Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

Nytt CL-format ser ut att bli av

Bild till nyheten

Redan på måndag kan UEFA komma att klubba igenom förslaget om stora förändringar av Champions League som är tänkt att träda i kraft 2024.

UEFA har länga arbetat för att hitta ett sätt att förändra det nuvarande Champions League-formatet. Nu verkar det som att förslaget om en så kallad "Swiss modell" kommer att ges grönt ljus.

Det var tänkt att förslaget skulle godkännas redan för några veckor sedan men då uppstod det en del problematik i diskussionerna mellan klubbarna och UEFA där klubbarna eftersökte mer kontroll över turneringen. 

Igår hölls dock ett möte mellan European Clubs Association (ECA) och UEFA där de lade oenigheterna bakom sig, det skriver Thisisanfield.com.

Den nya modellen innebär att Champions League kommer att utökas från 32 till 36 lag. Formatet är sådant att det är en enda stor liga som gäller där varje lag spelar tio matcher baserat på seedning, vilket är fyra fler matcher än i dagens gruppspel, innan slutspelet tar fart där utslagningsmatcherna baseras på resultatet i grundtabellen.

De åtta bäst placerade lagen kommer att gå direkt till åttondelsfinal medan lagen på plats nio till 24 spelar play off om en plats i slutspelet.

Det totala antalet matcher ökar från 125 till 225 matcher och kan komma att skapa problem för ligornas inhemska cuper. English Football Leagues ordförande Rick Parry har tidigare kallat förändringen ett stort hot mot ligacupen och FA har skrivit till UEFA för att uttrycka sin oro.

När UEFA och ECA nu verkar ha kommit överens tyder det mesta på att detta förslag kommer att klubbas igenom på måndag.

Ett betydande antal supportergrupper har gått ihop och skrivit ett öppet brev till ECA:s ordförande Andrea Agnelli där de kritiserar planerna.

Bannerbild