Quantcast

Nästa match (Champions League)

Porto klubbmärke Porto (B)

tisdag 28 sep 21:00

– Mittbacksköp är ett måste!

Bild till nyheten

Vi har tagit tempen på supporterklubbens redaktör och daglige ledare Pelle Ehnberg efter en händelserik säsongsinledning. Här kan du läsa hans tankar om Diogo Jotas superform, mittbackskrisen, flytten från anrika Melwood och mycket mer!

# Liverpool ligger för tillfället trea i Premier League, är du nöjd med inledningen av ligasäsongen?

– Ja, det får jag ändå lov att säga med tanke på allt som hänt på sjuk- och skadefronten den senaste månaden. Sedan har vi ju några suspekta VAR-beslut på det, som när vi rånades på Hendos segermål på Goodison.

# I Champions League är Klopp och Co. överlägsen gruppetta - nog kan man räkna hem avancemang redan nu?

– Det ser oförskämt bra ut, som omväxling. Av hävd brukar vi ju krångla oss fram till att behöva vinna sista gruppspelsmatchen. Jag tror att vi säkrar avancemanget i returen mot Atalanta den 25:e.

# I Ligacupen blev det respass direkt mot Arsenal. Hur mycket vikt lägger du vid framgång i de inhemska cuperna?

– Ligan och Champions League är förstås prio ett, men jag är också lite svag för FA-cupen som trots allt är världens äldsta turnering. Den ska man vara rädd om.

– Ligacupen har på senare år blivit en tävlingsform där klubbarna ger kidsen chansen att visa upp sig och det är inget fel med det. Det höjs röster för att skrota turneringen, men jag sträcker mig till att man bör skrota returmatcherna i semifinalen.

– I slutändan handlar det ändå om en final på Wembley och en buckla som räknas in bland "major trophies".

# Tillbaka till Premier League. Den mest uppmärksammade händelsen för Liverpools del har varit skadan på Virgil van Dijk. Hur avgörande tror du hans frånvaro blir i slutändan?

– Vi snackar världens bästa mittback här. Lyckas vi försvara – eller attackera titeln som Klopp brukar säga – utan Virgil i laget så vore det en fantastisk bedrift.

# Många ropar efter mittbacksköp i januari. Anser du att klubben bör punga ut för en mittback till följd av Van Dijks, och nu även Joe Gomez, skada?

– Ett absolut måste om vi ska ha chans på titlarna. Det tror jag också alla är införstådda med nu när Andy Robertson är den enda ordinarie försvarsspelaren som inte finns på skadelistan.

– Så fram till januari får vi be en stilla bön att Matip och Fabinho håller ihop och att Nat Phillips och Rhys Williams kan kliva in och avlasta i en och annan match.

– Om man får tillåta sig att drömma hoppas jag på Napolis Kalidou Koulibaly eller Leipzigs Dayot Upamecano. Med tanke på Matips eländiga skadehistorik kan det till och med bli fråga om två köp i januarifönstret, beroende på vilka som finns tillgängliga på marknaden. Men vi kan i alla fall lita på att Michael Edwards och company jobbar för högtryck just nu.

# En annan uppmärksammad händelse var 7-2-torsken mot Aston Villa. Har du någonsin upplevt något lika oväntat resultat?

– Nej, det var ju vår största förlust på över 50 år. En skräckföreställning från början till slut, en systemkollaps.

– Men sånt här inträffar inom fotbollen då och då och sedan dess har vi ändå ryckt upp oss rejält. Jag måste ändå säga att 1-4 mot Tottenham och 0-5 mot Man City var förluster som sved värre.

# Diogo Jota har varit en av höstens formstarkaste spelare. Hur ser du på Firmino/Jota-debatten som uppstått?

– Wow, vilket nyförvärv! Jag vill se Jota från start i alla matcher! Hur mycket jag än älskar Bobby Firmino så har han varit helt ur form hela hösten och kan verkligen behöva vila, med tanke på hur hårt han har matchats under de senaste åren. Jag är övertygad om att han snart är tillbaka i gammalt gott slag.

# Efter landslagsuppehållet väntar ett möte med ligaledarna Leicester. Tror du Brendan Rodgers mannar kan utmana om titeln på allvar?

– Leicester har imponerat ännu en gång och kan slå vilket lag som helst om de har den dagen. Men i långa loppet är de ingen titelkandidat i mina ögon. När vi möts nästa lördag gäller det framför allt att få stopp på utvilade Jamie Vardy och James Maddison, som inte varit involverade i landslagsspel. Det blir en svettig uppgift.

# Hur är känslan inför den så klassiska julperioden där tabellen verkligen brukar sätta sig. Tror du Liverpool kan gasa och koppla greppet om förstaplatsen?

– Med start mot Leicester nästa lördag ska laget avverka 12 PL- och Champions League-matcher på 42 dagar fram till 2 januari. Det innebär alltså ny match var 3,5:e dag. Galenskap!

– Men Klopp och spelarna brukar kunna gilla läget och älska utmaningarna de ställs inför. Det viktiga är att vi hakar på i toppen fram till januari och kan värva in en ny etablerad mittback. Men jag har väldigt svårt att tro att vi gasar ifrån i tabellen som förra säsongen. Det kommer att bli ett riktigt tufft race om titeln, där det lag som lyckas undvika skador kommer att ha störst chans.

# Under hösten slog Mohamed Salah till med sitt 100:e mål i den röda tröjan. Han nådde milstolpen som tredje snabbast i klubbens historia. Anser du att han får tillräckligt med beröm från supporter- och experthåll?

– Nej, och det gör mig förbannad ibland. Jag älskar Salah. Alla gnäller på att när han sumpar för många chanser, men vilken enorm betydelse han har för det här laget! Tycker också att han är i färd med att förändra sig som spelare i det stora hela, då han tar större ansvar och gärna är med i uppbyggnaden av anfallsspelet. En världsstjärna, med sina fel och brister!

# Vad känner du kring flytten från Melwood till den nya anläggningen i Kirkby?

– Melwood är sju decennier av kulturhistoria och fotbollsromantik, men knappast praktiskt. Självklart ska A-lagstruppen träna och vistas på samma ställe som akademispelarna och den nya anläggningen ser läcker ut. På så sätt får vi förhoppningsvis fram en ny Robbie Fowler eller i bästa fall en ny Steven Gerrard.

# Många branscher och föreningar har drabbats hårt av coronapandemin, vad är status för den svenska supporterklubben?

– Vi har klarat oss hyfsat så här långt, även om vi förlorat viktiga intäkter som den årliga sponsringen från vår resepartner. Det innebär att vi inte kan göra samma satsningar och måste vara extra försiktiga.

– Vi har även tappat medlemsintäkter under hösten, så vi kan bara vädja till alla svenska fans som följer oss att ni fortsätter att stödja sajten med ett medlemskap så att vi orkar hålla i och hålla ut tills pandemin är över.

# Vi är många som längtar efter att få samlas med likasinnade för trevligt umgänge och fotboll. Hur ser planerna ut för Storträff Sverige i Stockholm som blev inställd i april?

– Vi vill ju såklart fira den efterlängtade ligatiteln och planerna lever i allra högsta grad! Vi har fått löfte från huvudsponsorn Carlsberg att köra så fort att restriktionerna från Folkhälsomyndigheten lättar. Som det ser ut nu siktar vi på april eller början av maj.

– Så fort att jag vet mer kommer jag att släppa informationen här på lfc.se och i gruppmejl till alla som anmälde sig till träffen i april. 

Bannerbild