Quantcast

Nästa match (Premier League)

Tottenham klubbmärke Tottenham (B)

torsdag 28 jan 21:00

– Han är den perfekta förebilden

Bild till nyheten

Micah Richards tokhyllar sin tidigare lagkamrat James Milner och beskriver honom som en av de mest inspirerande människor han träffat.

Micah Richards och James Milner var lagkamrater i Manchester City mellan 2010-2015. Milner gjorde verkligen ett avtryck på Richards som i en intervju med BBC öser beröm över den numera Liverpoolspelaren.

– Ibland tittar människor endast på siffror som passningar, assist och mål när de ska bedöma spelare. Men om man endast baserar sin åsikt om Milner på den typen av siffror under hans karriär så får man inte med sig hela bilden - inte ens i närheten.

– Jag får ofta frågan om hur olika spelare faktiskt är som personer. När det gäller Milner, eller Milly som jag kallar honom, så är han rätt och slätt en fantastisk person att vara med, han är en av mina favoritmänniskor i världen.

– Han fyllde 35 år förra veckan och är endast ett par år äldre än mig. Jag lärde känna honom under vår tid tillsammans i Englands U21 och det var en spelare som jag alltid såg upp till.

– Jag har träffat och spelat med några otroliga spelare både i landslaget och i klubbsammanhang, men han är en av de mest inspirerande människor jag träffat. Dessutom finns han alltid där för en. Jag kunde ringa honom mitt i natten om jag behövde och då vara säker på att han skulle svara.

– Att han är så lätt att prata med är nog den största komplimang jag kan ge honom. Det gör det så mycket lättare för alla att klicka med honom och lära sig av honom, särskilt vad gäller de yngre spelarna.

– När han var i City gjorde han allt för att se till att alla mådde bra. Jag vet att han har gjort samma sak med de yngre spelarna som kommit fram i Liverpool. Han stöttade dem när U23-laget spelade mot Shrewsbury i FA-cupen förra året, så han känner igen ett gäng av dem redan.

Många har underskattat Milner under åren och Richards erkänner att han själv gjorde det misstaget inför en match när Man City skulle ta sig an Newcastle då Milner spelade i svartvitt.

– Det är bara nu på slutet som Milner blivit riktigt uppskattad för sina kvaliteter. Jag tycker att han har varit underskattad under stora delar av sin karriär med tanke på att allt fokus länge låg på hans löpkapacitet, men han har otroligt mycket mer i sin repertoar än energi.

– För länge sedan var jag själv skyldig. Jag var högerback för City när vi skulle möta Newcastle. Milner spelade på vänsterkanten och jag tänkte "tja, han är väl OK, men han kommer inte förbi mig, vad kan han göra?"

– Det var först när jag började spela med honom som jag insåg hur duktig han är. Han var inte en ytter, det hade jag rätt i, men han är en briljant mittfältare. Han har visat det vid många tillfällen. Den match som sticker ut för mig är Citys 6-1-seger mot Manchester United på Old Trafford 2011. Jag tittade på matchen nyligen och skrek "go on, Milly!" framför TV:n eftersom att han var överallt på planen.

– Milner är inte ett bollgeni som David Silva, men vem är det egentligen? Han slår inte två spelare och sätter bollen i krysset. Men han är en spelade som är duktig på allt snarare än briljant på en specifik sak - han kan passa, tackla och skjuta med båda fötterna.

– Jag tycker inte att han är underskattad längre. Han har spelat 800 seniormatcher och vunnit alla inhemska cuper, tre Premier League-titlar, Champions League, Supercupen och klubblags-VM. Han är även noterats för mer än 60 landskamper för England. 

Milner hyllas ofta för sin fysiska förmåga. Än idag är han alltid en av de bäst presterande spelarna i Liverpool när det är dags för tunga fysiska prövningar under försäsongen. Richards tror att mittfältaren har många år kvar i Premier League.

– Milner kan allt, men det är inte den enda anledningen till att han haft en lång och framgångsrik karriär. Hans mentalitet är häpnadsväckande. Hans inställning och erfarenhet är något som verkligen kan hjälpa Liverpool att ta sig ur den sämre perioden de befinner sig i just nu.

– Vi vann Premier League tillsammans i City 2012, men det fanns också stunder där det inte gick lika bra, då var han alltid en av de som stöttade alla spelare.

– Han lät oss inte bli för exalterade när det gick bra, men inte heller för negativa när det gick lite sämre. Han skrek eller skällde inte på en, han kom fram till en och förmedlade användbar information om vad man gjorde rätt eller fel.

– Jag vet att han haft lite små skadebekymmer på slutet, men han är fortfarande lika fit som tidigare. Det är han tack vare stenhårt arbete och beslutsamhet ända sedan han debuterade i Premier League med Leeds 2002, 16 år gammal.

– När jag får en fråga om vilka spelare man bör se upp till så är det Milner, han är den perfekta förebilden. Han dricker inte alkohol och är troligtvis i bättre form nu än vad jag var när jag var som bäst tränad. Det verkar inte finnas något stopp för honom. Han lämnade City för Liverpool 2015 i jakt på mer speltid och han har fortfarande kvar suget. 

– Precis som Zlatan Ibrahimovic så är han en spelare som bara fortsätter. Jag tror helt ärligt att Milner kan spela i Premier League när han är 40 år gammal, om han vill, avslutar Richards.

Bannerbild