Quantcast

Nästa match (Champions League)

Porto klubbmärke Porto (B)

tisdag 28 sep 21:00

Sägs tacka ja till europeisk superliga

Bild till nyheten

Liverpool ska vara en av tolv europeiska klubbar som är villiga att starta en ny superliga som svar på UEFA:s nya format i Champions League. UEFA och de olika ligorna fördömer idén om en sådan typ av liga.

På måndag väntas UEFA presentera förändringar av Champions League som träder i kraft 2024/25. Det kommer att bli en turnering med 36 lag istället för 32 och gruppspelet ersätts av en enskild tabell där varje lag spelar tio matcher och baserat på dessa resultat blir det play off och slutspel.

UEFA skulle ursprungligen ha offentliggjort dessa förändringar tidigare, men på grund av oenigheter med en del klubbar sköts beslutet på framtiden. Det verkade som att problematiken var löst, men The Times och flera andra medier kommer nu med extraordinära uppgifter: 12 storklubbar har gått samman och gett tummen upp för en ny superliga.

I superligan är tanken att 20 lag ska delta men att 15 av lagen är "grundare" och får en fast plats varje år. Dessa 15 klubbar kommer att få dela på 3,5 miljarder euro bara för att delta i turneringen. Dessa pengar ska sedan kunna användas på områden som arenan, träningsfaciliteter eller för att täcka upp för uteblivna intäkter relaterat till arenan som uppstått på grund av exempelvis coronapandemin. 

Spelformatet är tänkt att vara två grupper med tio lag i varje grupp där de möts i ett hemma- och bortamöte. De fyra bästa lagen går vidare till semifinal och därefter final. Planen sägs vara att matcherna ska spelas mitt i veckorna och att klubbarna fortfarande kan delta i de inhemska ligorna.

De 12 klubbar som har gett grönt ljus för superligan är Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, AC Milan Inter och Juventus.

Daily Mail skriver att Real Madrids president Florentino Perez är tänkt att vara ordförande för den nya superligan medan Liverpools ägare John W. Henry är en av de som blir vice ordförande. Perez tillsammans med de amerikanska ägarna i Premier League ska ligga bakom hela planen som får ekonomiskt stöd från banken JP Morgan.

UEFA och flera ligor, bland annat Premier League, har reagerat kraftigt efter nyheten om en eventuell superliga, som kan dra igång redan 2022, och hotat klubbarna som planerar på att skapa ligan att de kan utestängas från andra turneringar i Europa, men även de inhemska ligorna. 

Spelarna som deltar riskerar också att fråntas möjligheten att representera sina landslag.

Premier League skriver i ett enskilt pressmeddelande som följer:

"Premier League fördömer alla förslag som attackerar principen om en öppen turnering baserad på sportsliga meriter vilket är av yttersta vikt för den inhemska och europeiska fotbollspyramiden."

"Supportrar i vilken engelsk klubb som helst, eller andra i andra europeiska klubbar, kan för tillfället drömma att deras lag kan klättra till toppen och spela mot de bästa."

"Vi menar att konceptet för en europeisk superliga skulle förstöra denna dröm."

"Premier League är stolta över att hålla i en turnering som är konkurrenskraftig och som blivit den liga i världen med flest åskådare. Vår framgång har möjliggjort ojämförbart ekonomiskt stöd till den inhemska fotbollspyramiden."

"En europeisk superliga skulle underminera attraktionskraften för hela sporten och det skulle skada Premier League och dess klubbar, samt de inom fotbollen som är i behov av vårt stöd, både på kort och lång sikt."

"Vi kommer att jobba tillsammans med supportrarna, FA, EFL, PFA och LMA och andra aktieägare, både inhemskt och internationellt, för att försvara integriteten för den engelska fotbollen och se till att dess bästa tas i beaktning."

Andra källor: Liverpool.no

Bannerbild