter väcker den skotska Liverpooltraditionen till liv.

Faktum är att Robertson blir den första Liverpoolspelaren med skotskt påbrå att representera sitt land sedan 1990. Gary Gillespie är den senaste röda skotten att göra just det.

– Jag brukar alltid säga det, det är därför vi har varit framgångsrika! Man behöver en skotte i laget, säger ex-röde Gillespie om Robertson till Liverpoolfc.com.

* Gary Gillespie när det begav sig, 1990.

Kopplingen mellan Liverpool och Skottland är stark ur ett historiskt perspektiv. Mellan 1974 och 1990 återfanns minst en skotte som tillhörde the Reds i de skotska VM-trupperna som deltog.

När det var dags för VM 1990 var det endast Gillespie som höll liv i traditionen, men det blev ett mindre lyckat mästerskap för skottarna som åkte ur gruppen efter förlust mot Costa Rica, seger mot Sverige och förlust mot Brasilien. 

Robertson lär hoppas på att skottarna går en mer framgångsrik mästerskapssommar till mötes i år. De spelar sin första match på hemmaplan, Hampden Park i Glasgow är spelplatsen.

– Det är inte lätt att vara lagkapten för en värdnation, förväntningarna är alltid höga, säger Gillespie.

– Men Andy dyker alltid upp först till intervjuerna efter matcherna, oavsett hur han eller laget har presterat, han kliver fram och det tror jag är något han utvecklat sedan han blev lagkapten för Skottland. Han tar på sig ansvar, vilket han ska ha beröm för.

– Andy har spelat mer som en wingback i ett 3-5-2-system under Steve Clarke, men han är trygg i den rollen. Kombinationen med honom och Kieran Tierney är bra och det är just efter den vänsterkanten som Skottland har lite extra kvalitet som kan hota motståndarna.

– Andy har en lång, tuff säsong bakom sig. Jag tror att han spelade samtliga 38 matcher i ligan, men han hanterar sådana saker bra. Han kan inte göra allt på egen hand så gruppen runtomkring honom måste också bidra med mycket, men Skottland har en okej trupp nu. De kanske flyger under radarn hos många men de har många duktiga spelare och jag tror att sammanhållningen i truppen är lite bättre än vad den varit tidigare.

– Det finns en känsla av gemenskap i truppen och när jag tänker tillbaka på hur det var när jag själv spelade så hade Irland samma gemenskap under Jack Charlton, det var en viktig faktor för deras framgångar, just den där känslan av förtroende för spelarna runtomkring dig, att alla går åt samma håll - man är en underdog och omfamnar den känslan.

Lite längre fram i turneringen väntar ett rejält hett möte mellan Skottland och England där bland annat lagkamraterna från klubblaget Robertson och Jordan Henderson ställs mot varandra. 

– Det kommer säkerligen vara bra stämning innan matchen, det kommer att skickas en del meddelanden fram och tillbaka, tror Gillespie.

– På min tid, när vi spelade mot spelare som Phil Thompson, Phil Neal, John Barnes, Peter Beardsley, de skotska spelarna ville alltid vinna över engelsmännen (i Liverpool), jag tror inte det ser annorlunda ut idag. Men det är såklart inte Robertsons huvudsakliga fokus.

Gillespie tror inte att skottarna ska kliva in i första matchen mot Tjeckien med en känsla av att de måste vinna för att kunna ta sig vidare.

– Det viktiga är att inte hamna i en position där man omedelbart är i trubbel, så ett kryss är inte nödvändigtvis ett dåligt resultat.

– På pappret är det den lättaste matchen, men man kan aldrig med säkerhet veta hur det går. De måste lägga allt fokus på den här matchen och inte sväva iväg i tankarna på att de ska spela mot England på Wembley. Det faktum att de ska spela två matcher på Hampden kan vara en stor fördel, trots att det inte är fullsatt på läktarna. 

– 23 år är lång tid och det blir naturligt att det är nervigt, men det ska också vara spännande och roligt. Jag är säker på att vi alla ser fram emot det. Om det är 12 000 personer på plats på Hampden så är jag säker på att de kommer att skapa en bra stämning som förhoppningsvis kan pusha laget mot framgång. Det är inte många som tror på oss inför, men jag tror att vi kan överraska en hel del, avslutar Gillespie.

Bannerbild