Quantcast

Nästa match (Premier League)

Norwich klubbmärke Norwich (B)

lördag 14 aug 16:00

– Kriga och kötta till sista blodsdroppen!

Bild till nyheten

Supporterklubbens redaktör och daglige ledare, Pelle Ehnberg, delar med sig av sina tankar kring vinterns formsvacka, vårens möjligheter, med bland annat en ny Istanbulfinal i sikte – och önskemål inför sommarens transferfönster.

Från ligatopp i julas till en stenhård kamp om en topp 4-placering... Hur ser du på månaderna som tog död på titelförsvaret?

– Det har varit en skräck att se oss störta från tronen på det sättet. Det har varit många mardrömskvällar efter årsskiftet där man suttit och häpnat över den ena genomklappningen efter den andra.

– Och ingen av oss såg det komma, speciellt inte efter 7-0-slakten mot Crystal Palace strax innan jul.

Vad har enligt dig varit de största anledningarna till de svaga resultaten?

– Skadorna såklart. Det går inte att snacka bort. Under mina 47 år som supporter har jag aldrig upplevt något liknande.

– Sedan ska man komma ihåg att många av spelarna har befunnit sig i ”röda zonen” sedan våren 2018; spelat otroligt många fotbollsmatcher, vunnit fyra tunga titlar och knappt fått någon semester att tala om.

– Jag tror helt enkelt att de hamnade i ett slags kollektivt utmattningssyndrom. Soppatorsk. Avsaknaden av publik på Anfield kan förstås också vara en faktor. Men låt oss hoppas att vi har tagit oss ur svackan nu.

Liverpool tog landslagsuppehåll med två raka segrar i ryggen, men har trots allt haft det tungt sedan årsskiftet, tror du vilan stör eller gör gott i detta fall?

– Det återstår ju att se. Men känslan är att uppehållet har gjort gott eftersom ett tiotal viktiga spelare har fått slicka såren och träna på ordentligt hemma på Axa Training Centre istället för att kuska runt halva jordklotet. Det är ändå tre långa veckor med tillfälle att ladda batterierna inför slutspurten.

På påskafton väntar Arsenal borta på Emirates, vad är din känsla inför den bataljen?

– Det är möjligt att Klopp vilar några gubbar med tanke på Real-matchen 72 timmar senare. Hoppas inte! Det återstår maximala 14 matcher av säsongen om vi går hela vägen till Istanbul, så nu är det bara in och kriga och kötta till sista blodsdroppen!

– Jag tror dock att vi kommer att få se ett mer defensivt inriktat Liverpool än vad vi är vana vid, främst med tanke på att vi har ett ungt och oprövat mittlås i Phillips och Kabak. Fabinho och Wijnaldum kommer att få ta ett ännu större ansvar som sköldar. I de senaste matcherna har vi inte haft lika stort bollinnehav som vi brukar, vilket öppnar upp för snabba omställningar. Det är förstås en planerad taktisk förändring.

– Det ska också bli spännande att se om den gode Jürgen vågar satsa på kvartetten Firmino, Salah, Mané och Jota i vissa matcher, som i höstas. Det var ju ett rätt lyckat experiment innan Jota gick sönder.

– Resultat? 2-0 efter mål av Salah och stekhete Jota.

Därefter är det dags för första kvartsfinalen mot Real Madrid. Tankar kring den lotten och dubbelmötet?

– Bästa tänkbara scenario, speciellt när vi vet att Real har rejäla skadebekymmer och saknar kaptenen Sergio Ramos.

– Nyckeln blir att vinna i Madrid och min känsla är att vi har ett guldläge att ta oss vidare. Sedan ska man även komma ihåg att nio av spelarna – även om nu varken Virgil och Hendo är tillgängliga – upplevde kalabaliken i Kiev för snart tre år sedan. Räcker inte det som tändvätska, så vet inte jag…

Vid avancemang väntar Chelsea eller Porto i semi, vågar man börja drömma om en ny Istanbulfinal?

– Absolut! Chelsea har blivit ruskigt svårslagna under nye managern Thomas Tuchel, men jag tycker också att dom har haft en massa flyt på vägen. Jag blir inte förvånad om vi får se en liten formdipp på Stamford under våren.

– Porto har imponerat av det lilla jag sett och kan chockera Chelsea. Vi kan definitivt besegra båda.

I ligan är det fem poäng upp till fjärdeplatsen i skrivande stund. Tror du det är möjligt för Klopp och Co. att nå en CL-plats?

– Kan bara hoppas att vi plötsligt hittar tillbaka till storformen och vinner nio raka, samtidigt som lagen ovanför tappar poäng i tid och otid. Vi har gjort det förut. Det är upp till spelarna.

– Tror också att det blir viktigt att få tillbaka Henderson så snabbt som möjligt, även om rapporterna säger att han kommer att missa matcherna mot Real. Och vad vet man? Leicester kanske klappar ihop igen som man gjorde i somras, då laget tappade en given CL-plats. Spurs och Hammers känns inte heller stabila, så Chelsea är det största hotet.

Vad krävs under slutspurten för att du ska kunna summera denna mycket märkliga säsong som godkänd?

– Antingen final i Istanbul eller topp 4 i ligan. I mina ögon skulle det vara en jävla bragd med tanke på den här sjuka säsongen. Helst båda såklart, vilket kanske är att be om lite för mycket i det här läget.

Hur hade du känt om det blir Europa League-spel nästa säsong efter de senaste så framgångsrika och guldkantade säsongerna?

– Händer det så händer det. En rejäl besvikelse förstås. Men klubben måste tänka längre än så och vi kan nog vara säkra på att Michael Edwards och hans team i detta nu jobbar febrilt med att förstärka truppen, som med ryktet kring Ibrahima Konaté från RB Leipzig.

– Enligt trovärdiga källor räknar inte ens FSG med CL-plats längre, men Klopp har deras fulla förtroende och man står beredd att satsa för att attackera ligatiteln nästa säsong.

Som vanligt när säsongen närmar sig slutet cirkulerar mängder av rykten kring sommarens transferfönster. Vad tycker du blir viktigast att förstärka truppen med inför 2021/22?

– Jag föredrar kontinuitet och tror inte på att göra alltför stora förändringar om vi får tillbaka alla gubbar inför pre-season. Vi har fortfarande en förbannat bra trupp med enorm utvecklingspotential. Jag pratar om max fyra-fem förstklassiga nyförvärv.

– Konaté känns spännande och mycket talar även för att Kabak köps loss från Schalke i sommar om han gör en stark avslutning. Sedan måste Gini ersättas på mitten om parterna nu inte gör en kovändning i sista stund – och så är det dags att få in en vass ersättare för Divock Origi.

Det må vara osannolikt, men superstjärnor som Kylian Mbappé och Erling Haaland ryktas titt som tätt till klubben. Vem av dessa hade du helst sett i den röda tröjan?

– Missar vi CL kan vi glömma någon av dem. Kan faktiskt inte välja då jag tror att båda skulle smälta in i vårt sätt att spela.

– Nä, det känns orealistiskt att någon av dessa skulle välja Liverpool med tanke på vilka astronomiska löner som exempelvis Man City kan erbjuda. Haaland kommer att hamna i City, precis som farsan Alf-Inge.

– Men vi kan ju alltid hoppas att storsponsorn Nike, Liverpool och Mbappé har kokat ihop en deal som passar alla parter. Och att Mbappé i sin tur verkligen vill jobba och utvecklas under Klopp.

Är det några spelare som du anser gjort sitt i den röda tröjan och bör säljas?

– Ja, en hel radda. Adrián, Origi, Grujic, Wilson, Karius, Grabara, Millar, Ojo, Wilson, Van den Berg kommer inte att få vara kvar. Den stora frågan är ju hur många klubbar som verkligen har råd att handla i dessa coronatider, så det kan nog bli tal om ett par utlån igen.

– Sedan är jag som de flesta andra skeptisk till Oxlade-Chamberlain, Minamino, Tsimikas och Ben Davies även om de två sistnämnda inte fått chansen att visa vad de går för. ”Ox” och kanske även Keita spelar nog för sin framtid den här våren.

Slutligen, har du några peppande ord till alla hemma i stugorna inför vad som faktiskt kan bli en fantastisk slutspurt av säsongen?

– Då vill jag citera en klassiker av Bob Paisley: ”One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it.”

– Vi är Liverpool FC och vi kommer alltid igen!

Bannerbild