Quantcast

Nästa match (Champions League)

Porto klubbmärke Porto (B)

tisdag 28 sep 21:00

– 20 klubbar är för mycket

Bild till nyheten

European Clubs' Associations ordförande Andrea Agnelli antyder att ligor med 20 klubbar, som exempelvis Premier League, bör minska deltagarantalet för att ge plats till fler internationella matcher.

De eventuella förändringarna av Champions League från och med 2024 är i ropet för tillfället då de inblandade parterna väntas rösta igenom förslaget om en så kallad "Swiss-modell" inom de närmsta veckorna. 

Förslaget skulle innebära fler internationella matcher. Exempelvis skulle vinnaren av Champions League i det nya formatet spela 19 matcher istället för 13 som läget är idag. 

Flera ligor, däribland Premier League, har enligt uppgifter uttryckt en oro över att addera fler matcher till ett redan hektiskt spelschema. 

European Clubs' Associations ordförande Andrea Agnelli har kommenterat problemet och anser att ligor med 20 klubbar är för stora.

– Vi försöker att hitta en balans med en tredjedel internationella matcher och två tredjedelar inhemska, säger Agnelli.

– VI har länder som England där det maximala antalet matcher är 53 eller 54 medan det är 43 i Tyskland. Det gäller att hitta en balans.

– Vi anser just nu, för att hitta den här balansen, att 20 klubbar är för mycket. 

Agnelli antyder alltså att Premier League bör minska antalet deltagande klubbar till förslagsvis 18 likt tyska Bundesliga. Tidigare detta år gick Manchester Citys Pep Guardiola ut och slog ett slag för just detta, en minskning av ligan från 20 deltagande klubbar till 18.

Premier League-chefen Richard Masters ser det dock som osannolikt att Premier Leauge skulle genomföra en sådan förändring i närtid.

– Under en överskådlig framtid kommer Premier League att vara en turnering med 20 klubbar, sa Masters efter Guardiolas uttalande tidigare i år.

Källa: Thisisanfield.com.

Bannerbild