Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

– Lider med Trent

Bild till nyheten

Trent Alexander-Arnold missar EM. Skönt tycker kanske vissa. Kanske till och med Gareth Southgate. Men efter de senaste veckornas alldeles idiotiska diskussion kring om han ens borde vara med i truppen kan jag inte göra annat än att lida något kopiöst med Trent själv ikväll.

Trent Alexander-Arnold är 22 år gammal. Han har vunnit Premier League och Champions League. Han har spelat ytterligare en final i den finaste av klubblagsturneringar och han har slagit assistrekord efter assistrekord från sin högerflank. Han är 22 år gammal och har gjort 129 Premier League-matcher och 36 Champions League-matcher. 36 Champions League-matcher är de flesta spelare nöjda med om de får ihop under en karriär. 

Han har gjort 34 assists i Premier League och totalt 44 stycken på 179 seniormatcher. Och jag repeterar; han är 22 år gammal. 

Trent Alexander-Arnold har dessutom redan hunnit spela VM för England och har av många under de senaste tre åren ansetts vara kanske hela världens bästa högerback. 2019 kom han på plats 19 när världens bästa spelare utsågs via röstningen till Ballon d'Or. Ingen annan ytterback var ens bland de 30 kvarvarande finalisterna. 

Ändå har de senaste veckorna handlat om huruvida denna spelare skulle tas ut i en 26 man stor trupp som skulle representera England i EM. Hur det ens är möjligt frångår mitt förstånd. 

Att Gareth Southgate valde att ställa över Trent vid matcherna i mars kan jag ha full förståelse för. Han var sliten då, han kom inte upp i nivå - och hela Liverpool var dysfunktionellt. Kanske behövdes den där väckarklockan. Men satan som väckarklockan ringde. 

För från petningen och framåt var Trent helt exceptionell. Han var bäst i ett Liverpool som till slut blev bra och han började göra både mål och assists igen, men framförallt så drev han på och ledde laget framåt. 

När ryktena ändå blev kvar om att han kanske skulle förbises av Southgate i den sista trupputtagningen gick åsikterna i sär. "Det är ju perfekt om han får en sommar för vila och att fokusera på Liverpool", sa de som ville se glaset som halvfullt. "Det kommer ju att knäcka honom totalt", tänkte det lite mer negativt lagda. 

För min del har det bara varit så förbannat ovärdigt att ens följa en diskussion kring huruvida en av världens bästa fotbollsspelare - framförallt om vi bara ser till positionen - och en spelare som förändrat hela bilden av hur fotboll ska spelas från en högerbacksplats skulle tas ut bland 26 spelare som ska försvara Three Lions färger i mästerskapet. Att diskussionen ens har funnits är så satans befängt. 

När truppen till slut offentliggjordes och han ändå var med i den lättade en sten från mitt eget bröst. Jag märkte hur glad jag verkligen blev för Trent. Egoistiskt som Liverpoolsupporter kan jag ju köpa att en sommar med vila och försäsong vore fantastiskt. Men ska vi spela ett EM och utse vilket lag som är bäst i Europa ska såklart Europas bästa högerback vara med. 

Efter uttagningen tweetade Trent också ut:

"Tro alltid på dig själv och tysta de som tvekar". 

En markering mot den diskussion som framförallt har funnits på sociala medier den senaste månaden. Han visade att han lät spelet tala från mars och framåt. Han gjorde sig opetbar oavsett vad Southgate hade tänkt från början. 

När vi så nås av beskedet ikväll att skadan i gårdagens träningsmatch nu gör att han ändå missar sommarens EM-slutspel vet jag knappt vart jag ska ta vägen. Jag blir så förbannat jävla ledsen för Trent. Man har förstått hur mycket det har betytt för honom. Hur gärna han hade velat stå i den vita landslagströjan, sjunga nationalsången inne på Wembley och sen gå ut och driva på sitt land precis som han drivit på Liverpool under flera år redan. Han är en oerhört mogen 22-åring samtidigt som han såklart är en ung pojk vars dröm att spela ett mästerskap för sitt land på hemmaplan nu har gått upp i rök. 

Jag vill inte se och läsa massa tankar om att det kanske var "bäst för alla ändå" eller "skönt för Liverpool att han får rehabilitera". Det enda som kan sägas om gårdagens skada och dagens besked är att det är helt åt helvete. Och så oerhört tråkigt för Trent - och för alla oss som tänkt bänka oss och se världens bästa högerback spela ännu mera fotboll i sommar. 

Allt vi kan hoppas på nu är att skadan inte är så pass allvarlig att den ger sviter som påverkar in i nästa säsong. Och att bakslaget framförallt inte påverkar Trent för mycket mentalt. 

Efter sättet han svarade på petningen i mars var han värd ett lysande EM-slutspel mer än någon annan och jag är så jävla ledsen för honom ikväll.

Bannerbild