Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

Här är reglerna i Champions League

Bild till nyheten

UEFA-turneringen Champions League har flera regler som skiljer sig från Premier League på grund av rådande pandemi. Här reder vi ut vad som gäller.

Världens finaste fotbollsturnering startade upp igår, tisdag, och inom åtta veckor ska gruppspelen vara färdigspelade.

Först tre matcher innan landslagsuppehållet i november och sedan ytterligare tre fram till mitten på december.

Om allt går planenligt så kör slutspelet igång i februari 2021 och finalen avgörs på Atatürk Stadium i Istanbul den 29 maj. 

UEFA ger även klartecken till publik på läktarna, men bara upp till 30 procent av arenakapaciteten. Dock inga bortasupporters. Men godkännandet är avhängt på vad lokala myndigheter beslutar, så än så länge kommer det att saknas fans på engelska läktare. 

Kvällens premiärmatch borta mot Ajax kommer inte att ha publik då antalet Coronasmittade ökat rejält i Nederländerna den senaste tiden.

Tvärtemot Premier League godkänner Champions League fem inhoppare i varje match – och i slutspelet kan man även få göra ett sjätte byte om matcherna går till förlängning. Men man kan bara stoppa spelet tre gånger för att göra byten.

I varje Champions League-match kan man ha 12 spelare på bänken, alltså kommer lagen med 23-mannatrupper.

Om lokala myndigheter förbjuder fotbollsmatcher på grund av viruset är det upp till klubbarna själva att meddela detta till UEFA. Då kan matchen antingen komma att spelas på motståndarnas hemmaplan eller på neutral plan i ett annat UEFA-land. 

Om en eller flera spelare eller representanter från klubben testas positivt för Covid-19 kommer matchen ändå gå som planlagt. 

Om minst 13 spelare ur truppen är tillgängliga, inklusive en målvakt, ska matchen genomföras. UEFA kan även ställa krav på att hämta in spelare som inte är registrerade för spel i Champions League, men däremot i de inhemska ligorna.

UEFA har satt 28 januari 2021 som slutdatum när gruppspelet måste vara klart av den händelse att det blir fler lockdowns med uppskjutna matcher. Om det inte är genomförbart att spela en match innan denna tidpunkt kommer klubben som inte hade möjlighet att straffas med en 0-3-förlust.

Källa: liverpool.no

Bannerbild