Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

Ses som perfekt partner till Van Dijk

Bild till nyheten

Ibrahima Konate är klar för Liverpool. Manager Jürgen Klopp ska se mittbacken som en spelare med alla nödvändiga kvaliteter för att bilda ett solitt mittlås tillsammans med Virgil van Dijk.

The Athletic-journalisterna James Pearce och Caoimhe O'Neill har i en artikel låtit människor som tidigare jobbat med Liverpools nyförvärv Ibrahima Konate ge sin syn på spelaren. 

22-årige mittbacken kommer att slutföra £35M-övergången till Liverpool 1 juli och har kommit överens med klubben om ett femårskontrakt. Jürgen Klopp sägs se Konate som en perfekt partner till Virgil van Dijk som inom en snar framtid kommer att återvända till full träning efter den allvarliga knäskadan han ådrog sig i höstas.

Sett till bedömningen som Konates tidigare tränare gör verkar Klopps höga tankar om fransmannen vara befogade.

Konate inledde karriären i franska Paris FC där han spelade med drömmar om att bli en framgångsrik anfallare. Brasilianska legendaren Ronaldo var förebilden och den spelare som analyserades och beundrades via Youtube-videos.

Det blev inte någon lång period som anfallare för Konate. Tränaren Bekhti berättar:

– Han kom och provspelade för Paris FC och vi som var på plats fick genast känslan av att han besatt stor potential. Han var lång och atletisk med intressant teknik. Där och då var han blyg men hade en fantastisk attityd. Han var inte den högklassiga spelaren han är idag, säger han till The Athletic.

– Efter flera möten frågade vi oss själva om Konate verkligen skulle spela i anfallet. Han hade lite svårigheter i den rollen och efter att ha reflekterat så beslutade jag att spela honom som defensiv mittfältare. Där bara klickade någonting. Han spelade som att han aldrig spelat på en annan position. Han spelade med en väldigt trygghet.

Prestationerna lite längre ned i planen ledde till att flera klubbar fick upp ögonen för den unge fransmannen. 15 år gammal flyttade han till FC Souchax.

– Det var många klubbar som följde honom när han var hos oss men det var Souchax som var allra mest övertygade och snabbast att erbjuda honom ett kontrakt, säger Bekhti. 

– Det var aldrig ledsamt att se honom lämna, vi var glada för hans skull. Han är en av de spelare som jag känner mig väldigt lyckligt lottad att ha fått träna.

Konate imponerade i Souchax-akademin och fick som 17-åring göra debut för seniorlaget, då som mittback. Debuten kom mot AS Monaco i franska cupen. 

– Jag minns att jag såg Ibrahima spela för U16-laget i Souchax. Han var väldigt mogen på planen. Hans första stora test kom mot Monaco. De hade Ligue 1:s bästa anfall på den tiden och han ställdes mot Radamel Falcao, minns Albert Cartier, tränaren som gav mittbacken förtroendet på seniornivå.

– Inför matchen frågade jag honom: "Om du blev uttagen till matchen mot Monaco, hur skulle du förbereda dig?" Han svarade: "Jag skulle titta på videos på alla mina motståndare och sedan slå av telefonen och fokusera på min uppgift."

Matchen slutade 1-1, Monaco tog sig vidare efter ett straffavgörande. Konate imponerade, något som inte överraskade lagkamraterna.

– När Ibrahima kom och tränade med seniorlaget för första gången hade jag aldrig sett honom spela, men jag hade hört om en spelare från akademin med stor potential, säger Pierre Gibaud som då var lagkapten för Souchax.

– Han fick sin chans eftersom många försvarare var skadade. Jag märkte att han var en ödmjuk ung man som visade stor respekt, han var en bra lyssnare. Han ville alltid utvecklas. 

– Han var väldigt trevlig, han kallade mig "Monsieur!" Han tränade med seniorlaget i kanske en vecka innan han spelade mot Monaco. Jag blev väldigt imponerad av hans insats där han visade prov på styrka, trygghet och ett lugn med bollen. Han spelade som en spelare som var van att spela på den nivån vecka in och vecka ut.

– En annan sak som slog mig var hur snabb Ibrahima var. Jag behövde bara spela en match bredvid honom för att veta att han skulle bli en riktigt bra mittback då han besatt alla nödvändiga kvaliteter.

Cartier gör en jämförelse som säkerligen lär glädja många Liverpoolsupportrar, han menar nämligen att Konate är lik Napolis mittbacksgigant Kalidou Koulibaly.

– Något som står ut med honom (Konate) är att han aldrig gör samma misstag två gånger. Han är väldigt tävlingsinriktad, han vill alltid vinna. Han är alltid tillgänglig och lyssnar. Jag jobbade med Kalidou Koulibaly i Metz och det finns många likheter mellan Koulibaly och Konate, de båda besitter fantastiska kvaliteter.

Efter att ha imponerat i Souchax värvades Konate sommaren 2017 till RB Leipzig, då hade han hunnit bli 18 år gammal. I den tyska Bundesligaklubben hann mittbacken göra 95 framträdanden innan Liverpool knackade på dörren, aktiverade utköpsklausulen i kontraktet och kom överens med spelaren. 

– Flytten till Liverpool förvånar mig inte, säger Bekhti. 

– Det är en logisk fortsättning i hans karriär. Han har aldrig slutat utvecklas när han tagit kliven från Souchax till Leipzig och nu till Liverpool. Han har jobbat hårt och jag är väldigt stolt över honom. Han är en ödmjuk och hårt jobbande man - han förtjänar det här. Jag är stolt över att ha bidragit till hans utveckling och resa, att få se honom spela för en klubb som Liverpool nästa säsong kommer att vara väldigt roligt.

Tidigare lagkamraten Giboud tror att Konate kommer att passa bra in i Liverpool.

– Ibrahima är fortfarande ung, men han har redan spelat på hög nivå i Bundesliga och Champions League, så han är redo. Han har lärt sig mycket i Leipzig och jag vet att han kommer att bli en viktig spelare för Liverpool. Premier League är en fysisk liga men han har vad som krävs för att hantera det, han är lång, snabb och teknisk - vad mer kan man önska hos en mittback?

– Han är en bra kille med fötterna på jorden. Det kommer att vara bra för honom att spela med Virgil van Dijk. 

– Jag kommer alltid att hålla ett öga på Ibrahima och jag vet att han kommer att uträtta stora saker. Jag önskar honom all lycka. En dag kommer jag att kunna berätta för mina barn att jag spelade med honom när han debuterade.

Bannerbild