Quantcast

Nästa match (Premier League)

Arsenal klubbmärke Arsenal (H)

måndag 28 sep 21:00

Fans i Tyskland - PL i öppet brev

Bild till nyheten

Bundesliga har idag bekräftat att man kommer att tillåta samtliga arenor att utnyttja 20% av sin kapacitet från och med fredag när den nya säsongen drar igång. Samtidigt fortsätter Premier League att lobba hårt för förändring i England.

Mellan 10.000-15.000 fans kan väntas på flera arenor i Tyskland till helgen när Bundesliga sparkar igång den nya säsongen. Detta efter att ligan i samråd med övriga beslutande organ gett tummen upp för att arenorna ska få utnyttja 20% av sin kapacitet. 

I tillägg till den reducerade kapaciteten får man initialt inte sälja någon alkohol på arenorna och ståplatsläktarna hålls stängda tillsvidare. 

Det finns också en gräns som säger att om smittan i en region stiger till 35 smittofall per 100.000 invånare så kommer matchen att få spelas bakom stängda dörrar. 

Samtidigt i England intensifieras debatten om hur och när fansen ska släppas in igen. Den 1 oktober har länge varit arbetsdatumet, men efter att att smittan blossat upp har bland annat Premiärminister Boris Johnson uttryckt oro för om datumet verkligen kan bli verklighet. 

Under kvällen publicerade Premier League ett öppet brev till Regeringen, som skrivs under av alla de stora idrottsorganisationerna i landet. Detta efter att man haft en dialog med Idrottsminister Oliver Dowden under dagen. 

I sin korthet handlar det om vikten av att snarast få tillbaka fansen till läktarna för att inte riskera ett ekonomisk stålbad som blir för stor för att ens kunna hantera. 

– Vi har idag presenterat våra upplägg för hur vi på ett säkert och smidigt sätt ska kunna tillåta fans på våra läktare igen, samtidigt som vi respekterar hälsomyndigheternas riktlinjer, understryker man. 

– Det är vår övertygelse om att folk ska kunna vara lika säkra på våra arenor som på alla andra platser i samhället. Samtidigt som vi vid dagens möte återigen underströk vår ambition att samarbete med alla lokala myndigheter för att säkerställa smittspårning i de fall detta behövs. 

– Vi har idag också framfört den ekonomiska verkligheten som samtliga idrotter står inför. Och att situationen kan bli förödande om vi inte släpper in fansen igen väldigt snart. 

– Vi anser att vi genom våra aktioner fram till idag, med matcher bakom stängda dörrar, noggranna hälsoprotokoll och de testmatcher som provats att vi är redo för chansen att släppa tillbaka publiken inom ramen för den höga standard och säkerhet vi är rustade med.

– Vi står redo att fortsätta en aktiv dialog med Regeringen och vi är behjälpliga med att presentera ytterligare underlag för vår vision om detta önskas, avslutar man med.

Nu återstår att se vilka beslut Regeringen står beredda att fatta. Skulle Anfield få släppa in 20% kapacitet skulle det innebära 10.800 personer.

Bannerbild