Quantcast

Nästa match (Premier League)

Chelsea klubbmärke Chelsea (H)

torsdag 04 mar 21:15

Femte högst omsättning i världen

Bild till nyheten

Liverpool FC tar sig in på topp fem gällande fotbollsklubbars omsättning. Det är första gången på 18 år som klubben tar sig upp så högt på denna typ av lista.

Deloitte Money League presenterar årligen en presentation över footbollsklubbarnas ekonomiska situation. Tidigare under året stod det klart att Liverpool var femma på listan, men ekonomibloggaren Swiss Ramble på Twitter har tittat närmare på siffrorna.

Han inleder med att konstatera att England har 12 klubbar som tar sig in på topp 30 - en betydande skillnad jämfört med de andra stora fotbollsländerna där exempelvis Tyskland har fem klubbar, Italien fyra, Spanien fyra och Frankrike två. 

Liverpool hade säsongen 2019/20 en omsättning på £490M fördelat på £214M från kommersiella intäkter, £204M från TV-avtal och £73M från matchdagar. Endast en engelsk klubb placerar sig högre vad gäller omsättning och det är Manchester United med en omsättning på totalt £509M. Tätt bakom Liverpool kommer Manchester City med £482M.

Avståndet från Liverpool till Manchester United krympte från nästan £100M 18/19 till endast £19M 19/20. Det är första gången på 18 år som Liverpool är inne på topp fem i denna typ av lista. 

Swiss Ramble konstaterar att många engelska klubbar klarat av de ekonomiska konsekvenserna från coronapandemin på ett relativt bra sätt tack vare lukrativa sponsoravtal och andra typer av kommersiella avtal.

Många klubbar lyckades faktiskt göra en förbättring vad gäller kommersiella intäkter, trots pandemin. Liverpool förbättrade här sina siffror med £28M.

42 procent av Liverpools intäkter kommer från TV-rättigheter. Tillsammans med FC Barcelona är de dem två enda klubbarna som tjänade mer än £200M från TV-avtal.

Det konstateras i samband med publicerandet av Deloitte Money League att de ekonomiska effekterna av coronapandemin väntas bli ännu tydligare när säsongen 2020/21 granskas närmare. 

Andra källor: Liverpool.no

Bannerbild