Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

Svårare än vanligt att sälja spelare

Bild till nyheten

Liverpool är beredda att släppa flertalet spelare i sommar, men frågan är vilka klubbar som är villiga att köpa loss bänk- eller truppspelarna i det rådande ekonomiska klimatet.

Liverpool är en av många klubbar som i sommar gärna hade gjort sig av med ett gäng spelare för att lämna plats, och få in pengar, för att kunna hämta in nya spelare i hopp om att studsa tillbaka snabbt efter denna tunga säsong.

Tidigare har Liverpool varit framgångsrika i att kräma ur bra pengar ur försäljningar av spelare som inte riktigt lyckats ta en plats i laget. De sålde Christian Benteke och Mamadou Sakho till Crystal Palace för £50M, de fick in nästan £40M när trion Jordon Ibe, Dominic Solanke och Brad Smith lämnade för Bournemouth och sålde reservmålvakten Danny Ward till Leicester för £12.5M.

Detta är siffror som The Athletics Oliver Kay lyfter fram i en artikel där han konstaterar att konsekvenserna av coronapandemin gör det svårare än tidigare att bli av med denna typ av spelare. Samma problematik fanns förra sommaren.

"Förra sommaren hade Liverpool förhoppningar om att få in £60M genom att sälja Dejan Lovren, Marko Grujic, Harry Wilson och Loris Karius och eventuellt ytterligare £20M genom en försäljning av antingen Xherdan Shaqiri eller Divock Origi. Transfermarknadens klimat innebar att de endast lyckades sälja Lovren, som såldes till Zenit St Petersburg för £10,9M. När inga acceptabla bud inkom för de andra fem spelarna så slutade det med att de sålde Han Brewster till Sheffield United och Ki-Jana Hoever till Wolverhampton," skriver Kay.

"De två försäljningarna inbringade mer än £35M totalt, men att sälja de två talangerna ansågs som en pragmatisk lösning snarare en en idealisk sådan. Ett år senare är chanserna att få in stora pengar för Shaqiri (709 minuter i Premier League under de två senaste säsongerna), Origi (888 minuter) och Grujc (som fått skralt med speltid i Porto) oklara."

"Att sälja oönskade spelare är svårt i de bästa av tider. Under förra sommarens transferfönster, när pandemin rusade fram i hög fart, ansågs det vara en mardrömsuppgift för sportchefer, managers, spelare och även agenter. Den här sommaren kan komma att bli lika utmanande. Självklart kommer det att ske stora affärer i toppen av marknaden, men att rensa trupper, att få in stora summor genom att sälja oönskade spelare och lätta trycket på lönekontot? Det vore en underdrift att antyda att det blir lättare sagt än gjort."

Bannerbild