Quantcast

Nästa match (Champions League)

Porto klubbmärke Porto (B)

tisdag 28 sep 21:00

Stor nedgång i prispengar

Bild till nyheten

Liverpool gick längre i Champions League denna säsong än ifjol men kammade inte hem i närheten av lika mycket pris- och tv-pengar.

Telegraphs Chris Bascombe har skrivit om hur mycket Liverpool tjänade på sitt Champions League-deltagande detta år och om vikten av att säkra en plats i nästa års upplaga av turneringen.

Enligt journalisten kommer Liverpool att ha tjänat minst £40M från denna Champions League-säsong. Den exakta summan kommer att bero på hur det går för de två engelska lagen, Chelsea och Manchester City, i semifinal/final.

£40M är en betydande summa, men det är mycket mindre pengar än vad Liverpool tjänat under de senaste säsongerna. Säsongen då de säkrade klubbens sjätte Champions League-titel var totalsumman £95.5M medan förra säsongen, trots uttåg i åttondelsfinalen, inbringade £71.3M. Anledningen till nedgången sägs vara att prispengarna är lägre i år på grund av coronapandemin.

I och med att Real Madrid tog semifinalplatsen så innebär det för Liverpools del att en topp fyra-placering i Premier League är enda sättet att säkra en plats i turneringen nästa år, något som blir mycket viktigt för klubbens ekonomi och konkurrenskraft på transfermarknaden. 

Nyligen säkrade Fenway Sports Group en försäljning av tio procent av bolaget till RedBird Capital och detta ska för Liverpools del innebära möjligheten att fortsätta att bedriva sin verksamhet som vanligt trots coronapandemins konsekvenser. 

Bascombe har tidigare skrivit att det krävs värvningar av hög klass i sommar för att på allvar kunna utmana om ligatiteln nästa säsong och chanserna för sådana typer av värvningar skulle få ett hårt slag om det inte blir Champions League-spel nästa säsong, både på grund av det ekonomiska men kanske framförallt på grund av minskad attraktionskraft när det gäller de bästa spelarna.

Andra källor: Liverpool.no

Bannerbild