Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

Diskuterar transferförbud mellan CL-klubbar

Bild till nyheten

Champions League-formatet ser ut att genomgå en drastisk förändring 2024. Nu diskuteras även nya regler som skulle göra det förbjudet för Champions League-klubbar att värva spelare från varandra.

Sedan en längre tid tillbaka har det diskuterats om att UEFA önskar genomföra förändringar av Champions League-formatet för att stoppa de största klubbarnas planer om att bilda en så kallad superliga.

Det förslag som ligger på bordet nu innebär att formatet skulle spelas enligt "swiss-model" där 36 klubbar spelar Champions League från och med 2024. Dessa klubbar ska enligt denna modell spela tio matcher var i ett gruppspel och sedan sammanställs resultatet i en tabell där lagen rankas från plats ett till 36.

Därefter blir det slutspel. De åtta bäst placerade klubbarna går direkt till åttondelsfinal medan de på plats nio till 24 spelar play off om en plats i slutspelet.

En sådan här modell skulle innebära att de lag som går till final i Champions League kommer att spela 19 matcher jämfört med 13 som det är idag.

Förslaget ska enligt Andrea Agnelli, ordförande för European Clubs' Association, röstas igenom inom de kommande veckorna. 

Agnelli lyfter också ett annat uppseendeväckande förslag som diskuterats bland klubbarna som handlar om spelarövergångar - ett förbud för klubbarna som spelar Champions League att värva spelare från varandra. Förslaget diskuteras som en möjlig väg till att minska det ekonomiska gapet mellan toppklubbarna och resterande lagen inhemskt då de som spelar Champions League skulle tvingas vända sig nedåt i pyramiden för att värva snarare än att betala enorma summor till klubbar som redan är på toppen.

– Förslaget skulle förbättra solidariteten gentemot andra klubbar. Inga enorma transfersummor skulle betalas mellan de som redan deltar i Champions League. Kanske kan de fokusera på spelare från mästarlag i mindre land och köpa spelare där. Detta är något som vi diskuterar, citeras Agnelli av Telegraph.

Bannerbild