Quantcast

Nästa match (Premier League)

Arsenal klubbmärke Arsenal (H)

måndag 28 sep 21:00

– Ingen kontakt mellan klubbarna

Bild till nyheten

The Athletics James Pearce har svarat på läsarfrågor med fokus på det pågående transferfönstret. Han konstaterar bland annat att Liverpool och Bayern München ännu inte har talats vid gällande en Thiago-affär, spanjorens representanter ska dock ha kontaktats.

Bayern Münchens Thiago har under hela sommarens transferfönster kopplats samman med en övergång till Liverpool. Det har till och med kommit rapporter om att klubbarna endast är 50 miljoner svenska kronor från varandra i förhandlingarna, något som inte stämmer enligt trovärdige James Pearce.

– I det här skedet har ingen kontakt mellan klubbarna gällande en transfersumma ägt rum. Det har bekräftats av källor i båda läger. Den enda kontakt som funnits har varit med spanjorens representanter. Varför? Jo, för att först och främst har jag fått berättat för mig att Liverpool endast skulle göra ett försök att värva Thiago om en mittfältare lämnar klubben. Finanser är också ett problem, konstaterar Pearce i en frågerunda med The Athletics läsare.

– Vid en första anblick verkar inte £30M vara allt för mycket, men det är för en spelare som du redan i januari kan säkra upp för en gratisövergång till sommaren. Han skulle också kräva en lön på cirka £200 000 per vecka över en period på tre eller fyra år, vilket skulle vara en rejäl investering på en spelare som fyller 30 den här säsongen.

– Mycket beror på vad som händer med Wijnaldum och hur mycket pengar Liverpool kan generera från försäljningar under de kommande veckorna. Thiago kände uppenbarligen att han hade en säker flytt någonstans eftersom att han sa farväl till sina lagkamrater i Bayern efter förra säsongen och lade ut sitt hus till försäljning. Hans framtid är dock allt annat än säker. Jag skulle älska att se Thiago på Anfield, men ser man till balansen i truppen så tycker jag att en mittback och en ytter bör prioriteras.

En annan omdiskuterad fråga denna sommar har varit Gini Wijnaldums vara eller icke vara. Klubben och spelaren avslutade för en tid tillbaka sedan förhandlingarna om ett nytt kontrakt.

– Jag vet inte exakt vilka summor som nämndes när förhandlingarna avslutades förra säsongen, men jag har fått höra att spelarens representanter pushade för ett längre kontrakt samt högre lön. Wijnaldum fyller 30 i november så hans nästa kontrakt är nog det sista riktigt stora. 

– Trots alla spekulationer om en flytt till Barcelona så har Wijnaldum inte gett några som helst indikationer till klubben att han vill lämna. 

– Värt att poängtera är att klubben, trots risken att förlora honom gratis nästa sommar, inte aktivt arbetar för att sälja honom denna sommar.

Jürgen Klopp har vid upprepade tillfällen påpekat att de ekonomiska konsekvenser som coronaviruset medfört har försvårat klubbens situation att agera på marknaden, men han har heller inte helt och hållet uteslutit att någon eller några spelare kommer att värvas.

– Som det ser ut skulle han helst vilja ha in en eller två nya spelare innan fönstret stänger, men han har full förståelse för den ekonomiska verkligheten och står bakom beslutet att affärer endast kommer att genomföras om det är fördelaktigt för klubben, menar Pearce.

– Han har en väldigt nära relation till FSG-presidenten Mike Gordon, det finns inget som skaver där. Klopp är inte den typ av manager som kräver det ena och det andra. Han arbetar dagligen tillsammans med Michael Edwards och Gordon för att kunna fatta beslut som är de bästa för klubben.

Harry Wilson och Marko Grujic är två spelare vars framtid är osäker. 

– Liverpool är öppna för att sälja båda, men de är fast beslutna om att de inte kommer att lånas ut på nytt. De värderar båda spelarna till cirka £20M. Det finns många intressenter, men inga bud har inkommit ännu som ens är i närheten av Liverpools krav.

– Liverpools inställning just nu är att om de inte får rätt bud så passar det bättre att behålla Wilson och Grujic, i alla fall fram till januari. Huruvida det förändras närmare deadline day återstår att se.

En annan spelare som ryktas bort från klubben är Loris Karius, som är tillbaka på Merseyside efter ett tvåårigt lån hos Besiktas.

– Liverpool hade hoppats att få in £6M för Karius, men det har ingen nappat på ännu. Montpellier visade intresse, men det var ett tag sedan. Liverpool försöker fortfarande att sälja honom innan deadline men han verkar inte vara allt för benägen om att lämna. Vad som händer med Karius kommer att påverka vad som händer med Caoimhin Kelleher. Om Karius inte får någon flytt i sommar så kommer han att vara tredjevalet bakom Alisson och Adrian vilket innebär att Kelleher lånas ut.

– Om Karius lämnar, vilket är det troligaste scenariot, så kommer Kelleher troligtvis att stanna som back up. När det gäller den nya värvningen Marcelo Pitaluga så ser man honom som ett namn för framtiden, hans ankomst kommer inte att påverka varken Karius eller Kelleher.

Rhian Brewster imponerade under försäsongen och nu spekuleras det kring ett utlån eller kanske till och med en försäljning.

– Den information jag har gör gällande att klubben inte har bestämt sig huruvida de vill behålla Rhian Brewster som en truppspelare, låna ut honom eller sälja. Alla tre alternativ har diskuterats.

– Brewster gjorde en bra försäsong och är en duktig avslutare, men jag tyckte det var talande att Klopp pratade om att han behövde utveckla andra delar av sitt spel.

– Som 20-åring är han sugen på att spela regelbundet efter en lyckad tid i Swansea, men jag är inte säker på att det är möjligt om han stannar i Liverpool den här säsongen. Jag tror fortfarande att ett utlån till en Premier League-klubb är det mest troliga alternativet. Sheffield United, Brighton och Crystal Palace är tre av de klubbar som försöker att lösa en deal. Om det skulle bli en försäljning så ligger prislappen troligtvis runt £25M.

En spelare som cirkuleras av många frågetecken är Xherdan Shaqiri. Skadebekymmer förstörde stora delar av förra och problemen har fortsatt under försäsongen.

– Tack och lov så är han fit nu. Shaqiri spelade en träningsmatch på Anfield mot Huddersfield i söndags, så förhoppningsvis kan han ta kliv framåt nu. Han har haft det tufft. En vadskada förstörde i princip hela förra säsongen för honom. Han var nära en comeback vid flera tillfällen men fick upprepade bakslag.

– Det var synd eftersom att han är en så begåvad spelare. Liverpool nekade låneförfrågningar från Sevilla och Roma i januari. Innan pandemin hade de diskuterat möjligheten att sälja honom för cirka £25M nu i sommar, men den nuvarande marknaden gör en sådan försäljning orealistisk. Det ska bli intressant att se vilka typer av bud Liverpool får under de kommande veckorna. Jag skulle nog vara öppen för möjligheten att behålla honom eftersom att han har förmågan att förändra matcher från bänken.

Ett rykte som dykt upp nyligen är att FC Barcelona ska vara ute efter att värva Mohamed Salah.

– Det finns noll chans att det händer. Det är nog det löjligaste ryktet jag hört under hela sommaren. Hur mycket är Salah värd? £200M? Till att börja med så har Barcelona stora ekonomiska problem och de skulle inte vara i närheten av att ha råd med en sådan summa. Sedan har vi det faktum att Liverpool inte ens skulle fundera på att sälja honom.

– Salah ska ingenstans.

Många supportrar undrar varför Liverpool inte kan spendera pengar när så många av Premier Leauge-klubbarna kan göra det, trots den rådande pandemin.

– Det finns flera olika anledningar till detta. Först och främst så är Liverpools löneutgifter betydligt högre än för de allra flesta klubbar i ligan. För det andra så har FSG alltid basat över Liverpool på ett sådant sätt att klubben kan vara självgående ekonomiskt. De tar inte ut några pengar, men spenderar heller inte sina egna pengar i klubben. Därför leder mindre intäkter till mindre pengar att investera i truppen.

– För det tredje så finns det klubbar som känner att de var så långt efter förra säsongen att de helt enkelt måste ta risken att spendera. En del har tagit lån för att kunna finansiera spelarköpen. FSG har inte valt den vägen. 

– En fjärde anledning är att FSG nyligen spenderade £50M för en ny träningsanläggning och är inställda på att spendera ytterligare £60M för att bygga ut Anfield Road End i början av 2021, så pengar har spenderats på andra håll.

Pearce fick en fråga om han skulle bli förvånad om det inte anslöt någon ny spelare till den röda truppen innan fönstret stänger.

– Ja, det skulle jag. Traditionellt så vill Jürgen Klopp gärna att affärerna är klara tidigt, men det har helt enkelt inte varit möjligt nu på grund av den ekonomiska situationen. Det finns en tro på att de kommer att kunna få ut ett större värde av en del affärer i slutet av fönstret. Det återstår att se hur mycket Liverpool kan generera från försäljningar av reservspelare.

Bannerbild