Quantcast

Nästa match (Champions League)

Porto klubbmärke Porto (B)

tisdag 28 sep 21:00

CL-ändringar gör de rika ännu rikare

Bild till nyheten

Från och med nästa säsong kommer UEFA lägga större vikt vid historiska prestationer när de fördelar pengarna till de klubbar som deltar i de europeiska turneringarna.

UEFA har fattat beslut om ett nytt sätt att fördela pengar till klubbar som spelar i exempelvis Champions League. Förändringarna innebär enligt Telegraph-journalisten Sam Wallace att UEFA-koefficienten kommer att väga tyngre när pengarna ska delas ut.

Det betyder att de klubbar som har presterat bra historiskt och nått upp till en bra koefficientnivå kommer att få mer pengar än tidigare medan klubbar som lyckas ta en plats i Champions League eller Europa League, men som inte varit med på den nivån regelbundet, får mindre.

UEFA-koefficienten baseras på klubbarnas prestationer i Europa under de fem senaste åren. Just nu toppar Bayern München den listan medan Liverpool är nia. Anledningen till att Liverpool är så långt ned som på en niondeplats är för att de var helt utanför spel i europeiska turneringar säsongen 2016/17.

Ett exempel på hur den nya fördelningsprincipen skulle påverkat klubbarna är att om den hade funnits 2019 hade Barcelona tjänat £34M mer än Ajax, trots att de nådde lika långt i turneringen. 

Källa: Telegraph, Liverpool.no

Bannerbild